Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tyska svaret: Kulturkrock

Förra veckan avslöjade Travronden att en utländsk partner till ATG, tyska bettingsajten Pferdewetten, erbjöd rabatter till sina kunder. I Tyskland menar de inblandade parterna att det hela främst beror på en kulturkrock - och hoppas att ATG:s avstängning snart ska vara hävd.

Publicerad:

I förra veckan kunde Travronden berätta hur man som spelare, via tyska bettingsajten Pferdewetten.de, kunnat spela från utlandet till svensk pool med rabatt. Oavsett om man vann eller förlorade vadet fick man fem procent av insatsen tillbaka. En ren och skär rakeback.
ATG har inlett en utredning och under tiden som den pågår är Pferdewetten och den tyska partnern Hamburger Trab-Zentrum, som bettingsajten opererar under, avstängda. 
Travronden har pratat med båda de tyska parterna - som hävdar att det hela främst rör sig om en kulturkrock men också om ett misstag i samband med ett byte av mjukvara på Pferdewettens sajt. Klaus Koch, vd för Hamburger Trab-Zentrum förklarar.
– Den 11 augusti skedde senaste bytet av mjukvaran på Pferdewettens hemsida. I det tidigare systemet fanns en spärr mot svenska IP-adresser, men den kom i mellanhand då mjukvaran byttes. Svenska spelare har alltså kunnat spela på produkterna sedan 11 augusti, men enligt vad jag blivit meddelad är det enbart era spel i början av förra veckan som gjorts av svenska kunder, säger Klaus Koch.
Att bonusar delas ut av tyska bolag är däremot inget nytt.
– Det hela handlar om en kulturkrock. I Tyskland delar i stort sett alla spelbolag ut bonus till sina kunder och det är ingen stor grej. Redan 2002 då jag jobbade i München var bonusar ett faktum hos bolagen, säger Koch.

Hade kännedom i Hamburg
Enligt uppgifter till Travronden ska åtminstone en central medarbetare på Hamburger Trab-Zentrum hela tiden haft koll på att bonusar betalats ut av deras underleverantörer. Uppgifterna pekar också mot ett forum där en signatur med medarbetarens namn förekommer. I en tråd där signaturen skrivit flitigt har både Pferdewetten och en annan tysk bettingsajt, Trotto.de, erbjuder rabatt på spel till svenska pooler. Även Trotto.de går under Hamburger Trab-Zentrums partnerskap med ATG.
Denna uppgift vill inte Klaus Koch kommentera. Han poängterar däremot att han personligen inte har haft koll på att just Pferdewetten erbjudit rabatter till sina kunder.
– Jag började mitt uppdrag på Hamburger Trab-Zentrum i fjol och spelverksamheten sköttes på ett bra sätt. Jag hade ingen anledning att tro något skulle gå till på ett felaktigt sätt. 
Faktum är att jag inte är någon spelare och har därför inte besökt någon av spelsidorna. Jag blev främst rekryterad för andra kvalifikationer och därför har jag litat på min personal. Jag kan helt ärligt säga att jag personligen inte haft en aning om att någon av våra partners delat ut bonus, då hade jag reagerat.
– Samtidigt är det jag som högste chef på Hamburger Trab-Zentrum som måste åtgärda det här och jag är väldigt ledsen över det som skett, både för Hamburger Trab-Zentrums och ATG:s skull.
Är det inte ATG:s ansvar att hålla koll på sina partners?
– Det är vi som har ansvar för våra underleverantörer mot ATG.
När det gäller åldersgräns och kreditköp har ATG regelbundna kontroller hos ombud. Är inte deras partners hemsidor ett sorts ombud?
– Jag vill egentligen inte gå in på om ATG borde ha kontroller. Vad jag kan konstatera är att vi har missat denna händelse och det åtgärdar vi. Samtidigt vill jag påpeka att så fort ATG kom med beskedet har vi varit otroligt transparenta och min förhoppning är givetvis att ATG och Hamburger Trab-Zentrum återgår till att ha en bra relation. Det här är ett misstag och vi räknar med att ATG kommer fram till samma slutsats, så att vi kan erbjuda spel till Sverige för våra kunder. Givetvis då utan bonus.

Gammalt avtal
Lars Nemeth är chef för ATG International. Han vill inte gå in i detaljer på utredningen som är inledd mot den tyska partnern. 
– Vi valde att stänga av Hamburger Trab-Zentrum från spel in i den svenska poolen under torsdagen, men jag vill inte uttala mig om uppgifterna vi har fått in, säger Lars Nemeth.
ATG har förnyat avtal med internationella partners sedan 2014. De enda som fortfarande har avtal tecknade längre tillbaka i tiden är Hamburger Trab-Zentrum och maltesiska partnern Maltco.
– Det står klart och tydligt i dessa avtal att partnern ska följa våra vadhållningsbestämmelser och i dem ingår bland annat att inga rabatter får erbjudas kunder och att kunder inte får rekryteras utanför respektive lands gränser. I de nya avtalen vi skrivit har vi även förtydligat detta.
Är det verkligen allmänhetens uppgift att bistå ett så pass stort bolag som ATG med bevismaterial i sådana här fall? Har inte ni brustit gällande kontroller av partners?
– Det hela handlar om vad vi ska lägga resurser på. Vi har inte prioriterat kontroller av våra partners sidor. Vi förutsätter givetvis att våra partners faktiskt följer avtal. Får vi reda på att någon inte gör det vidtar vi åtgärder, men jag vet inte om det är ATG:s uppgift att agera detektiver i de här frågorna.

Tyskland skrattar åt Sverige
Precis som Klaus Koch anväder Pferdewettens vd Pierre Hofer ordet kulturkrock.
– Jag vill verkligen säga att jag är ledsen över att vi erbjudit bonusar till svenska lopp, men det hela handlar om en kulturkrock. Jag ska vara ärlig och säga hur det här tas emot i Tyskland. De skrattar åt det! Bonusar till spelmarknader är vardag och har varit det under lång tid, säger Hofer, som under det långa samtalet återvänder till samma sak ett flertal gånger.
– I avtalet vi har med Hamburger Trab-Zentrum står det ingenting om att bonusar är förbjudet. Vi har erbjudit precis likadana bonusar till svenska lopp som till övriga marknader. Övriga länder är överlyckliga när vi berättar att vi erbjuder bonusar för att locka till spel, men i Sverige verkar det vara en annan inställning.
– Det finns bara en anledning till att vi delar ut bonusar till våra kunder – det är för att det ska omsättas mer. Det i sin tur leder till mer pengar i sporten. Jag förstår absolut så här i efterhand att vi har gjort fel gentemot ATG:s avtal, men det var ingenting jag hade en aning om förrän avslöjandet kom.
Enligt Hofer är Sverige och ATG en relativt liten partner - men viktig eftersom deras kunder tycker om svenska produkten.
– Vi tjänar inte speciellt stora summor på att anordna spel till svensk pool, vi gör det för att våra kunder älskar er sport. Hade vi velat tjäna stora pengar hade vi börjat med fixed odds, där är möjligheten till vinst betydligt högre för oss som spelbolag, men vi vill premiera den fina sporten ni har och därför erbjuder vi enbart spel in i svensk pool, vilket kommer sporten till gagn.
– Våra spelare omsätter ungefär 7 miljoner euro till svenska lopp per år.
Hur mycket tjänar ni på detta?
– När vi betalat avgifter till ATG och skatt är vi nere på sju procent för vinnar/plats- och tvillingspel. För V-spel får vi elva procent.
Hur länge har ni betalat ut rakeback på svenska lopp?
– Här är en viktig detalj: Vi har aldrig haft detta som en stående grej. En vecka betalar vi ut fem procent av alla spel till Frankrike, en annan till USA och en tredje till Sydafrika. I det här har svensk travsport ingått slentrianmässigt.
Vi har uppgifter på att ni betalat tillbaka så mycket som tio procent vid Hamburgs V64-tävlingar i samband med Grosser Preis von Deutschland den 9 oktober. Kommentar?
– Det stämmer. Som alla då förstår tjänar vi inte speciellt mycket på detta, men V64-spelet får ökad omsättning.

"Storspelarna drar sig ifrån ATG"
Travronden har också bevis för att man erbjöd fem procents bonus under V75-omgången på 25 april 2015. Och förutom omsättningsbonusen som Pferdewetten erbjudit sina kunder har man även med jämna mellanrum betalat ut insättningsbonusar. Så sent som för 1,5 vecka sedan hade man en kampanj med 20 procent på alla insättningar. Spelade man då på svensk travsport hade man alltså 25 procent bättre villkor än ATG:s spelare.
Pierre Hofer tror däremot inte att detta varit till skada för ATG, sporten och svenska spelarna - i alla fall inte större skada än vad han tror kan dyka upp nu.
– ATG är rädda för att svenska kunder tidigare använt sig av utländska konton för att få rabatter, men faktum är att det nog är nu de borde vara oroliga. Utan bonusar försvinner intresse och då blir omsättningen lägre. Det i sin tur innebär att storspelarna drar sig ifrån ATG och istället väljer ett företag som inriktar sig på fixed odds. Där är de garanterade bättre villkor. Enligt mig är det här däremot en väldigt farlig väg för hästsporten i och med att företagen med fixed odds väldigt sällan har någon skyldighet att hjälpa sporten, utan de bygger enbart på att företaget ska gå med så stor vinst som möjligt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.