Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Admiral As vann tungviktsmötet

Admiral As var tillbaka som en vinnare efter vinteruppehållet.
Första starten för året slutade med ledning från start till mål på hemmabanan Solvalla.
– Det känns väldigt bra att årsdebuten är avklarad på det här sättet, säger tränaren Reijo Liljendahl.

Publicerad:

(TV: Bilder från ATG)

Solvalla sparade det bästa till sist under onsdagens tävlingar. I Dartster F:s lopp gjorde hästar som Admiral As (e. Ready Cash) och Very Kronos sina första starter för året. Dessutom var vinnaren av Bergsåker Winter Trot, Milligan’s School, med i fältet.

Spetsstriden var oviss på förhand, men avgjordes i ett nafs när Örjan Kihlström laddade med Admiral As från spår fyra. 1.13,0 första 500 meterna blev 1.14,5 på varvet och sedan hade Admiral As gott om krafter kvar till slut. Diamanten utmanade från vinnarhålet i en snabb avslutning, men ledaren höll undan med en halv längd. Segertiden skrevs till 1.12,8a/2140 meter efter 1.10,3 sista halvvarvet.

– Jag har varit nöjd med honom i vinter, men årsdebut är årsdebut. Man vet aldrig. Nu känns det väldigt bra. Framför allt hur loppet blev kört. Det var en tacksam tempofördelning, säger Admiral As tränare Reijo Liljendahl.

Admiral As avslutade fjolåret med seger i Silverdivisionens final. Nu ställdes han mot äldre eliten i sin första start som sexåring.

– Man kan kalla det för ett elddop. Han galopperade i Jubileumspokalen och sedan gick han i vanliga klasslopp på V75. Den här gången mötte han etablerade topphästar och det är tufft, säger Liljendahl som var belåten över att hästen öppnade så snabbt, men som inte hade pratat någon taktik med kusken Örjan Kihlström.

– Ingenting. Örjan behöver inga instruktioner.

Hur ser schemat ut för hästen?

– Om hästen är frisk och fräsch kan det bli start om två–tre veckor.

Siktar du mot Elitloppet?

– Jag planerar inte för något särskilt lopp. Jag tycker så mycket om den här hästen och vi vill ha honom i bra skick länge.

Admiral As försämrade i alla fall inte sina aktier hos Solvallas sportchef Anders Malmrot.

– Det var ett jättebra besked. Han såg otroligt fin ut och det gjorde han redan i värmningen. Han var otroligt spänstig för att vara en häst som gör årsdebut. Sedan gillade jag ingrediensen när Örjan tryckte på knappen från start. Det är en jäkligt spännande häst. Vi vet inte hur bra han är, säger Malmrot.

Very Kronos sexa: “Hoppats på bättre”

Very Kronos fick en tuff inledning med en galopperande häst framför sig och hamnade bland de sista i fältet.

– Det var jobbigt att vi tappade många meter, men samtidigt imponerades jag av honom eftersom han klarade situationen. För två år sedan hade risken varit stor för galopp i det läget, säger tränaren Svante Båth.

Åttaåringen kördes fram till dödens av Erik Adielsson i näst sista sväng. Han tappade sedan på upploppet och slutade sexa i sin årsdebut.

– Vi måste nog analysera det lite mer. Det är klart att jag hade hoppats på att vara bättre än sexa. Samtidigt har han inte startat på väldigt, väldigt länge. Normalt sett brukar han inte vila så här länge. Jag både hoppas och tror att han blir mycket bättre med loppet i kroppen och när han tävlar barfota.

Svante Båth har tidigare berättat att han siktar på start i första deltävlingen till Paralympiatravet på Jägersro.

– Det gör vi fortfarande. Vi ska gå igenom honom med veterinären men vi går för start 9 april om allt är som det ska.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Zante Grif bröt segertorkan. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Firma Adielsson och Båth fick ändå med sig en seger genom Zante Grif (e. Varenne) som spurtade hem ett stolopp på 1.14,3/2140 meter. Segern var hästens första sedan i april förra året.

– Hon var värd den segern. Hon fick en fin resa och tackade för det och vann bekvämt. Det är den typen av resa hon ska ha för att göra sig gällande, säger Svante Båth.

Erik Adielsson vann dessutom med överlägsna Southwind Boko (e. Broadway Hall) från Timo Nurmos stall samt med Reijo Liljendahls Losch Boko (e. Raja Mirchi) utanför V86-kupongen.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Laradja Vrijthout var tillbaka som en vinnare efter långt uppehåll. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Solvalla delade kvällens V86-omgång med Jägersro där belgaren Laradja Vrijthout (e. Maharajah) gjorde comeback efter sju månaders frånvaro. Han kom till ledningen i första sväng och stack sedan undan med närmare fyra längder på upploppet. Klockan visade 1.12,5a/2140 meter och segern var Conrad Lugauers sjunde som tränare i mars.

Vi noterar även tre segrar för Joakim Lövgrens stall varav en inom V86-spelet. Den togs från ledningen av Larry Wood (e. Maharajah). Fyraåringen vann på 1.12,3a/1640 meter med Lövgren själv i sulkyn.

Alla kvällens resultat hittar du i Travrondens tävlingscenter.

ANNONS