Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Troperty får ny vd – och en annan inriktning

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Ulf Hörnberg blir tillförordnad vd för rättighetsbolaget Troperty. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Svensk Travsports rättighetsbolag Troperty AB får ny inriktning. Vd:n Lena Engström hoppar av och Ulf Hörnberg blir tillförordnad vd.
– Vi kommer säkert att ha ett fullfjädrat bolag på sikt, men kanske lite senare än ursprungsplanen, säger Ulf Hörnberg.

Publicerad:

Under torsdagen släppte Svensk Travsport ett pressmeddelande med informationen att Troperty ”ändrar riktning”. Bolaget har under ett års tid arbetat med travsportens immateriella tillgångar för att på en omreglerad marknad kunna skapa en intäktskälla genom att sälja vidare olika typer av rättigheter.
– Vi har kvar Troperty som bolag och det kommer att utvecklas över tid, däremot går vi lite försiktigare fram än tidigare. Vi tittar på de resurser som kan tillkomma i samband med att marknaden utvecklas, framför allt it, och ser över om resurserna ska ligga i Troperty eller hos Svensk Travsport. Det görs ett visst omtag för att komma närmare ägarna, säger Ulf Hörnberg tillförordnad vd på Svensk Travsport.
– Med tanke på statens offentliga utredning om marknadsavgift (en avgift som spelbolagen eventuellt ska betala till sporten för att säkra sportens överlevnad, reds. anm.) ser vi att det kommer att råda stor osäkerhet gällande hästspelet.

Så sent som i början av maj kallade ni Troperty för det ”tilltänkta navet för kommersialisering av travets ljud- och bildrättigheter samt sportdatabas”. Det har svängt ganska kvickt i den här frågan.
– Det vill jag inte påstå att det gjort. Troperty är fortfarande navet kring rättigheterna och vår kommersiella utgångspunkt. Men det är klart, det har kommit in en ny styrelse i Troperty och nu tittar vi på ett annat sätt. Jag tror att vi kan vara smartare och effektivare. Vi kommer säkert att ha ett fullfjädrat bolag på sikt, men kanske lite senare än ursprungsplanen. Det är viktigt att hålla ihop det här med ägarna, så att de känner att de har någon form av möjlighet att påverka och se vart vi är på väg.

Har man överskattat ljud- och bildrättigheterna?
– Nja, det har man nog inte. Jag vill inte på något vis säga att det man gjort varit fel. Rättigheterna kommer fortsatt att vara viktiga. Blir det en marknadsavgift så behöver vi förstå att de immateriella tillgångarna bör ingå, det finns inte något stort utrymme för ytterligare kostnader för spelbolag.

Vad får er att tro att spelbolag skulle vara intresserade över ­huvud taget av att köpa ljud- och bildrättigheter samt sportdata?
– Det tror jag att man vill. Ska man ha en ordentlig produkt vill man nog ha någon form av tillgång till bilder.

Hade ni tagit samma beslut rörande Troperty om det, i Håkan Hallstedts utredning som presenterades i mars, funnits med ett direktiv gällande marknadsavgift?
– Jättesvårt att säga. Hade det funnits med hade det sannolikt paketerats in i marknadsavgiften från början. – Det finns en osäkerhet i det här och jag tror att vi är förståndiga i att inte ha för bråttom i början.

Har man ödslat för mycket kraft och pengar på Troperty sett till nyttan med det?
– Nej, inte utifrån den insikt jag har nu. Det arbete vi håller på med här har, under resans gång, fått göra en del omställningar med anledning av att nya fakta tillkommit. Däremot kan vi jobba ännu smartare och effektivare framöver.

”Respekterar beslutet”

Lena Engström, vd för Troperty, väljer med anledning av att arbetet inte fortsätter på samma vis att hoppa av sitt uppdrag – men stannar under en övergångsperiod i en månad.
– Jag hoppas att beslutet som fattats är bra och klokt för travsport. Jag respekterar beslutet, men därmed blir det inte ett uppdrag som jag tror att jag kan ta mig an på rätt sätt och då ska jag inte vara på den platsen, det blir inte bra för någon, säger Engström.

Ulf Hörnberg, ordförande i Troperty, går in som tillförordnad vd i bolaget.
– Man får helt ärligt säga att det är mer formellt. Man måste ha någon vd på plats. Jag kommer att behöva ha någon projektledare som leder arbetet vidare i Troperty, säger Hörnberg.

Fotnot: Tropertys nuvarande styrelse består av Ulf Hörnberg (ordförande), Anders Källström och Fredrik ­Tenfält.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.