Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Beat Generation vann Kriterierevanschen

Efter en retfull tredjeplats i uttagningarna till Kriteriet har Beat Generation ordnat plåster på såren flera gånger om.
Den senaste segern kom i just Kriterierevanchen på Solvalla.

Publicerad:

”Väldigt mycket missnöjd” är Jörgen Westholms svar på hur det kändes efter att Donizetti och Mellby Jinx hade roffat åt sig finalplatserna i Svenskt Travkriterium.

Hur det kändes efter V86-kvällen på Solvalla?

– Nöjd Westholm, det kan du skriva, säger tränaren.

Anledningarna var flera, men den stora rubriken – och prischecken på 200 000 kronor – gick till Beat Generation (e. Bird Parker). Westholm körde stallkamraten Castor The Star samtidigt som Björn Goop fick köra nyss nämnde favoriten. Det slutade med en överlägsen seger från ledningen för den sistnämnde. 

Konkurrenterna var chanslösa när hingsten, som sköts av Linda Bergqvist, travade 1.15,8a/2640 meter och tog sin tredje seger sedan tredjeplatsen i uttagningsloppet. Det innebär att Beat Generation lade beslag på både Kriterium Consolation och Kriterierevanschen.

– Det var som det var då. Nu är vi väldigt nöjda med 300 000 på de två loppen. Vi har en häst som är under utveckling och som inte är så tufft tagen än. Jag har tyckt att det är en jättefin häst de gångerna jag har kört honom och nu fick jag det bekräftat. Han sa att ”det här är bra grejer”.

Ska ni passa på och jaga mer under vintern eller hur blir det?

– Nej, jag tror inte att det blir någon mer start. Möjligen någon i så fall. Han ska få vinterträning så där vi se vad det kan bli sen. Det här var läckert i alla fall.

I loppet släppte Westholm över ledningen till stallkamraten – ett drag som räckte till en andraplats för Castor The Star och ytterligare 100 000 kronor in till stallet.

Utöver det firade Westholm ytterligare två tränarsegrar under kvällen. Innan V86-spelet vann både Graces Candy och Fenix Brick. Den sistnämnde ägs av Stall Ebba Britta som även äger Beat Generation. 

– Och stallet klev över 18 miljoner inkört och det är all time high. Ja, vad fasen ska man säga? Det är väldigt gött nu.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Imhatra Am och Mats E Djuse på Solvalla. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Imhatra Am levererade

Nio hästar gjorde upp i Oaksrevanschen och en av dem stack ut på förhand: Imhatra Am (e. Muscle Hill). När positionerna var intagna var det också hon som satt i ledningen tillsammans med Mats E Djuse och efter 1.15,0 på varvet var segern aldrig i fara. Stefan Melander tränar och Jenny Gustafsson sköter om stoet som vann på 1.14,3a/2140 meter.

– Hon var fin och hon har varit väldigt bra hela tiden. Det var skönt att hon fick gå ett lite enklare lopp om man säger så. Hon var inte så långt borta från att vinna Breeders Crown senast, sade Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

Förstapriset var 100 000 kronor och platserna bakom gick till Björn Goop-tränade Roubine och Peter Untersteiners Global Creation som kördes av Stefan Persson.

Första segern – överlägset

Rauno Pöllänens treåring Kalle Taxam (e. Make It Happen) spräckte segernollan på ett imponerade vis. Tränaren lyckades placera hästen i ledningen och då var det över. På upploppet växte luckan ner till konkurrenterna som stred om andrapriset. Segertiden blev 1.15,4a/2140 meter.

– Nu hittade han rätt. Jag har trott mycket på honom. Det är en av de bästa hästarna jag har haft i träning, sade Rauno Pöllänen i vinnarcirkeln.

Nytt besök i vinnarcirkeln blev det för Björn Goop efter att ha avslutat V86-omgången med en seger. Då handlade det om egentränade Kabor Boko (e. Readly Express). Det fyraåriga stoet tog karriärens fjärde seger på 1.15,7/2140 meter.

Foto: TR BILD
Frode Hamre (arkivbild). Foto: TR BILD

Hamre dominerade

Bjerkes bidrag till V86-omgången inleddes med en favoritseger i form av Frode Hamres talangfulle treåring Skate Trix (e. Trixton). Efter en inledning ute i spåren släppte Adrian Solberg Akselsen, bakom L.V. What A Hunk, välvilligt över ledningen till Hamre och favoriten. Då kunde tränaren vänta fram till upploppet innan han gav hästen marschorder. Skate Trix hade inga större problem att sticka undan till en relativt säker seger närmast före en starkt avslutande Greed och kusken Åsbjörn Tengsareid.

– Det har varit fantastisk utveckling på honom och det verkar som han bara blir bättre och bättre, sade Frode Hamre till TV12.

Mer Hamre blev det när han lyckades försvara ledningen med A Perfect Dutchess (e. Muscle Hill) i den femte V86-avdelningen. Det treåriga stoet hade inga problem att behålla den positionen hela vägen in i mål. Därmed var årets fjärde seger ett faktum. 

Sedan kunde tränaren se Åsbjörn Tengsareid styra Hamretränade Hulken Sisu (e. Readly Express) till seger från ledningen i det sista loppet på Bjerke.

Lite sämre gick det för Hamres andra storfavorit Broadway Don. Treåringen galopperade tidigt och anslöt senare som sistahäst. Det blev en kostsam galopp då ledande Visconti (e. Pastor Stephen) och Åsbjörn Tengsareid fick bestämma i ledningen. När upploppet kom var det en återkommande Broadway Don som närmade sig ledaren hela vägen in. Visconti räddades av mållinjen och tog sin första seger för året. Hästen tränas av Roald Eriksen.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln