Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Västerboonthenews glänste från spets

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75
Västerboonthenews tog årets sjunde seger. Foto: Malin Albinsson/Kanal 75

Örjan Kihlström var optimistisk kring Västerboonthenews chanser på förhand och hästen stod också för en övertygande insats när han ledde varena meter av guldfinalen.

Publicerad:

Nioårige Västerboonthenews (e. Credit Winner) tog enkelt hand om ledningen från innerspåret och hade sedan full kontroll på händelserna i guldfinalen. Örjan Kihlström öppnade första halvvarvet efter 1.12,8 och noterades för samma mellantid vid varvningen. Under slutrundan skärptes tempot och Västerboonthenews kom i mål på 1.11,5a/2140 meter.
– Han var jättefin och jag tror inte att han var helt tom i mål heller. Han blev lite bekväm när vi ryckte undan över upploppet. Vi tog enkelt hand om ledningen och han slappnade av den sista biten. Hästen är väldigt komplett och är väldigt klok och förnuftig. Ett riktigt proffs helt enkelt, säger Örjan Kihlström.

Tränaren Lars Brindeborg:
– Jag är omtumlad, så klart. En häst som vinner sådana här typer av lopp är tacksam att få ta hand om. Han är en riktig gentleman som uppför sig korrekt både på och utanför banan. Det här var kul och kul för hästen att få vinna ett lite större lopp efter att ha gjort flera fina insatser.

Carl Johan Jepson körde till ledningen per omgående med Morgan Wilhelmsson-tränade Mack Dragan (e. Zola Boko) som trots tufft tempo loppet igenom, varvet gick efter 1.11,8, hade kraften att gå undan till en klar seger till slut. Mack Dragan har vunnit hälften av sina 14 starter i år och kom i mål på 1.12,6a/2140 meter närmast före J.S.Apollo och Joe Martini.
– Han var fantastiskt bra idag. Vi hade på känn att det var banan som spökade sist och jag var inte orolig. Vi slipade på lite detaljer som föll väl ut. Det var roligt, sade Carl Johan Jepson.

Per Lennartssons framgångar på V75 fortsätter. Cab Hornline (e. San Pellegrino) tog sin tredje raka V75-seger när han från ledningen plockade hem silverdivisionsfinalen med sin tränare i sulkyn. Cab Hornline övertog ledningen från Officer C.D. efter drygt 600 meter och öppnade sedan varvet efter 1.12,3. Ekipaget höll ett jämnt tempo under slutrundan och vann till sist säkert på 1.12,2a/2140 meter.
– Idag var det lite krångligt, men jag tog mig ut i mitten av första kurvan och ställde frågan om tät och sedan var det raka vägen. Han har gått från klarhet till klarhet och efter kastration i vintras har han blivit jättemysig och slutat att vara överladdad som han var tidigare, säger Per Lennartsson.

Cab Hornline har tagit fem segrar på tio starter i år och sprungit in 703.600 kronor.

Christoffer Eriksson körde Lars I Nilsson-tränade Global Takeover (e. Pastor Stephen) till tät per omgående och från den positionen tog den fyraårige valacken en bekväm seger. Ekipaget nådde mållinjen på 1.14,3a/2140 meter efter att ha passerat varvet på 1.15,7. Global Takeover vann loppet närmast före Baja Rosa Akema och Global Trader.
– Det är en väldigt fin häst. Han är startsnabb och lättplacerad och det är avgörande i den här klassen. Han vann på ett enkelt sätt. Med tanke på att han är så pass snabb i benen valde jag att köra så sakta det gick under vägen för att spara på krafterna, säger Christoffer Eriksson.

M.T.Joinville jagade sin sjätte raka seger, men galopperade i en tight situation varvet från mål och därmed tog segertåget slut. Segern gick istället till Roger Walmann-tränade Tobacco (e. Going Kronos) som serverades en perfekt resa av kusken Kenneth Haugstad. På sista bortre långsidan fick ekipaget en perfekt rygg i form av Handsome Brad och när loppet skulle att avgöras kopplade Tobacco ett säkert grepp om händelserna. Tobacco ordnade femte årssegern när han kom i mål på 1.13,5a/2140 meter.
– Det här var fantastiskt roligt. Det är speciellt med den här hästen eftersom jag kört honom hela hans karriär. Han har gått jättebra på sistone och att han fick sätta pricken över i:et i en final ger en härlig känsla. Vi fick en tacksam position i loppet och en bra rygg på sista bortre långsidan, men jag tycker att det var starkt av honom att tugga ner konkurrenterna, säger Kenneth Haugstad.

Karriären har knappast varit spikrak för Peter Untersteiners Kash Brodda (e. Ready Cash), men det femåriga stoet visar ofta på tävlingsbanan att hon varit värd att vänta på. Peter Untersteiner hittade rygg på ledaren Stella Newmen inledningsvis, men valde att lämna den positionen dryga varvet kvar. Runt slutsvängen pressade sig Kash Brodda förbi ledaren och vann till sist säkert på 1.13,4/2140 meter.
– Det är ett av de bästa stona jag har i stallet, men hon har väldigt sköra ben. Det känns som att vi kommit rätt på hästen nu och hon har kunnat starta i sju, åtta raka lopp utan att vi behövt gå till veterinären. Ägarna har haft ett väldigt tålamod. Jag valde länge mellan att sitta kvar i rygg på ledaren eller gå ut i dödens, men hästen kändes så pass fin att jag ville gå ut och ge ett ordentligt försök, säger Peter Untersteiner.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.