Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travbanechefen: "Väldigt olyckligt"

Foto: Micke Gustafsson/ALN
Bollnästravet är i blåsväder efter att felaktigt ha delat ut en licens. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Bollnästravet och Södra Hälsinglands travsällskap är i blåsväder. Detta efter att de felaktigt utfärdat en körlicens. Nyligen var kusken i fråga inblandad i en incident på en bana i Mellansverige och bestraffades med både böter och avstängning.
– Jag beklagar verkligen att det här har slunkit igenom och vi kommer att skärpa våra rutiner ytterligare, säger Elisabeth Johansson, travbanechef på Bollnästravet.

Publicerad:

Travronden har pratat med Bollnäs travbanechef Elisabeth Johansson angående den felaktigt utdelade licensen. Banan har gett en av sina amatörer en B1-licens i stället för en B3-licens vilket gjort att denne tillåtits medverka i lopp så sent som för en dryg vecka sedan. I loppet var kusken med i en incident som gav honom både böter och flera veckors avstängning.
– Jag är väl medveten om händelsen. Vi har beviljat kuskens licens utan att denne har tillräckligt många aktiviteter registrerade och det är bara att beklaga. Det kom upp en varning på skärmen, men den har man i hastigheten råkat klicka bort. Jag har pratat med kusken själv och han hade den uppfattningen att han kört tillräckligt med provlopp, men så är alltså inte fallet.

Vem bär det yttersta ansvaret?
– Vi har gjort ett fel naturligtvis och han har fått sin licens på felaktiga grunder. Vi har en ansvarsförsäkring om vi agerat vårdlöst eller oaktsamt och är det något som lett till en skada får den drabbade ställa skadeståndskrav till oss och så får försäkringsbolaget titta på det. Det är självklart väldigt olyckligt för den tränare som fått sin häst skadad. Kusken i fråga trodde att han fick köra loppet och han har också haft en diskussion med den utbildningsansvariga, men det har blivit ett missförstånd där. Vi måste dock upptäcka att han inte var berättigad och där kan vi inte på något sätt skylla ifrån oss.

Vad händer nu?
– Licensen drogs in igår, måndag, och han har numera den korrekta B3-licensen.

Den aktuella kusken har som mål att ta tillbaka sin B1-licens inom en snar framtid. Banan har meddelat honom att det krävs att han genomför ytterligare en kurs för att få tillbaka sin B1-licens, vilket han också har för avsikt att göra.
– Jag har haft licens sedan 1980, men på grund av visst strul har jag inte kört så många lopp under ett par år. Vi började betäcka vårt sto och avkomman har blivit sen på grund av lösa benbitar. Jag har kört provlopp för att få tillbaka licensen och jag fick också min ansökan beviljad. Efter det senaste loppet jag var med i uppdagades det att jag inte har rätt till licensen och jag blev uppringd under måndagen om att jag behöver gå en obligatorisk kurs, säger han.

Det har alltså skett ett missförstånd mellan dig och den som är ansvarig för utbildningen, hur mår du idag?
– Jag är förbannad över att det ska vara så krångligt att vara amatör, men det är bara för oss att bita ihop. Jag har haft hästar sedan 1980 och är kanske nordeuropas mest envisa människa och vill prova att få fart på hästen vi har i stallet nu. 

Vad tänker du om framtiden, planerar du att ta B1-licens igen?
– Ja, det är min avsikt. Jag kommer inte att köra speciellt många lopp, men det är alltid bra att ha om det är så att man inte får de kuskar som man vill ha. Då kör jag hellre loppen själv.

Den aktuella kusken var uppsatt att köra ytterligare lopp den här veckan, men det har av förklarliga skäl blivit körsvensändring på den uppsittningen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.