Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ble du Gers tog hem fartfesten

Foto: HESTEGUIDEN .
Ble du Gers och Per Oleg Midtfjeld. Foto: HESTEGUIDEN .

Årets upplaga av Oslo Grand Prix blev en fartfest av stora mått. Varvet passerades efter hiskeliga 1.07,1 – Ble du Gers var starkast till slut på 1.10,0a/2100 meter.
– 850 meter från mål kände jag att vi skulle greja det, sade Per Oleg Midtfjeld till Kanal 75.

Publicerad:

Elian Web höll upp ledningen från sitt innerspår, men fick per omgående titelförsvararen Vitruvio utvändigt om sig. Första 500 meterna av 2020 års upplaga av Oslo Grand Prix gick efter 1.05,8 – och varvet passerades efter 1.07,1 – samtidigt som Vitruvio övertog kommandot.

De nämnda hästarna stumnade. I stället profiterade köhästarna på det snabba tempot – allra mest Frode Hamre-tränade Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) som kopplade segergreppet in på upploppet för Per Oleg Midtfjeld, för att sedan gå undan och vinna säkert på 1.10,0a/2100 meter vilket är nytt löpningsrekord. Det tidigare hade Stefan Melander-tränade Nuncio som vann på 1.10,5a/2100 meter 2016.

– Det blev ett speciellt lopp med det höga tempot som var hela vägen. Det var tacksamt för oss som kunde köra på innerspår hela första varvet. Hästen har visat sig stark tidigare och han höll farten hela vägen in i mål. När de andra tröttnade höll min styrning farten. Jag hade bra känsla under loppet och 850 meter från mål kände jag att vi skulle greja det, sade Per Oleg Midtfjeld till Kanal 75.

Det var första gången Frode Hamre vann Oslo Grand Prix som tränare. För kusken Per Oleg Midtfjeld var det andra segern. 2005 vann han med egentränade Steinlager.

– Det var en speciell upplaga i år, men vi får vara glada över att vi kan tävla. Och sedan är Oslo Grand Prix alltid Oslo Grand Prix.

Det här var tredje raka starten på nordisk mark för Ble du Gers. Han inledde med att ta hem ett lopp över tre kilometer på Charlottenlund för att sedan vara trea i Harper Hanovers lopp senast. I de två tidigare starterna satt Jos Verbeeck i sulkyn.

Segerchecken uppgick till 350.000 norska kronor. Bakom segrande Ble du Gers blev Tsunami Diamant och Jörgen Sjunnesson tvåa medan en mycket tapper Vitruvio och Björn Goop tog hand om tredjeplatsen.

– Min häst höll heroiskt bra. Det blev tufft första tusen meterna. Hästen var inställd på att kriga för mycket och för tidigt och det förlorade vi på. Han ville springa ännu fortare än vad vi gjorde. Jag försökte få honom att springa saktare, men det gick inte att komma ned i rygg på Elian Web. Han var alldeles för pigg och med tanke på inledningen höll han fantastiskt bra, sade Björn Goop till Kanal 75.

Efter loppet kommenterade Jorma Kontio den inledande körningen bakom Elian Web enligt följande.

– Hästen var jättefin. Han gör sina bästa lopp i ledningen och därför valde jag att inte släppa ledningen. Det blev fel med det höga tempot den här gången, sade Jorma Kontio till Kanal 75.

Innan ankomsten till Frode Hamre tävlade Ble du Gers framgångsrikt för Jean-Michel Bazire i Frankrike. Hans penningmässigt största seger kommer från december 2018 när han tillsammans med Alexandre Abrivard segrade i finalen av Grand National du Trot.

Efter segern i Oslo Grand Prix har Ble du Gers sprungit in över motsvarande 9,5 miljoner kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln