Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Uppgifter: Ringostarr Treb dopingtestades av ST

Foto: Micke Gustafsson
Ringostarr Treb med Wilhelm Paal i samband med försöket i Sweden Cup i lördags. Foto: Micke Gustafsson

Sedan det positiva dopingprovet på Ringostarr Treb uppdagades under gårdagen, har mängder av kritiska röster höjts mot Solvalla och Svensk Travsport. Många tycker att man agerat godtyckligt när man inte valde att dopingtesta Ringostarr Treb efter dennes prestationer i Sweden Cups försök och final.

Publicerad:

Det var under måndagen som nyheten kom att årets Sweden Cup-trea, Ringostarr Treb, stängs av för doping. Det efter att ha lämnat ett positivt dopingprov, för det smärtstillande och otillåtna läkemedlet fenylbutazon, vid en tävling i Italien tidigare i år.

Så sent som i lördags tävlade Ringostarr Treb på Solvalla. Sett till resultatlistorna på travsport.se blev inte hästen dopingtestad varken i samband med segern i försöket i Sweden Cup eller i samband med tredjeplatsen i finalen.

Säkra uppgifter till Travronden gör dock gällande att samtliga Holger Ehlerts hästar faktiskt har dopingtestats. Enligt uppgifterna ska så kallade ”Out of competition”-prov gjorts av Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd.

Eventuella riktade dopingprov under själva tävlingsdagen/efter loppet, är det däremot måldomarens sak att avgöra. Inga sådana prover har tagits på Holger Ehlerts hästar, förutom på Silverado Lux, som vann Montéeliten.

– Man får inte ta dopingprov efter försök på hästar som går till finallopp, så av den anledningen togs inget efter försöket. Efter finalen tog vi de obligatoriska testen på grund av hög prissumma på ettan och tvåan i mål. Övriga prover tar vi efter önskan från Svensk Travsport denna helg och det hade vi inte fått på Ehlerts häst, säger måldomare Björn Wikander.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.