Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Vill testa någonting nytt"

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

En av Sveriges mest lovande lärlingar, Marcus Schön har bestämt sig.
Han har sagt upp sig från arbetet som försteman hos Stefan Melander och flyttar till USA.
– Det känns otroligt spännande, säger Schön.

Publicerad:

25-årige Marcus Schön, är trots sin ålder, rutinerad inom travet. Han har varit med om mycket, både positivt och negativt. Sedan studenten från Åby Travgymnasium för sju år sedan, har han arbetat i stall, alltifrån Jonas Czernyson i USA till Stall Tilly, Almunge. Det är däremot hos Stefan Melander som han har varit de senaste åren. Tidigare i veckan valde han att säga upp sig från sitt arbete.
– Jag har haft en jättebra tid hos Stefan, jag har lärt mig väldigt mycket. Det är väldigt fritt arbetssätt, vilket har gjort att man utvecklats. Att jag dessutom fått chansen att köra mycket lopp, framför allt med hästar som antingen varit lite svåra eller i början av karriären, är jag tacksam över och det har gett mig mycket rutin, säger Schön och fortsätter.
– Nu känner jag däremot att det är dags för någonting nytt. Jag har varit hos Stefan i sex år, det är läge att se sig om. Jag har vunnit Guldklockan, har blivit utsedd till Stig H-stipendiat och vunnit med egentränat på Solvalla. Allt har handlat om hårt slit, jag har börjat från noll i stort sett eftersom ingen av mina föräldrar håller på med trav. Travet i dag, betyder nästan allt, det är en livsstil. Jag har sneglat på att återvända till USA under en längre tid och nu känner jag att det är dags att göra slag i saken. Jag kommer arbeta hos Stefan i fem veckor till, sen lämnar jag Sverige och börjar arbeta hos Marcus Melander.

"Kommer väldigt bra överens"
Att valet föll på just Marcus Melander, har en naturlig förklaring och den är inte bara att Marcus Melander är Stefans brorson.
– Nej, jag och Marcus har känt varandra länge och kommer väldigt bra överens. Jag är mycket imponerad över hur han har byggt upp sin verksamhet i New Jersey och hästägarna satsar hårt på honom. Jag har visserligen arbetat med fint stammade hästar hos Stefan, men det är inte utan att jag blir väldigt spänd på de hästarna som Marcus nu köpt på auktionerna runtom i USA. Stallet har fantastiskt material.
Arbetsuppgifterna kommer skilja sig en aning från hur det sett ut i Sverige.
– Allting är väl inte spikat till hundra procent, men jag kommer inte ha några passhästar, utan det blir att vara delaktig i fortkörningar, massera/kolla på hästar, sko litegrann och vara ett stöd till Marcus. Jag har kört en hel del lopp i Sverige, men det är inte vad jag suktar efter nu när jag åker. Jag uppskattar amerikansk travsport och hoppas lära mig ännu mer.

"Som en extrafamilj"
Att lämna beskedet till familjen, är aldrig helt enkelt, men de stöttar honom till fullo.
– Det är klart att det blir långt avstånd, men de stöttar mig i min satsning till hundra procent. Nu testar jag det här ett tag, möjligheten att flytta hem igen finns alltid, men alla förutsättningar för att jag ska trivas i USA finns. Jag kommer bo på gården och hela familjen Melander har alltid varit som en extrafamilj. Därför känns det här tryggt, säger Schön.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.