Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Utmanaren: ”Ju snabbare lopp desto bättre för oss”

Foto: Gerard Forni/Åbytravet
Foto: Gerard Forni/Åbytravet

Med ett stall fullt av skandinaviska hästar är det mycket troligt att vi får vänja oss vid att se Vincent Lacroix på svensk mark.
I Titty Jepson hoppas han ha hittat en häst för att uppfylla drömmen om en seger i ett nordiskt storlopp.
– Hon kan överraska, säger Vincent Lacroix.

Publicerad:

Det känns nästan givet att Vincent Lacroix ska vara med i storlopp i Norden. Den belgiske tränaren, som etablerade sig på Grosbois för tio år sedan, har ett stall med cirka 20 hästar där hälften är utländska; italienska, norska, svenska hästar och snart även ett finskt sto.

– Jag har alltid älskat travsport även om ingen annan i familjen är aktiv inom travet. Jag började i Belgien och sedan reste jag runt i Frankrike och gjorde ett par vintrar i Cagnes-sur-Mer innan jag flyttade in på Grosbois. Det var självklart att jag skulle flytta till Frankrike om jag ville fortsätta med travet, säger Vincent Lacroix.

Men det är inte lätt att etablera sig i Frankrike och därför har Vincent Lacroix satsat mycket på sina utländska relationer.

De stora framgångarna han hade med italienska Néné Degli Ulivi har ökat antalet italienska hästar i stallet och han säger själv att han tycker bäst om att träna just skandinaviska och italienska hästar. Samtidigt som han också tycker om att hitta hästar utomlands som han tror kan göra en bra karriär i Frankrike.

– Det är inte lätt att hitta kunder i Frankrike, speciellt inte franska sådana… Frankrike är bra men jag tycker jättemycket om Skandinavien. Det är en vacker atmosfär kring travet, en helt annan än här. Man blir alltid så bra mottagen, det är viktigt och man måste verkligen lyfta på hatten för hur de sköter storloppen och hur de tar emot de aktiva. I Frankrike ser man ned på dem som kommer utifrån och det händer fortfarande att folk tittar lite snett på mig efter många år här.

"Snyggt sto med bra stam"

Titty Jepson kom till Grosbois och Vincent Lacroix vintern 2016-2017, även hon från Italien där belgaren har hittat många fina travare.

– Hon är ett snyggt sto med en riktigt bra stam, efter Varenne och hennes mamma är efter Uronometro som jag tycker om. Hon skickades hit av fyra-fem vänner som äger och föder upp travhästar ihop och som först tränade henne själv. De är vänner till Vitale Ciotola som jobbar och kör för mig. Det är trevligt folk, de litar på oss och jag har fria händer med henne.

De fria händerna gav honom möjligheten att starta Titty Jepson i Critérium de Vitesse i mars och därmed också anledningen till att hon nu står inför en final i Olympiatravet.

– För ägarna var det jätteviktigt att vinna på Vincennes, de var inte så sugna på att åka till Cagnes-sur-Mer för att starta i Critérium de Vitesse men de litade på oss och sade om jag trodde hon var tillräckligt bra så fick vi åka. Loppet gick inget bra – hon hade otur och Alexandre (Abrivard) fick aldrig plats – men hon var imponerande och det är tack vare det vi startar i Olympiatravet, så vi är jättenöjda allihopa. Jag hade redan planer på att starta utomlands så det var jättetrevligt att vi fick en inbjudan.

Vincent Lacroix har länge haft sikte mot de nordiska storloppen med Titty Jepson. Han drömmer om en seger i ett nordisk storlopp, han är förtjust i att resa och han har hittat hästen för denna typ av lopp.

– Hon kan allt, hon har mycket fart. Hon behöver smyga lite i loppet för att vara sitt allra bästa, hon kan gå jätte-jättesnabbt de sista 700 meterna. Jean-Philippe Monclin som oftast kört henne har alltid varit snäll med henne och har stor respekt för henne. Alexandre Abrivard har också vunnit med henne.

– Hon gick 1.11 på Vincennes, det var ett riktigt bra lopp. Jag har alltid trott på henne även om hon inte har tjänat så mycket som hon borde – med lite mer tur i loppen hade hon sprungit in 100 000 euro mer här i Frankrike. Hon kommer att bli bättre av att tävla mot de bästa. Det är inte många hon inte kan följa, ju snabbare lopp desto bättre blir det för henne.

Nöjd med spåret

Resan mot Skåne gick i torsdags kväll. Planen var att Titty Jepson skulle vara framme hos Joakim Lövgren vid lunchtid fredag, där hon fick låna en hage.

– Hon är i jättefin form och  gick ett bra jobb i lördags, det sista seriösa jobbet innan avresan till Sverige. Jag tror och hoppas att hon får en bra resa och kan slappna av på fredag innan vi kör vidare mot Göteborg.

Namnet klingar svenskt och Vincent Lacroix tror att Titty Jepson kommer passa bra på svensk mark. Han är även nöjd med spåret.

– Det är mycket bättre för henne att ha nummer nio än att vara utvändigt. Hon startar bakom en riktigt bra häst som kanske även blir favorit.

– Jag undervärderar inte fältet, vi startar i ett tuff sällskap som är på hemmaplan men hon borde inte ha några problem med banan eller resan. Jag har höga förväntningar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.