Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

April Faxa i Derbystoet

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
April Faxa och Vidar Hop tog hem segern i Derbystoet 2021. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD

Monica Sönstegård April Faxa visade sig bäst i Derbystoet efter ledning från start till mål.

Publicerad:

2021 års upplaga av Derbystoet kom att bli rafflande. April Faxa fick visserligen ledningen relativt obehindrat, men utmanades på allvar under slutrundan då Öystein Tjomsland tryckte på tillsammans med Malifika. 

Körande Vidar Hop fick visa upp sina körkunskaper genom att både stötta och mana på April Faxa över upploppet, som till slut gick undan på säkert sätt.

Segertiden skrevs till 1.26,0a/2.140 meter.

– Hon är väldigt startsnabb och vann med krafter sparade i försöket, så det var ganska självklart att ladda från start även nu i finalen. Öystein kom upp utvändigt under sista varvet och då blev min häst faktiskt lite hetsig. Som tur var så var de andra också trötta till slut, så det slutade med att jag kunde finköra den sista biten, sade Vidar Hop i Östersundtravets vinnarcirkel.

– Hon har enorm speed, förhoppningsvis kan hon nyttja den även som äldre när hon dessutom fått växa i sin kropp.

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Vidar Hop var nöjd efter storloppssegern. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD

Placerad i storlopp som treåring - pricken över i:et nu

April Faxa hade en fin inledning på karriären som treåring. Hon slutade trea i stoavdelningen av Norskt Kallblodskriterium - och därefter tvåa i Norskt Oaks, båda gångerna bakom Öystein Tjomslands Föynland Anna, men nu som fyraåring verkar April Faxa ha hittat ytterligare en nivå.

Monica Sönstegård var även hon mycket glad över sin travare i vinnarcirkeln, April Faxa som hon dessutom är med och äger tillsammans med uppfödare Glenn Bergström.

– Jag kände väldigt tidigt att det här skulle kunna bli bra. Det här är helt fantastiskt, jag har inga ord, sade Sönstegård som för dagen har tio hästar i träning.

Vinsten var värd 450.000 kronor och i och med triumfen har stoet efter Smedheim Solan tjänat 980.257 kronor.

Tvåa i loppet slutade Anders Lundström Woldens Hopp Karoline, trea slutade Öystein Tjomslands Malifika. Bäst av de svensktränade hästarna gick det för Joakim Reisers Klack Sigrid som slutade fyra efter resa i andra utvändigt.

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Monica Sönstegård fick så sin storloppsseger tillsammans med April Faxa, efter flera fina insatser som treåring. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln