Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Blues d’Ourville tillbaka i Sverige som en vinnare

Tillbaka i Sverige fyra år senare. Då slog Blues d’Ourville med seger.
Elvaåringen vann ett rivigt snabblopp i Eskilstuna för sin nye tränare Kevin Gondet.
– Det här var ett test för att se om att gillar att tävla här i Sverige, säger Gondet.

Publicerad:

Endast åtta hästar bakom bilen. En storfavorit och snittåldern tio år. Det doftade sömnig veteranträff om söndagens sjunde lopp på Sundbyholm. Det blev precis tvärtom.

Eldorado B var först till sargen, men en kurva senare kördes Doctor Doxey Zenz till spets efter 1.10,7 första 500 meterna. 

Med i släptåg följde Zenit Brick och hans körsven Andreas Lövdal var inte ute efter dödens. Favoriten pressades till tät i nästa sväng och varvade sedan på 1.11,2.

På sista bortre långsidan kom Blues d’Ourville (e. Password) fram utvändigt om ledaren. Han gick starkt genom sista kurvan och kopplade grepp vid upploppets början. Bakifrån jagade Doctor Doxey Zenz och Sir Henry P Hill, men båda förgäves.

Blues d’Ourville vann med halvannan längd på tiden 1.13,1a/2140 meter. Överraskande för spelarna, men inte för tränaren Kevin Gondet som satt i sulkyn.

– Nej, faktiskt inte. Han kändes väldigt fin i de sista jobben och vann på ett bra sätt, säger Gondet.

Blues d’Ourville är elva år gammal och kommer från Frankrike. 2018 var han med i Sweden Cup, men galopperade som en av favoriterna i ett försök som vanns av Sorbet.

Sedan dess har han mestadels tävlat i hemlandet. Först med vissa framgångar, men på sistone har han haft svårt att hävda sig i sin tuffa klass. 

Efter tre raka starter utan prispengar i grupplopp på Vincennes skickades Blues d’Ourville till Sverige och Kevin Gondet som är B-tränare på Sundbyholm.

– Han har tröttnat på Vincennes. Därför kom han till mig för en månad sedan. I dag testade vi om han gillade att tävla här och det verkar han göra. Härnäst vill jag starta honom i gulddivisionen på Bergsåker den 2 april. Förhoppningsvis räcker poängen till, säger Gondet.

GS75-omgången bjöd också på ett lopp över lång distans där två hästar med framtiden för sig gjorde upp i en duell.

Sexårige Forcebewithyou (e. Love You) och fyraårige Gordini Brick lämnade övriga långt bakom sig redan från början. Försprånget växte sedan undan för undan och när de nådde upploppet var de närmaste konkurrenterna fortfarande i mitten av sista sväng.

Gordini Brick vreds ut från ryggen på ledande Forcebewithyou och försökte att gå i närkamp. Han knappade in sista biten mot mål, men kom inte närmare än en halv längd.

Forcebewithou vann på 1.15,6 med Petter Lundberg i sulkyn. Hästen tränas av Svante Ericsson som har haft en makalös inledning på 2022. 15 segrar på 35 starter ger en segerprocent på 43. Dessutom fattas mindre än 20.000 kronor till miljongränsen i prispengar.

– Det är helt otroligt hur bra hästarna har gått. Framför allt kul med den här hästen. Han är knepig men har ruggig kapacitet, sade Svante Ericsson till Kanal 75.

ANNONS