Sveriges ledande travtidning
ANNONS

A-tränare fast i drogtest – positiv för kokain

Foto: MONTAGE
OBS! Bilden är ett montage. Foto: MONTAGE

En A-tränare har testats positivt för kokain.
Det skriver Svensk Travsport i ett informationsmeddelande.

Publicerad:

I samband med tävlingarna på Jägersro den 5 december testades en A-tränare i ett slumpmässigt drogtest, det skriver Svensk Travsport i ett informationsmeddelande.

Vid analys av provet konstaterades det vara positivt för kokain. Någon längd på bestraffningen är ännu inte officiell då ärendet ska upp i disciplinnämnden.

"Objektiv, pågående utredning"

Johan Lindberg är förtegen om fallet:

– Vi kommenterar inte det här fallet överhuvudtaget, mer än att en utredning pågår sedan ett par timmar tillbaka. Det är vår säkerhetsansvarige Johan Nilsson som sköter det arbetet, säger generalsekreteraren.

Johan Nilsson, som innan arbetet på Svensk Travsport bland annat arbetat som polis, är även han förtegen kring vad som hänt.

– Det är en objektiv, pågående utredning som vi arbetar med. Vi försöker reda ut vad som hänt, helt enkelt, precis som i alla fall. Om vi har varit kontakt med den aktive eller inte, vill jag inte kommentera. Den aktive är avstängd tills vidare, säger Svensk Travsports säkerhetsansvarige Johan Nilsson.

"Tre månder är minimun vid positivt drogtest"

Att en aktiv testar positivt för droger eller andra substanser hör till ovanligheten.

– För fyra/fem år sedan var det en amatör från Årjäng som enligt uppgift hade rökt på under en fest en vecka innan testet, och det visade sig positivt för cannabis. Det är det senaste. Det har funnits ytterligare ett par fall genom åren, men det har handlat om hasch. Det har lett till tre månaders avstängning, vilket är minimum vid positivt drogtest, säger förbundsjurist Göran Wahlman.

Kokain känns spontant allvarligare än hasch?
– Det är även vanliga domstolars bedömning, men vår utredning får ge svar på längden på avstängningen i detta fallet.

Mängder av prov på aktiva tas varje år, vilka sedan skickas för analys.

– Urinproven som vi tar runtom på svenska banor, runt 500 per år, skickas till Karolinska, och provsvaret från provet som skickades 5 december, kom oss till känna under onsdagen. Det ska däremot tilläggas att det är väldigt sällan som positivt prov sker, som sagt så var fyra/fem år sedan det senaste, förutom överträdelse när det kommer till alkohol. Det finns kuskar som har testat positivt närmare i tiden än fyra/fem år, men då har de haft en förklaring till det hela. Det kan handla om receptbelagda smärtstillande exempelvis, så som Treo Comp eller Cocillana, säger Wahlman.

Stjärnjockey avstängd sex månader

Just gällande kokain, vilket är det A-tränaren i fråga testat positivt för, är tiden från intag till att det är borta ur kroppen, relativt kort.

– Kokain är ur kroppen efter 72 timmar, exempelvis cannabis däremot, kan finnas i kroppen upp till en vecka efter intagandet.

För ett par år sedan testade stjärnjockeyn Frankie Dettori positivt för just kokain. Det ledde i hans fall till sex månaders avstängning.

Travronden har sökt A-tränaren för en kommentar utan framgång. Personen har dock valt att uttala sig till en annan travtidning och där säger A-tränaren att det positiva drogtestet kan bero på en utekväll.

– Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något. Jag hoppas alla förstår att jag aldrig skulle riskera att ödelägga min karriär med att hålla på med droger, säger A-tränaren till travtidningen.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.