Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Treasure Kronos till Nordamerika

Foto: Matilda Öhrman
Treasure Kronos flyttar till Nordamerika Foto: Matilda Öhrman

Lördagens start i Halmstad blev Treasure Kronos sista – på den här sidan av Atlanten. Tävlingskarriären fortsätter nu i Nordamerika innan miljonärskan går till avel nästa år.

Publicerad:

Efter ännu en vinter i Paris tävlade Treasure Kronos (e. Raja Mirich) åter på svensk mark i helgen. Lördagens start i stoeliten slutade dock i galopp och den var högst troligt också hennes sista i Europa. 

Treasure Kronos nordamerikanska ägare tänker låta hästen gå till avel, men först ska hon avsluta tävlingskarriären med en säsong i USA och Kanada. Detta för att höja sitt marknadsvärde som avelssto.
– Vi har skickat in de tester som behövs och så fort allt är klart tar vi henne till Amsterdam. Därifrån ska hon sedan flyga till Toronto, säger hästens tränare Jerry Riordan och fortsätter:
– I dag är det knappt någon som känner till henne i USA och därför är planen att hon ska tävla där i år. Det kommer att hjälpa henne mycket när hon sedan ska bli fölmärr. Dessutom tjänar hon säkert mer pengar där än vad hon hade gjort i Sverige. Det finns inte lika bra lopp här för ett sto med hennes prissumma.

Karriären fortsätter nu hos antingen Brett Pelling eller Tony O'Sullivan, beroende på hon ska stallas upp i USA eller Kanada, berättar Riordan, som kommer att skicka med ytterligare en häst på planet. Hans egenägda Sylvester America (e. Varenne) ska även han prova lyckan i Nordamerika.
– Jag tror att han kommer att passa bättre i USA än i Sverige. Här kan han springa snabba tider hela säsongen och ändå inte tjäna mer än 250.000 kronor. Här har han heller inget försäljningsvärde vilket jag tror att han kan ha där borta. 

Treasure Kronos har sprungit in närmare fem miljoner kronor och vunnit elva lopp, däribland Critérium Continental, Stosprintern och Breeders Crown-finalen för treåriga ston. 2017 var hon dessutom med i Prix d'Amérique.

På Sylvester Americas konto finns 1.565.379 kronor. Han har tagit åtta segrar på 65 starter.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.