Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Trotsade banveterinär - struken häst gick jobb

Foto: MONTAGE/TR BILD
Foto: MONTAGE/TR BILD

Treåriga Dancing Queen skulle kvala under tisdagen - men ströks för orent trav.
En arg Petter Karlsson valde att köra banjobb med hästen efter att kvalloppet körts.
2.600 kronor i böter blev måldomarnas dom - men fler konsekvenser av agerandet kan komma.

Publicerad:

Under gårdagen skulle Dancing Queen ha kvalat på Örebrotravet. Enligt måldomaren och banveterinären var däremot hästen ofräsch och travade orent. Man valde att stryka hästen för orent trav, något tränare Petter Karlsson inte uppskattade. Det är däremot scenerna efteråt som inte hör till vanligheterna. Kvalet genomfördes utan Dancing Queens deltagande - men efter kvalet, när banan öppnade för värmning, kommer Petter Karlsson ut på banan med Dancing Queen, något Sulkysport var först att rapportera om.

– Han kör ett jobb i tre rätvarv. Varje gång han kommer utanför oss i måldomarnämnden viftar han med händerna i protest. När vi sedan får kontakt med honom efter ett antal lopp agerar han ytterst olämpligt och meddelar flertalet gånger hur inkompetenta vi var och att vi aldrig sett eller kommer se huruvida en häst travar orent eller inte. Vi ansåg att vi behövde visa att beteendet inte är okej och gav honom 2.000 kronor i böter för olämpligt uppträdande och 600 kronor i böter för att ha brustit i sitt tränaransvar, säger Kanestad och fortsätter:

– Det här är någonting jag aldrig varit med om tidigare, men med tanke på allvaret i situationen har vi valt att lämna över detta till Svensk Travsport.

ST: "Pågående utredning"

På Svensk Travsport har man mottagit Örebrotravets måldomarnämnds fråga, och kommer behandla den. Men man är fåordig kring händelsen.
– Under en pågående en utredning kommer vi inte med någon synpunkt angående kuskens agerande efter hästens strykning, säger chefsveterinär Antti Rautalinko.

Hur ser Svensk Travsport på att Petter Karlsson i det här fallet inte bara har gått emot Svensk Travsports domare, utan även Jordbruksverkets utsedde veterinär, som tillsammans med måldomarnämnden valt att stryka hästen?
– Förutom travsportens bedömning så har kusken gått emot banveterinärens beslut, vilket skulle kunna föranleda en anmälan till tillsynsmyndigheten, i det här fallet Länsstyrelsen, säger Rautalinko.

Tränaren: "Felaktigt beslut"

Travronden försökte ringa Petter Karlsson, utan framgång. Han skriver i ett SMS:
– Jag tycker att det var ett felaktigt beslut och jag ville visa det efter kvalet. Det är utagerat och jag har gått vidare, skriver Karlsson.

Hur tycker du att hästen kändes? Ansåg du att hästen var till sin fördel? Och anser du själv att du agerat korrekt, utifrån djurskyddet, med tanke på att en av staten utsedd veterinär valt att stryka hästen, och måldomarnämnden valt att belägga hästen med startförbud i tre veckor och även kräver friskintyg?
– Det är som sagt utagerat och jag har gått vidare, skriver Karlsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.