Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Brenne Borken vann Kriteriet utan att vara som bäst

Foto: STEIN LARSEN
Öystein Tjomsland kunde kosta på sig en segergest efter kriterievinsten med obesegrade Brenne Borken. Foto: STEIN LARSEN

Det blev dramatiskt redan i värmningen när jättefavsoriten i Kriteriet, Öystein Tjomslands Brenne Borken, galopperade. Väl i loppet skötte sig hästen och vann enkelt.
– Han var ändå inte som bäst, utan väl rullig. Så det blev mer kritiskt än vad jag trodde på förhand, sade Öystein Tjomsland.

Publicerad:

Brenne Borken (e. Bork Odin) kom till start med fem raka segrar från debuten. Men galoppen i värmningen på Bjerke i dag oroade en smula, även om bakskorna åkte av till loppet.

– Han var dock rullig även i loppet och jag fick därför ändra taktiken. Vi körde på säkerhet första biten och väntade med attacken mot spets till första bortre långsidan. Bore Mikkel (e. Moe Odin) är väldigt snabb i benen, men Brenne Borken är enormt rask. Det är inte lätt att hänga med honom på en 200-metersrökare, sade Öystein Tjomsland i vinnarcirkeln.

Vidar Hop försökte faktiskt svara ledningen en bit med Bore Mikkel men det gick helt enkelt inte. Första 500 travades efter 1.22,8 och det inledande varvet på 1.26,1. Öystein Tjomsland fick sitta och hålla kvar stallkamraten Bore Mikkel en bra bit in på upploppet, men vann sedan ändå väldigt lätt och kunde kosta på sig en härlig segergest.

– Det här är den mest kompletta häst som jag tränat som treåring. Han har alla förutsättningar att bli en elithäst även som äldre, sade Tjomsland, som även berömde tvåan Bore Mikkel.

– Han är enormt bra och ska också kunna bli en elithäst.

Segertiden blev 1.26,2a/2100 meter och förstapriset var 500.000 norska kronor. Det blev sedan svenskt på tredjeplats (150.000 norska kronor) genom Mats E Djuse och Jan-Olov Persson-tränade Brolin (e. Lome Brage). Detta efter att ekipaget öppnat snabbt och backat ner i vinnarhålet som sedan blev tredje par invändigt.

– Första planen var att spetsa och sedan släppa till Tjomsland. Men det här blev bra det också och jag är jättenöjd, sade Mats E Djuse i Rikstoto Direkt.

Jan-Olov Persson-tränade Envis (e. Lome Brage) var fyra i mål men hade en kort galopp innan mål. Domarna lät dock hästen behålla fjärdeplatsen och 100.000 norska kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln