Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

American Hill imponerade

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
American Hill vid dagens seger. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Under tisdagskvällen kördes fyra lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Campo Bahia-systern American Hill vann mycket komfortabelt och tar nu sikte mot StoChampionatet.
– På en skala 1-10 så får hon minst en nia i dag, säger Conrad Lugauer.

Publicerad:

I vintras radade stoet efter Muscle Hill segrar och vann bland annat V75 överlägset, men i takt med hårdare motstånd har det blivit varannan gång på slutet. I dag kördes hon tidigt till ledning på en, av regnet, märkbart påverkad Solvallaoval – därför får tidsnoteringen 1.13 på varvet anses relativt kvick. Via ett avslutande varv i samma fart kunde hon sticka undan till en mycket klar seger på 1.13,2/2 140 meter autostart och inkassera 300 000 kronor.

“Samlat på sig viktig rutin”

– Hon var jättefin. Det var full fart över mål och med spänst, så det fanns sparade krafter även om det är svårt att säga hur mycket, säger Conrad Lugauer.
Rutinen är det främsta hon utvecklat under året, menar han.
– Hela den familjen har också en väldigt stor, effektiv, gång som också blir bättre men framför allt är det viktig rutin som hon samlat på sig.
Fyra år och sto brukar innebära sikte på StoChampionatet – så även för henne.
– Det är ett mål som vi har haft ganska länge.
Vem kör – du eller Marc?
– Eftersom jag har lyckats två gånger med henne nu så kommer jag att köra, vilket även Marc vill.
Stoet är så väl uppfött som ägt av Lugauer själv. 

Gulfstream svek igen

Han hade även favoriten i den öppna klassen: Gulfstream Am. Återigen gjorde löftet bort sig med galopp.
– Tråkigt, vi var jätteuppåt inför den här starten och har testat en hel del, till och med varit inne på Jägersro och kört bakom bilen och då kändes han hur fin som helst. Men efter i dag måste jag säga att han behöver lära sig att springa i svängarna, han får inte riktigt plats med höger bak och det går inte i de hastigheterna som råder i dessa lopp. Han behöver utveckla det och samla på sig rutin. 

Oroas inte över siffrorna

Lugauer som legat på mycket höga 25 respektive 25 i segerprocent senaste två åren är inte i samma stim för dagen – men han är inte orolig.
– Helt normalt. Många av hästarna har tjänat mycket pengar och kommit upp i klass, då är det tuffare. Vi får säkert ett underbart år igen och jag blir inte ett dugg nervös av det här. De som tror att man kan ligga på 25-25 procent hela tiden i den här konkurrensen…det är inte normalt, men det är lätt att tro att det ska gå bra hela tiden. Samtidigt, 18 procent är inte dåligt!

Då Gulfstream Am galopperade – liksom en tapper Rackham i slutskedet gick segern till Go West Young Man (e. Jocose) som gavs en resa av Örjan Kihlström som nog Ingemar Stenmark hade uppskattat och kom i mål på 1.12,3/2 140 meter autostart. För första gången i karriären tävlade hästen barfota runt om och Stefan P Pettersson kan ha en ny följetong framöver. Äger gör Stall Courant…

Hell Bent fortsatt obesegrad i Sverige

…som kunde räkna in ytterligare en seger i ”Maggan”-loppen. Hell Bent For Am (e. Muscle Hill) var spelad till 1,13 (!) hos ATG och från sitt bakspår togs hästen lugnt för att, 1 300 meter från mål, avancera till ledningen. Därifrån höll treåringen undan lätt på 1.14,3/2 140 meter autostart. Hell Bent For Am, som i vintras kom från USA, är hittills obesegrad på svensk mark och har tjänat 1,7 miljoner på dessa fyra starter.

Rejäl långspurt av Aperfecttric

Liksom fyraåriga ston var det en helt egen produkt som vann loppet för treåriga ston. Jim Oscarsson har fött upp, äger, tränar och kör Aperfecttric (e. Aperfectyankee). När Jim gav anfallsorder från tredje utvändigt med drygt 600 meter till mål accelererade hon hastigt och hade kopplat grepp redan i sista sväng och över upploppet försvann hon bara ifrån konkurrenterna och vann på 1.14,5/2 140 meter autostart.
– En jäkligt fin märr som kan flytta på sig, säger Jim.


I Guldstoet, där hon slutade tvåa, rycktes skorna för första gången och det ser ut att ha gett en kick.
– Hon blir smidigare utan skor, så är det, men hon har gått bra hela tiden egentligen. 
Trots att hon nu tjänat över 800 000 kronor är känslan att hon gått lite under radarn.
– Jo, hon har kanske nött på lite i bakgrunden och jag har kört snällt med henne för att få rätt utveckling. Men nu har hon tjänat så mycket att det är de stora loppen som gäller, närmast är siktet på korta E3.
Hon är Aperfectyankees bästa avkomma hittills för tillfället.
– Kul! Känns bra för mig och även om Yankee Glide inte står så högt i kurs som farfar så tror jag att Aperfectyankee kommer att slå som hingst med det fina möderne han har.

Kvällens vinnare på Solvalla

Lopp 1: Express Love – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Lopp 2: Deal Done Zet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
Lopp 3: Hell Bent For Am – Örjan Kihlström (Stefan Melander)
Lopp 4: Aperfecttric – Jim Oscarsson
Lopp 5: Ghostintheshell – Rikard N Skoglund (Timo Nurmos)
Lopp 6: American Hill – Conrad Lugauer
Lopp 7: Galba Ringeat – Jörgen S Eriksson
Lopp 8: Hill Street – Daniel Redén
Lopp 9: Go West Young Man – Örjan Kihlström (Stefan P Pettersson)
Lopp 10: Champ Lane – Örjan Kihlström (Timo Nurmos)

ANNONS

Ämnen i artikeln