Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aas Balder slog till i ST:s Guldtäcke

Gammal är äldst. Det visade Aas Balder när klassiska handicaplöpningen Svensk Travsports Guldtäcke avgjordes på Dannero. Med Mats E Djuse i sulkyn vann tolvåringen enkelt från täten på fina 1.24,4/2160 meter.
– Han är världens bästa, jublade den norska tränaren Ida Brekke.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: GIRLPOWER HB
Ida Brekkes Aas Balder och Mats E Djuse blev svaret i ST:s Guldtäcke på Dannero. Foto: GIRLPOWER HB

Handicaplöningen med 150.000 kronor i förstapris samlar de segerrikaste kallbloden från landets banor och Aas Balder, som representerade Östersundstravet, var placerad på det första tillägget. Hennes tränare, norskan Ida Brekke, läser hovslagarutbildningen på Wången och fick nu se sin tolvårige valack ta karriärens största seger.

Loppet blev rätt rumphugget med flera galopper och bland annat försvann betrodde Moddson i ett tidigt skede. Mats E Djuse satt bakom Aas Balder (e. H.G. Balder) och tog plats som trea i ledet samtidigt som Acksjökungen anförde fältet. Djuse nöjde sig dock inte utan sände framåt efter 700 meter med Aas Balder som snabbt svepte till tät. Med varvet till mål fick duon sällskap av Källsjöviking i dödens och två hak bak i kön fanns favoriten Gorm.

På den sista bortre långsidan skärpte Djuse farten och in mot upploppet hade Aas Balder skaffat sig en bra lucka ner till övriga. Duon tittade aldrig bakåt igen utan gick undan till en säker seger, före Källsjöviking som fullföljde starkt och favoriten Gorm som gick gott gåendes i mål som trea. 
– Jag har inga ord...Han är världens bästa,  sa Ida Brekke i tv-sändningen samtidigt som segertårarna rann nerför kinderna.
– Jag köpte honom för drygt 1,5 år sedan och det har varit ett äventyr. Han betyder allt, fortsatte Östersundsamatören.

I övrigt på V75…

Umåkertränaren Catarina Norqvist kunde räkna hem en seger i klassiska Ådalspriset med segerstaplaren From the Mine (e. From Above). Magnus A Djuse vid tömmarna nådde ledningen efter en bit och tilläts sedan köra i ett beskedligt tempo. På sista bortre långsidan blev det bättre fart på tillställningen när Robert Bergh tryckte upp tempot med Balfour i dödens och loppet utvecklade sig till en speeduppgörelse. Bucks to Burn som fått en resa i andra utvändigt närmade sig ledaren med en fin finish, men From the Mine höll undan för drivning till en ohotad seger på 1.12,9a/2140 meter. Den åttaårige valacken belönades med 100.000 kronor och har nu tjänat drygt 1,8 miljoner kronor.
– Tränaren var lite osäker på formen efter galoppen senast men det var ingen ringrost, sa Djuse i V75-sändningen efter triumfen.

Torbjörn Jansson hittade till ledningen i Diamantstoet-försöket. Nästa drag gjorde Robert Bergh bakom Mily när han körde fram utvändigt om ledaren. Så såg det ut på den sista bortre långsidan. Då drog Örjan Kihlström i högertömmen bakom Daniel Redén-tränade Lipstick Tooma (e. S.J.'s Caviar) och då bet det bra. Vid ingången av slutsvängen satt Kihlström i ledningen med den stora favoriten och sedan var saken klar. Segern blev säker på 1.14,5/2660 och tvåa blev Katja Melkkos Frozen Queen. Lipstick Tooma har nu tre raka segrar i sin nya regi.

Det ville sig inte för favoritduon i V75-5. Först galopperade Dwayne Zet bort sig direkt och sedan fick inte Indra’s Secret inte till det ifrån 20 meters tillägg. Istället var det Daniel Wäjersten och hans Livi Majesty (e. Dream Vacation) som tog hand om ledningen och stannade där hela vägen in i mål. Klockan stannade på 1.14,8/2640 meter. Nicklas Westerholm körde Robert Bergh-tränade Aperfectdream till andraplatsen.

I ett tilläggslopp över full distans skrällde Åke Erikssons Big Cactus Zet (e. Shaq is Back). Sexåringen med Oskar Kylin Blom satte klorna i ledaren Flacco i sista sväng och avgjorde säkert till slut på 1.14,3/2160 meter.

ANNONS

Ämnen i artikelnANNONS