Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Vi ska fira att vi stänger av oss från spel"

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
"Kent" ser ljust på framtiden. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

I somras träffade Travronden ”Kent” – en duktig företagare som fastnat i spelmissbruk och förlorat pengar, förtroende och sin arbetsroll.
Sedan den 1 januari finns möjligheten att stänga av sig från allt spel genom en enda ”knapp”.
– Jag ska träffa en vän i helgen och vi ska nästan ha en ceremoni av knapptrycket och fira med några öl, säger Kent som egentligen heter något annat.

Publicerad:

En fantastisk sommar har blivit en kort höst som i sin tur blivit en blåsig vinter med stormen Alfridas framfart på näthinnan. Det har gått ett halvår sedan Travronden besökte ”Kent” i sin lägenhet på Västkusten. 

"Till slut var det spel dygnet runt"

Han är en av alla dem som fastnat i ett spelmissbruk. Skräckexempel efter skräckexempel berättades med stor inlevelse.
– När ungarna lagt sig kunde jag sätta mig och spela. Det var något jag såg fram emot, att kunna fly undan, in i spelets värld och koppla av. Sedan eskalerar det där. Det fortsatte med att jag spelade på nätterna, spelade när jag reste runt i jobbet, spelade när jag var på jobbet, spelade i bilen. Till slut var det spel, spel, spel, dygnet runt, sa han då.

Läs reportaget här.

Han uttryckte också att årsskiftet 2018-2019 var något han längtade efter då det, tack vare en ny spellag, innebär att konsumenter kan stänga av sig från allt spel på licensierade bolag samt tillhörande direktreklam genom sajten spelpaus.se.

Firar möjligheten att stänga av sig

På lördag ska han, tillsammans med en vän, stänga av sig.
– Vi har bestämt oss för att göra det tillsammans så därför sker det nu i helgen när vi kan träffas. Det är en person jag träffade på behandlingshemmet Game Over. Tanken är att göra lite av en ceremoni av det faktiskt, vi ska dricka några öl och fira det här, att man inte längre kan lockas att logga in då man är avstängd.
Hur känns det?
– Så skönt att den möjligheten finns nu! Jag tror att det är en befrielse för många personer, spelet är ett missbruk och det är nästan så jag tycker synd om personer som har andra missbruk där den möjligheten inte finns på samma sätt. 

"Inte lika stor fallhöjd"

Möjligheten till självavstängning tror han kommer göra att fler pratar om sina problem.
– Många som trycker på knappen vet att de är ”fria” och då kommer nog många storys upp, det blir inte så stor fallhöjd som tidigare när man inte kunde låsa spelkonton, då fanns risken för återfall och allt som kommer med det, sveket…skuldkänslorna.

Fyra dagar in på det nya året har 3 730 svenskar stängt av sig från spel, enligt Spelinspektionen till Dagens Industri.
79 procent är män och 21 procent är kvinnor.

FAKTA

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp med ditt spelande

Game Over: game-overlinkoping.se – 013-263920

Spelfriheten: spelfriheten.se – 08-37 43 00

Stödlinjen: stodlinjen.se – 020-819 100

Spelberoendes riksförbund: spelberoende.se – lokala telefonnummer

Gamblers Anonymousga-sverige.se – lokala telefonnummer

Vill du läsa mer om spelmissbruk eller utbilda din personal?
Spelnykter.se är ett oberoende kunskaps- och utbildningsföretag.

Mår du så dåligt att du funderar över självskadebeteende eller så allvarligt som självmord ska du söka hjälp/vård per omgående.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.