Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Readly Express segrade - klar för Prix d'Amérique

Foto: Gerard Forni
Readly Express blev ordentligt tackad - och gratulerad - av Björn Goop strax efter mållinjen på Vincennes. Foto: Gerard Forni

PARIS. Readly Express är klar för Prix d’Amerique. Femåringen vann Prix Tenor de Baune på Vincennes och fick därmed med en plats i världens tuffaste travlopp om en dryg månad.

Publicerad:

Tränaren Timo Nurmos sprack upp i ett brett leende efter målgång.

Segerkusken Björn Goop vinkade glatt till publiken när han körde ett extra varv med vinnaren.

Ägaren Rolf Andersson var gladare än på mycket länge och tog läktarens branta trappor i ett par spänstiga skutt.

– Nu är vi i Prix d’Amerique, helt otroligt, jublade Rolf Andersson.

Den lyckliga trion hade precis fått uppleva hur Readly Express lekte med sina motståndare. Han klarade starten galant och Björn Goop kunde överta ledningen efter kurvan. Tempot låg kring och 1.13,5 och ledaren såg ut att jogga i spets.

– Starten var inga problem, han var hur lugn och fin som helst. Jag tyckte dock att det gick lite väl fort med så bra hästar som Carat Williams, Charly du Noyer och Twister Bi strax bakom oss. Men min häst kändes stark och bra under hela loppet. Det är en fantastisk häst, det har han ju visat många gånger tidigare, sade Björn Goop som även vann med Cats de la Ferme på julafton.

Tvåa var Treasure Kronos på tiden 1.13,1, som tränas av Jerry Riordan. Två tiondelar långsammare än vinnaren, 1.12,9/2700. Gabriele Gelormini släppte ledningen till vinnaren efter 400 meter och hängde sedan med fint som tvåa.

Timo Nurmos var som vanligt väldigt samlad efter storloppsvinsten. Det ska till mycket om finländaren ”går bananas”.

Någon press att lyckas kände han aldrig.

-Nej, jag känner aldrig någon press innan ett lopp. När vi har gjort jobbet rätt och förberett hästarna på bästa möjliga sätt så man ju inte göra mer. Men Readly Express är en fantastisk häst, han har aldrig varit sämre än tvåa i sitt liv. Det fanns ett litet frågetecken inför loppet och det var om han hade fått tillräckligt med träning eftersom vädret varit lite dåligt de senaste veckorna. Jag räknade med 90 procent form och det räckte ju ganska bra, sade Nurmos och log.

Rolf Andersson var däremot lite mer uppjagad efter segern.

– Det är klart att man kände en press innan loppet. Det skulle betyda så mycket att få vara med i Prix d’Amerique. Nu känner jag en oerhörd lättnad och glädje. Nu får Timo och hans personal en dryg månad i lugn och ro att förbereda honom för Prix d’Amerique. Dom exakta planerna vet jag inte, vi har inte hunnit snackat någonting alls om det, sade Andersson.

Jorma Kontio hade kört Readly Express i 19 av 21 starter och tagit 17 segrar. Ändå fick han inte chansen att köra femåringen på Vincennes. Man valde i stället Björn Goop som på allvar har slagit sig in i den yppersta kuskeliten på Vincennes och Frankrike. Ett rätt så logiskt och ett lyckosamt val.

Halmstadstränaren Jerry Riordan var väldigt nöjd efter Treasure Kronos starka prestation

– Hon är i väldigt bra form för tillfället, jag hoppas hon får plats i Prix de Belgique om tre veckor, sade Riordan.

Riordan kunde också räkna in Twister Bi som femma efter en rätt så jobbig löpning.

– Twister hade inte startat på länge och han kommer att vara mycket bättre i nästa start. Jag tror vi står över ”Belgique” och går direkt till Prix d’Amerique, sa Riordan.

Daniel Redén hade inte några förväntningar på varken Tobin Kronos eller Caid Griff i femåringsloppet.

– I dag är det kravlöst, sade Redén ett par minuter innan start.

Det blev en sjätte- och en åttondeplats för Caid Griff och Tobin Kronos. Båda tävlade inte på sitt bästa.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.