Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Årets första storloppsseger för Melanders stjärna

Höstens häst i fjol, Milligan's School, hade det tufft i inledningen av 2020. Men nu ser han ut att ha toppat formen ordentligt. I Årjängs Stora Sprinterlopp visade Stefan Melanders travare sig bara vara bäst från ledningen.

Publicerad:
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Årjängs Stora Sprinterlopp, eller Gazza Degatos Minneslopp som det också heter sedan ett par år tillbaka, kom att avgöras på speciellt underlag. En rejäl hagelskur kom strax efter V75-6 och banarbetarna fick jobba fort för att få bort så mycket vatten som möjligt från banan inför dagens höjdpunkt. Direkt från start gjorde däremot två av loppets förhandsfavoriter bort sig, både Mellby Free och Disco Volante straffade ut sig med galopp. 

Istället hittade Milligan's School (e. Yankee Glide) till ledningen en bit in i loppet. Väl i den positionen drog körande Ulf Eriksson på i bra tempo - och över upploppet var det ingen från kön som på allvar kunde utmana. Den i rygg ledaren sittandes Gigant Invalley höll fint till andraplatsen, samtidigt som den i dödens travandes Sorbet höll okej till tredjeplatsen.

Segertiden skrevs till 1.09,8a/1.640 meter och det var Milligan's Schools andra seger för året. Hans 2019 var riktigt starkt med deltagande i Elitloppet, seger i Jämtlands Stora Pris och en tredjeplats i Åbys Stora Pris. Därutöver blev det fem segrar på sex starter på tre månader under hösten/vintern, innan man testade ett frankrikeäventyr och storloppet Prix d'Amerique. Det tog däremot ett tag innan hästen på allvar repade sig efter det – och inte förrän i Copenhagen Cup, i maj månad, visade Milligan's School sig från sin rätta sida genom att spurta fint som tvåa. Men efter lördagen är alltså årets första storloppseger för Stefan Melanders stjärna ett faktum.

– Hästen fick två omöjliga lopp i Frankrike och därefter var det som att hästen i det närmaste glömdes bort helt här hemma. Vi hade tänkt starta i Gävle, Östersund, Boden... Men ingen ville ha oss. Samtidigt får man väl se det som så att vi förhoppningsvis har igen det nu. Jag sade det till Cattis att det kanske bara var bra att vi inte fick chansen att starta i alla storlopp tidigt under sommaren, för då har vi vårt krut kvar när de andra börjar bli av med toppformen, säger Stefan Melander.

Hugo Åbergs lär vänta

Sköter hästen gör Catarina Lundström och segern var värd en halv miljon kronor. Det var hästens 25:e seger i 93:e starten. I och med vinsten klev hästen över sju miljoner kronor intjänat hos Stefan Melander. Hästen kom till honom inför säsongen 2017. Totalt har hästen tjänat drygt 11,8 miljoner kronor.

– Han är helt fantastisk hästen. Han är så jämn och rejäl, men nu när vi dessutom valde att starta lite tätt med honom visade han verkligen att han tände till. Det är väldigt små marginaler, men nu hade vi fint utgångsläge, lyckades hålla ut Sorbet och sedan blev det ju lugnt. Jag vill även passa på att hylla Ulf Eriksson som faktiskt gör allting rätt i storloppen. Det är inte det lättaste att hävda sig mot topp fem-eliten, men han visar verkligen pondus bakom Milligan's School. Och jag tror det är viktigt att man som kusk tror på sin häst, säger Melander.

Nu lär Hugo Åbergs Memorial vänta för sonen till Yankee Glide, ett lopp som körs 28 juli på Jägersro.

– Han är väl inbjuden dit som jag förstår det och vi får väl sikta ditåt. Hästen får givetvis bestämma hur hårt vi ska matcha framöver men med tanke på insatsen nu så ser jag ingen anledning till att inte testa Hugo Åbergs. Det är fina pengar att köra om och förhoppningsvis får travtittarna höra Milligan's Schools namn mycket här under sensommaren och hösten. Precis som alla mina hästar tar det ett tag in på säsongen innan de är i absolut toppform. Man lallar runt, men i slutändan brukar det inte bli så tokigt.

ANNONS

Ämnen i artikeln