Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Beartime vann till b-tränare Helena Edlunds glädje

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Beartime och kretsen kring hästen efter segern i bronsdivisionen. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

B-tränade Beartime verkar trivas just denna V75-omgång på Åbytravet. Han vann i fjol, då i klass I - nu vann han i bronsdivisionen.

Publicerad:

Beartime har startat flitigt på rikstoton under sin karriär. Mellan 20 oktober 2019 och 29 juli i år gjorde han nio raka starter på V75, med en vinst på Åby 7 december i fjol, som bästa resultat. I år har däremot segrarna varit sällsynta, hästen hade inför dagens start "bara" vunnit ett breddlopp. 

Men under lördagen visade Helena Edlunds travare att han duger även i bronsdivisionen. Tillsammans med Carl Johan Jepson spurtade Beartime till seger efter resa i rygg på ledaren. Jepson fick riktigt bra fart på femåringen - kanske till viss del beroende på att man valde att dra av ryckhuvan för första gången i hästens karriär.

– Jag är så stolt över hästen, och faktiskt också stolt över mig själv att han gått så bra. Han har gjort 31 starter i livet och 14 av de starterna har gjorts på rikstoton. Vi vann här på Åbytravet för ett år sedan, då körde Örjan Kihlström. Nu fick Carl Johan Jepson vinna med honom. Jag är jätteglad, supernöjd alltså, berättade en lycklig Helena Edlund till V75 Direkt efteråt.

Helena Edlund, med licens på Årjängstravet, är ingen duvunge i dessa sammanhang. Numera är hon b-tränare, men för ett antal år sedan var hon framgångsrik skötare hos Stig H Johansson. Bland annat skötte hon om unghäststjärnan Piper Cub från 1989 och framåt.

Nu heter stjärnan Beartime - och denne har slutat bland de tre i 18 av karriärens 31 starter. I och med lördagens vinst värd 110.000 kronor närmar han sig miljonen intjänat, bara drygt 50.000 kronor återstår. Segertiden landade på 1.13,3a/2.140 meter.

– Det är jag som har hand om hästen, sambon och sonen hjälper till. Vi är engagerade allihopa och det här är fantastiskt. Vi kör många långa skritturer hemma, det är uppenbartligen någonting som fungerar, fortsatte Edlund.

Beartime är uppfödd av Alebäcks Stuteri AB i Lidköping och ägd av Stall H och J HB i Årjäng. Beartime är fem år och är efter Pastor Stephen. Mamman är Global Ninni, en häst som just Stall H och J HB i Årjäng med Helena Edlund i spetsen, ägde. Hon kom däremot aldrig till start - utan fick sitt första föl redan som femåring. 

Beartime är den som lyckats bäst på tävlingsbanan så här långt, men Helena Edlund har även ettårige halvsystern Executive Xit (e. Executive Caviar) i träning. I och med lördagens vinst klev Beartime upp bland Pastor Stephens tio mest framgångsrika svenskfödda avkommor.

Förutom vinsten med Beartime tog Carl Johan Jepson ytterligare en seger på V75. Det genom Magnus Dahléns Alhambra Mail, som med ett lopp i kroppen var mogen att vinna på rikstoton. Det var den tionde segern i karriären för det italienskfödda fyraåriga stoet efter Nad Al Sheba.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Helena Edlund på väg att omfamna sin stjärna. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln