Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bolt Kronos tog andra raka segern

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Svante Båth. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Bolt Kronos – inte lika snabb som sin namne, än så länge.
Däremot under kraftig utveckling.
Två raka segrar och nu vill tränare Båth få svar: fågel eller mittemellan?

Publicerad:

Dimman låg tät över Rommetravet under söndagen och försämrade tittarupplevelsen rejält, hastigt påkomna kameravinklar vittnade dock om att sikten var betydligt bättre för kuskarna än den såg ut att vara från sidan. Att Bolt Kronos (e. Father Patrick) öppnade kvickt var svårt att missa, liksom att Ulf Ohlsson valde utvändig resa varvet från mål. Det bekom inte treåringen, som efter en lite trevande inledning på karriären, tagit kliv i rätt riktning och hingsten vann lätt på 1.14,9/2 140 meter autostart och klippte med öronen över mållinjen.

Treåringar och Svante Båth är en beprövad kombination varit mycket lyckosam och tränaren har tidigare pratat om vikten att matcha rätt och förstå ägarnas önskemål. Bolt Kronos ägs av KB Capulus Horses som bland annat också äger femfaldige miljonären Coin Perdu.

Så hur löd premissen inför säsongen med Bolt Kronos?
Svaret tycks delvis finnas i hästens gener.
– Ägarnas ribba är: bättre än snittet, vara på övre halvan – i annat fall kan det bli nysatsning på någon annan häst. Generellt kan man säga att tio procent av hästarna man har är riktigt bra och av resterande 90 procent är medelhästar och en klick är ”skithästar” för att uttrycka det hårt och snabbt. Men de allra flesta hästar är i mellansegmentet, där är det viktigast för mig med kommunikationen med ägaren.

“Svåraste jobbet är inte…”

– Svåraste jobbet vi har är inte att köra intervaller utan hänga med och höra hur ägarna resonerar. Hur gör man med mellansegmentet? Jag får inte in 40 stycken unghästar varje år utan det skapas genom avyttringar och säljs inte hästarna så kommer det inte in nya. 

Vilka förväntningar hade du på Bolt Kronos inför säsongen?
– Han har Father Patrick som pappa och därmed lite mentalitetsproblem, en sådan typ av häst som man inte vill toksyna för tidigt. Jag visste att han hade kapacitet och travet, men har inte gjort något för att toppa honom utan hoppats på att det skulle komma av sig själv. Han tävlar med skor, vanlig vagn, bomull och sådär, så inga växlar har dragits alls, just för att inte är den typen som jag vill göra det på.

“Farliga kemikalier”

Utan att ha konkret exempel så tycks snacket vara att Father Patrick inte riktigt är så lyckad i aveln som man i gemen kanske trodde?
– Nja, det är fruktansvärda travare men fruktansvärd talang, men den feelingen jag får efter att ha hållit på med ett gäng är att den amerikanska modellen nog passar väldigt bra för hans avkommor.

– Jag tror att Father Patrick kommer att lämna några riktiga kanoner, men det är lite som att handskas med farliga kemikalier, den dagen man får ut den kapaciteten som finns så tror jag man hittar kanonerna. Generellt har jag också lärt mig på några avkommor att det är den typen jag inte vill syna utan låta dem utvecklas undan för undan. Normalt sett vill jag syna dem för att kunna berätta för ägaren vad det är för häst.

Låter lite som Ready Cash-avkommor?
– Både och. Hade du ställt frågan för några år sedan hade jag nog svarat, ja – absolut. Men största felet jag gjorde med Very Kronos var nog att han inte startade som tvååring. Han mår bäst av att vara igång och starta en del. Där blir det lite skillnad, jag skulle säga att det är mer överskottsenergi i Ready Cash-avkommorna som man måste låta dem få utlopp för, medan det mer är ”lägga locket på” hos Father Patrick-avkommorna.

Hur viktigt är det för dig att få nya insikter av nya avelshingstar?
– Jätteviktigt och jag är också väldigt intresserad av det.

Kommande start avgörande?

Framtiden för Bolt Kronos?
– Någon eller några start till i år, det finns lite kvar som jag vill ha bevisat för att kunna ladda om mot fyraåringsloppen nästa år, just för att jag inte laddat på i träning. Samtidigt kan det vara så att om nästa start är ”wow-bra” så kanske jag bommar igen och så får han komma tillbaka till våren.

Varför bomma igen vid ”wow”? Många hade kanske fortsatt då…
– Om det är så bra och vi ska gå mot de stora loppen…då kan man inte göra bägge delar.

Så det du säger nu är att planen inte är att ladda för stora lopp redan i vår?
– Just nu vill jag syna lite till, så kan man säga. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln