Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Brenne Bas i en klass för sig

Brenne Bas och Öystein Tjomsland gav aldrig konkurrenterna en chans i Svenskt Kallblodskriterium. Efter tidig ledning brisade Brenne Bas undan till en lätt seger före Bäcklös Faron på 1.26,8a/2140 meter.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: GIRLPOWER HB
Öystein Tjomsland jublar efter triumfen i Kallblodskriteriet tillsammans med Brenne Bas. Foto: GIRLPOWER HB

Den norskfödde Horgen Tore-sonen kom till Dannero med tre raka segrar från debuten och favoriten infriade alla högt ställda förväntningar i kriteriefinalen. Från spår två bakom bilen tog Öystein Tjomsland ingen risker utan lade sig i andraspår en bit bak i kön, samtidigt Oskar Kylin Blom drog till täten med Bäcklös Faron. 

Tjomsland vilade dock inte på hanen länge och styrde framåt i spåren genom första sväng. Duon tog sig framåt fort och Kylin Blom kunde inte svara ledningen när Brenna Bas dundrade till tät.
– Det var inte tanken att gå så tidigt men Oskar dämpade väldigt mycket och det blev nog loppavgörande att jag kunde ta mig förbi. Nu blev det ett enkelt lopp för min, sa Tjomsland i tv-sändningen.

Tom Erik Solberg fanns i det läget i dödens med Balder Odin och ekipaget blev avlöst av Mats E Djuse och Oppgårdsdrängen med dryga varvet till mål. Brenne Bas tilläts bestämma tempot efter eget tycke innan Tjomsland drog upp farten på nytt in mot slutsvängen. Fältet var väl samlat in mot upploppet men på målrakan var det aldrig någon snack om vart segern skulle gå. 

Oppgårdsdrängen galopperade med 200 meter till mål och Bäcklös Faron fick fritt från vinnarhålet, men åt den suveräna ledaren fanns det inget att göra något åt. I läcker stil lättade Brenne Bas undan till en klar seger på 1.26,8a/2140 meter och det var långt ifrån slutsålt i mål.

Två längder bakom tog Bäcklös Faron hand om andraplatsen med Oskar Kylin Blom efter en fin insats. För Gävletränaren var det blandade känslor efteråt.
– Jag var sjukt på besviken på mig själv. Hade jag kört fortare i täten så hade nog inte Tjomsland kunnat ta sig förbi och då tror jag att vi vinner loppet. Samtidigt är jag otroligt stolt över min häst, sa Kylin Blom efter andraplatsen som var värd 300.000 kronor.

Johan Kringeland Eriksens Balder Odin fick en rätt tuff löpväg med Tom Erik Solberg och fullföljde på ett rejält sätt till tredjeplatsen.

Öystein Tjomsland ropade in Brenne Bas på Klasselöpsauksjonen i Oslo år 2018 för 250.000 norska kronor. Hästen har samma mamma, Brenne Järva, som Tjomslands derbysto-tvåa Brenne Berna.

Det var Tjomslands andra seger som tränare och kusk i kallblodskriteriet. Hans första inteckning kom med Sjö Vinn år 2016.

Dagens seger var värd 600.000 svenska kronor och Brenne Bas går en minst sagt spännande framtid till mötes som kullens obestridlige kung.

ANNONS

Ämnen i artikeln