Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travbanechefen om bankaoset

Foto: ALN/Montage
Sportchefen Ken Karlsson talar ut om banproblematiken på Färjestad. Foto: ALN/Montage

Färjestad tvingades ställa in sina tävlingar under måndagen. Nu kommenterar travbanechefen Ken Karlsson hur han upplevde det hela. – Att vara banmästare är Sveriges mest otacksamma jobb, säger han.

Publicerad:

Det var länge osäkert huruvida måndagens tävlingar på Färjestad skulle äga rum eller inte. Till sist kom beskedet - tävlingarna ställdes in och de aktiva fick vända hemåt igen. Det höjdes en del kritiska röster efteråt, bland annat från André Eklundh som rest till banan med två hästar.
– Ett beslut om det ska tävlas eller inte måste kunna komma tidigare. Känslan är att det handlar alldeles för mycket om pengar och att vi aktiva och hästar inte alltid går i första hand, men i slutskedet var det helt rätt att ställa in, sade han under måndagskvällen.

Nu kommenterar Färjestads travbanechef Ken Karlsson deras situation.
– Det är en naturlig reaktion från de aktivas sida så klart. Den språngade punkten till att vi inte ställde in tidigare var att vi vid lunchtid inte såg några tecken på tjällossning, hade vi gjort det hade vi ställt in direkt. Vi drog av banan vid 15.20 och då hittade vi fast mark, men sedan var banan bottenlös på sina ställen igen vid 18 och då gjorde vi en andra dragning. Jag sa till banpersonalen att vi måste chansa, även om det för oss som bana kostar väldigt mycket pengar att ta bort materialet. Vid andra dragningen kom dock rejäl tjälskott på bortre långsidan och då var det over and out.

För tillfället arbetar Färjestadstravet med arbetet att anställa ny banmästare. Den tidigare har varit sjukskriven sedan i höstas och sedan dess har banan tidigare banmästare, Leif Eriksson, fått hoppa in för att försöka rädda upp bansituationen. Eriksson var banmästare på Färjestad i över 30 år, men arbetar numera i smedjan på stallbacken.
– Vår förhoppning är att få det klart under våren. Vi har annonserat både i Travronden och i travprogram och kommer nu tillsammans med proffstränarföreningen här på Färjestad att gå igenom processen för att hitta en lämplig person. Vi tror att det är ett bra att låta proffstränarföreningen få vara med och påverka beslutet.

Hur är det att vara banmästare på en travbana 2017?
– Vissa gånger är det Sveriges mest otacksamma jobb. De svenska vintrarna är inte vad de en gång har varit, inte i mellansverige i alla fall och det är många gånger ett jätteutmaning att få till banan. I vissa fall är faktiskt kraven och pressen på banmästaren orimliga.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.