Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Blir jättetagen när han vinner"

Donners Am fortsätter att visa goda resultat under sadel. Det var en känslosam seger för Per Linderoth i Bergsåkers novembermonté.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD
Donners Am och Jenni H Åsberg. Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD

Bergsåkers novembermonté hade lockat ett flertal meriterade hästar. Över upploppet var det Per Linderoth-tränade Donners Am (e. Infinitif) som visade sig bäst. Efter att Jenni H Åsberg serverat den sjuårige valacken en resa i rygglopp avslutade han klart snabbast över upploppet – och segern var till sist odiskutabel på 1.12,9a/2140 meter. Kretsen kring vinnaren inkasserade därmed 100.000 kronor.

– Jag gillar den här hästen så mycket. Det är något väldigt speciellt med honom. Bakgrunden för hästen och ägarna gör att det blir jättekänsligt. Han är tacksam att jobba med och jag vet om att han inte kommer att vinna så många lopp till. Därför blir jag jättetagen när han vinner. Det var samma sak i den senaste starten, sade Per Linderoth till Kanal 75.

Donners Am har ett mycket fint facit under sadel. Det här var sjätte segern i det tionde försöket i den aktuella disciplinen.

– Jag har ingen kravbild alls på den här hästen. Jenni red med förstånd och på chans. Hade han varit femma i mål hade jag varit nöjd med det också, men han är väldigt löpärlig, sade Per Linderoth.

Joakim Elfving-tränade Under The Counter tog hand om andrapriset med Christina A Hande i sadeln medan Björn Goops nyförvärv Hambo Transs R. och Jonathan Carre blev trea. Men inget av ekipagen kunde utmana vinnaren till slut.

För Hans R Strömbergs montédebutant On Track Piraten blev det ett fjärdepris tillsammans med Emilia Leo. In på upploppet hade hästen en bra bit fram till täthästarna, men tolvåringen lyckades förbättra sig över upploppet.

– Han öppnade inte så bra. Jag tog bara ned honom i banan och fick inget riktigt tag i honom. Han hade inget tryck till slut heller. Det hände inte så mycket när vi försökte attackera. Det var ganska stinglöst hela vägen. Jag fick aldrig någon riktig feeling för att det skulle gå, sade Emilia Leo.

Verners lopp har körts på Solvalla sedan 2018 där de tidigare segrarna har varit Månprinsen A.M. och Lome Brage. I år var det dags för Våler Nikolai (e. Åsajerven) och Björn Goop. Öystein Tjomslands femåring stod för en stark slutrunda och kunde fånga in ledande Roli Eld, tränad av Daniel Redén och körd av Örjan Kihlström, den sista biten. Bakom tätduon blev det ett tredjepris för Katja Melkko-tränade Vixus och Jorma Kontio.

Segermaskinen Våler Nikolai, som noterades för 14:e segern i 36:e starten, passerade mållinjen på 1.22,6a/2140 meter. Förstapriset på 100.000 kronor gör att hästen sprungit in 1.790.761 kronor under sin karriär.

Senast vann From The Mine (e. From Above) i gulddivisionen för första gången. Som ett led i matchningen mot guldfinalen i slutet av månaden selade Catarina Norqvist ut sin häst i ett medeldistanslopp under onsdagskvällen.

Det blev odramatiskt. Med Mats E Djuse i sulkyn ledde den åttaårige valacken från start till mål. Ekipaget öppnade första 500 meterna efter 1.12,7 och varvet på 1.15,9. Under slutrundan hade From The Mine inga svårigheter att gå undan till seger – marginalen ned till övriga blev ett flertal längder till slut.

– Han är helt fantastisk. Hästen älskar att springa och han älskar att träna. Han är världens trevligaste häst. Vi vill till Sweden Cup. Det känns realistiskt, sade Catarina Norqvist till Kanal 75.

From The Mine vann loppet på 1.13,2a/2140 meter närmast före Super Nice och Shocking Superman.

Den fyraårige valacken Magnificent Tooma (e. S.J.’s Caviar) gjorde debut för Daniel Redén under onsdagskvällen – och stod för en minst sagt övertygande insats. Över upploppet lämnade vinnaren och Behind Bars, tränad och körd av Johan Untersteiner, övriga fältet och bjöd på en härlig duell. Där var det slutligen den förstnämnde som satte nosen först.

Vinnaren kom i mål på 1.12,9a/2140 meter vilket var en ordentlig putsning av hästens rekord. Örjan Kihlström skötte tömföringen. Bakom de två främsta blev det ett tredjepris för Timo Nurmos-tränade Duke Ratzeputz med Jorma Kontio.

ANNONS

Ämnen i artikeln