Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Ville bara hem och träna häst igen”

Foto: THORE LARSSON/ALN
Robert Dunder trivs bättre i sulkyn än i skolbänken. Foto: THORE LARSSON/ALN

Umåkers Robert Dunder var en av 19 färska proffstränare som efter två år med A-licens ”tvingades tillbaka” till skolbänken i Hästsportens Hus...

Publicerad:

Sedan 2012 är proffstränarkursen utformad som en trestegsraket. Det hela inleds med två informationsdagar i Stockholm och därefter två veckors utbildning på Wången. Två år senare avslutas allt med en två dagar lång utvecklingskurs. Det är den sistnämnda som Robert Dunder och 18 av hans kollegor nyligen genomförde.

Hur var det?
– Jag gillar inte skolbänken; det är liksom inte därför jag blivit travtränare. Om jag ska vara helt ärlig ville jag bara hem och träna häst igen, svarar Robert Dunder.

Lärde du dig inget alls?
– Det var trevligt att få träffa kollegorna under sådana här annorlunda former och jag blev ju inte dummare av att ta del av vad som sades. Men det kändes mest som repetition på vad vi redan lärt oss.

Tar du mycket hjälp utifrån när det gäller att sköta om olika delar av proffsverksamheten?
– Jag försöker göra det jag kan, alltså att träna och köra häst. Sedan lägger jag ut andra delar som exempelvis ekonomi på personer som kan detta bättre. I det här yrket lär man sig dessutom nya saker varje dag; det är väldigt mycket att tänka på.

Robert Dunder ligger hittills i år på 16 segrar och nästan 1,4 miljoner kronor i inkörda pengar till stallet. Med en normal avslutning på 2016 ser han ut att kunna slå fjolåret (första som proffs).
– Det ser framför allt intressant ut på unghästfronten. Jag har klart med tio ettåringar och flera fina tvååringar i stallet.

Någon bra segerchans i kväll på Umåker (V64)?
– Jag har flera som kan vinna med klaff, men ingen jättehet chans på förhand.

Följande proffstränare deltog i utvecklingskursen i Hästsportens Hus: Petri Airaksinen, Ruth Andersson, Helena Burman, Jakob Croon, Martin Djuse, Mattias Djuse, Robert Dunder, Svante Ericsson, Louise Granstedt, Li Hanné, Kennet Häggström, Emma Johansson, Rikard Lindh, Thomas Madsen, Tobias Modig, Gunilla Oscarsson, Robert Skoglund, Peter Strömberg och Jorma Särkiniva.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.