Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Vi kommer inte tillbaka"

Franck Nivard och Pierre Pilarski fick åter igen lämna Solvallas Elitlopp bakvägen – det var också med största säkerhet Bold Eagles sista chans.

Publicerad:

Förra året vann han försöket och slutade fyra i finalen. I år krossades Elitloppsdrömmen redan i första kurvan i försöket. Eller faktiskt ännu tidigare.

– Allt gick fel den här gången. Jag tyckte inte att min häst var mer nervös än normalt, men han blev förstås allt mera stressad ju mer strul det var före loppet. Efter den avblåsta starten, där vi körde i 500 meter, var dagen redan över för vår del. Även om vi tog oss till finalen förstod jag att det inte skulle gå att vinna, sade Franck Nivard.

• Hur kändes Bold Eagle när försöket äntligen släpptes iväg?
– Det var tyvärr inget tryck alls i honom.

• Bold Eagles delägare Pierre Pilarski tog fiaskos i Elitloppsförsöket förhållandevis bra.
– Det är sådant här som kan hända i sportsammanhang. Men det har strulat från början till slut den här gången.

Pilarski fortsatte:
– Det var trist för alla. Trist för publiken, trist för oss. 

Kommer ni tillbaka nästa år i ett tredje försök?
– Nej, det kan jag inte tänka mig, åtminstone inte nu i besvikelsens stund. Men jag ska aldrig säga aldrig, det kan ju hända att vi återkommer till något annat lopp i Sverige.

• Vad händer med Bold Eagle nu?
– Det blir start i Frankrike den 24 juni i Prix Rene Balliere och därefter får hästen gå ut Grand Prix de Wallone i Mons.

Aldrig tidigare har Bold Eagle lämnat en travoval som diskad.

– Han har startat 52 gånger och aldrig blivit diskvalificerad tidigare. Så visst är det tufft att det händer precis här på Solvalla när vi ska försöka vinna Elitloppet, fortsatte Pierre Pilarski, som i motgångens stund ändå var en bra förlorare.

Pilarski kom fram till Jerry Riordan och gratulerade honom öppenhjärtigt till storsegern. Samtidigt hade han förstås velat ha en helt annan utgång av dagen.

– Det är som sagt trist för alla och vi vill inte komma tillbaka när vi inte kan vara säkra på att han kan få prestera, säger Pilarski, som avslutade med att skicka en hälsning till åskådarna på Solvalla.

– Tack till publiken. Jag är ledsen att vi inte kunde leva upp till förväntningarna.

Två andra fransmän som åkte ut i försöken var Uza Josselyn och Amiral Sacha i försök 2. Uza var närmast med sin femteplats för Erik Adielsson.

– Hästen gjorde det jättebra igen, men tyvärr löste det sig inte tillräckligt bra. Amiral Sacha blev i vägen, konstaterade tränaren René Aebischer.

Amiral Sachas tränare Florent Lamare var lite missnöjd med förberedelserna inför försöksloppet.

– Vi hade en kontrollant under hela dagen, men först när det var dags att åka ut till defileringen kom ett påpekande att vi måste sätta på en nosrem på huvudlaget. Det kändes onödigt.

• Och prestationen?
– Det låg på lut att vi skulle få en tuff resa från det spåret. Det blev för jobbigt att attackera redan 800 kvar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.