Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Arquana As läcker i ny regi

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Arquana As vann på ett imponerande sätt. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Nedflyttad vinnare, häst som skenade efter att tömmen lossnat och en lysande Arquana As.
Onsdagskvällens V86-omgång från Solvalla och Bergsåker saknade inte dramatik.

Publicerad:

V86-spelet inleddes på Bergsåker med en klar favorit i Robert Dunders Albert Zonett som missgynnades av innerspår bakom startbilen då styrkan är ett tydligare vapen än speeden. När positionerna satt sig efter dryga halvvarvet satt han instängd i fjärde par invändigt – något Tomas Pettersson noterade och styrde på med Sybille Tinter-tränade tysken Moncler Bo (e. Virgill Boko) från fjärde par utvändigt.

Efter ett varv satt han i ledningen och tätpositionen försvarades in i mål även om Albert Zonett så småningom fick fritt och avslutade bra till andraplatsen. 

– Roligt att köra åt Sybille, det är fina hästar, säger Tomas Pettersson.

– Det blev lite stiltje där i loppet och såg att Robert var på innerspår så jag körde framåt och det blev tacksamt att få ta över ledningen. Han var reglerbar och fin och blev ganska säkert till slut. Inte så ofta man har koll på konkurrenterna så, men man vill ju försöka och jag såg ju var favoriten satt.

Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD
Moncler Bo vann V86-inledningen. Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD

Sybille Tinter som inlett året mycket starkt med 16 segrar på 47 starter trodde nog att hon skulle vända söderöver med en dubbelseger. Hennes Opalis var först i mål efter att dels ha gått på innerspår, rundat till ledningen, släppt spets, gått ut i dödens och satt nosen först på målfotot.

Måldomarna ansåg dock att ekipaget bröt ut och hindrade måltvåan Iceland Falls, som initialt galopperade, och valde därför att flytta ned Opalis till andraplatsen, segern gick därför till Iceland Falls (e. Iceland) som tränas av Håkan Wallberg och kördes av Magnus A Djuse.

“Part i målet, men…”

– Hon gjorde ett bra lopp, det blev ju lite ryckigt kört när den som spetsade blev het och det kostade lite för Opalis att ta över, sen kom Söderberg i full sula och jag försökte svara en bit men insåg att det var bättre att låta han dra i väg, så hamnade vi lite i ingenmansland. Hon gjorde det bra som höll emot och var först i mål.

Ja, och nedflyttningen – hur ser du på den?

– Klart att jag är part i målet men det var väl lite hugget som stucket, när man ser det från sidan kan man ha viss förståelse för deras beslut, men jag tycker att Magnus bryter ned också. Nu är det dömt och klart och Opalis bröt ut lite, hon är lite svår så, det var surt men för att hålla henne först var det tvunget.

Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD
Tight situation när Opalis blev nedflyttad till andraplatsen. Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD

När han ombeds att sammanfatta kvällen pratar initialt plånboken.

– Dyrt! 3 500 kronor i böter och tre dagar i buren. Haha. Nej, men roligt att köra så fina hästar, så det var en bra kväll egentligen men för att vara riktigt nöjd så skulle vi fått behålla segern med Opalis.

“Magnus håller sitt spår klockrent”

Bergsåkers måldomare, Johan Axberg, gav – i ATG Live – nämndens syn på situationen.

– Tomas Pettersson kommer in på upploppet i andraspår och Magnus A Djuse i fjärdespår, vilket han håller hela vägen in i mål. Tomas häst bryter gravis ut och sulkygafflarna krokar ihop 50 kvar och Magnus ekipage ”puttar” i princip det andra över mål. Vi anser att Magnus hade tagit sig förbi annars. Man blir lite lurad av att andra bryter ut, för Magnus håller sitt fjärdespår klockrent upploppet ned.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Arquana As imponerade i Nurmos-debuten. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Stoet Arquana As (e. Chapter Seven) blandade i sina prestationer som yngre med en tydlig ljusglimt då hon vann ett Breeders’ Course-försök som treåring men ströks för en infektion vid finalen. Då var hon i träning hos Erwin Bot – för att sedan gå till Paul J P Hagoort och återvända till Bot. I slutet av fjolåret tränades hon av Patricia Van Der Meer men ingen av de tre nämnda tränarna fick henne att vinna lopp på svensk mark.

Årssnabbaste stoet

När hon debuterade i Timo Nurmos regi under onsdagskvällen var det på formidabelt vis. Från sjätte par utvändigt kastade Jorma Kontio loss 800 kvar och trots att hon fick möta vinddraget utan rygg avgjorde hon med lätthet över upploppet och noterades för nya personbästa: 1.11,4a/1 640 meter – den snabbaste segertiden i Sverige av ett sto hittills under 2021 med sju(!) tiondelars marginal. För första gången på svensk mark tävlade hon barfota runt om och det var tredje gången med en amerikansk sulky. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
500 kronor för rådigt ingripande blev Ohlssons belöning. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Den fjärde avdelningen på V86-spelet föranleddes av en olyckshändelse och stor dramatik. På väg upp mot startbilen lossade Linda Sånnas lossade ena töm och hästen drog ned på säkerhetsspåret och skenade flera varv för Ulf Ohlsson innan han kunde lämna sulkyn utan risk för skador. Kort senare fångade han även in hästen.

– Tömmen släppte, den satt inte i ordentligt och det var ”fel” töm, nu skenade hästen i en jäkla töm där inne och jag tänkte bara ”ta inte vänster nu” för då kan det gå riktigt illa. Man blir lite orolig men jag hade turen på min sida, sade Ulf Ohlsson till Kanal 75 efter händelsen.

Ulf Ohlsson tilldelades 500 kronor för rådigt ingripande.

Loppet vanns sedan av Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) som i ledande position såg slagen ut genom sista sväng när årsdebuterande Hemisphere kom upp utvändigt, men Daniel Redén-tränade femåringen kontrade över upploppet och vann säkert.  

 

ANNONS

Ämnen i artikeln