Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aquarius Face glänste vid trippel

Kolgjini efter comebacken för Aquarius Face: "Han var en besvikelse i fjol. Jag är helt säker på att han var bästa tvååringen i Sverige".

Publicerad:

Stall Adrian Kolgjini ångar på som bara den så här långt under 2021. Inför tisdagens tävlingsdag hade stallet tagit 19 segrar på 93 starter, men efter tre vinster under tävlingarna på hemmabanan Jägersro förbättrades siffrorna ytterligare. 

Och det var kanske framför allt treårige snackhästen Aquarius Face (e. Mosaique Face) som imponerade stort. Hästen som debuterade med att vinna på 1.14,0a/1.640 meter i juli som tvååring spåddes en lysande säsong, men galopper i både Svampen och försöket till Svensk Uppfödningslöpning gjorde att de stora pengarna uteblev. 

En besvikelse, om man frågar tisdagens körsven, Lutfi Kolgjini.

– Ja, men det är klart att han var en besvikelse i fjol med tanke på hur mycket galopper det blev. Jag var och är helt säker på att vi hade den tvååring i landet som var bäst, men tyvärr är det inte alltid det hjälper. Nu efter en vinter i kroppen kändes han dunderfin - så vi får hoppas att han får sin revansch nu under treåringssäsongen, även om det givetvis blir än tuffare som treåring när kullen blir än bredare, säger Kolgjini.

Intrycket på Aquarius Face var riktigt läckert under tisdagen. Han vann efter att ha forcerats till ledningen i första sväng. Segertiden landade på 1.14,3a/2.140 meter efter snabbt slutvarv. Tvåa slutade trean från Svensk Uppfödningslöpning i fjol, Felix Orlando.

– Han var väldigt fin måste jag säga. Han har varit rätt grov i gången, men travet fungerade bra och faktum är att han inte gått ett enda snabbjobb inför den här starten. Han har bara gått i skogen och backen. Det är en förnuftig häst, resultatraden till trots. Han vill verkligen inte göra fel. Jag tycker han visar helskön inställning när vi tar över ledningen, för direkt sätter han fram öronen och väntar på mina signaler. 1.100 meter från mål smackade jag på honom och direkt ökade han rejält. Nej, det går inte önska mer av en årsdebut.

Första årssegern

Det här var för övrigt Lutfi Kolgjinis första seger under 2021, men det är något han själv vill tona ner.

– Jag kör ju knappt något längre, så det är väl ingenting att haka upp sig på. Jag har själv valt att ta ett steg tillbaka, men vill Adrian att jag ska köra några kanoner gör jag givetvis det. Att köra medelmåttor är jag trött på, säger Kolgjini på sitt karismatiska sätt.

Om stall Kolgjini hade spännande tvååringar i fjol, där Aquarius Face bland annat ingick, vill Lutfi slå ett slag för årets kull också.

– Jag lägger 80 procent av mitt arbete på unghästarna så de har jag bra koll på. Vi har riktigt lovande tvååringar i stallet, så det känns spännande. Vad jag lägger min övriga tid på? Tio procent på banorna, tio procent i stuteriet. Jag kör nästan aldrig jobb med äldre hästar längre, även om jag gjorde ett inhopp här bara för ett litet tag sen.

Vad var det för speciellt som fick dig att göra det?

– Att köra Tae Kwon Deo... Jag kände inte igen hästen från senaste gången jag körde honom om jag ska vara ärlig. Vad han har utvecklats! Adrian säger att det lär bli årsdebut i slutet av april. Och så som han känns nu vågar jag knappt tänka på hur året ska sluta. Vilken individ det är alltså, säger Kolgjini.

Stall Kolgjinis övriga vinnare under tisdagskvällen var treåriga stoet Afrodite Face (e. Mosaique Face) som vann direkt i debuten på 1.15,7/2.140 meter. Dessutom vann Ganyboy (e. Ganymede) kvällens stayerlopp på 1.14,3/3.180 meter.

Foto: TR BILD
Lutfi Kolgjini och Aquarius Face. Foto: TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln