Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Brenne Borken vann Norskt Kallblodsderby

Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO
Brenne Borken vinner det norska derbyt. Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO

Brenne Borken vägrar förlora. Under söndagen vann Öystein Tjomslands supertalang det norska derbyt och tog samtidigt sin tionde raka seger.

Publicerad:

Många strödde lovord över Brenne Borken (e. Bork Odin) inför årets upplaga av norskt Travderby. Och den fyraårige hingsten gjorde knappast någon besviken. Med drygt två varv kvar till mål övertog supertalangen ledningen och sedan var det spel mot ett mål.

Brenne Borken ordnade tionde raka segern från debuten när han kom i mål på 1.24,2a/2600 meter.

– Han gör det så enkelt. Han möter många bra hästar men han leker bara med dem. Det är något alldeles, alldeles extra. Med alla kvaliteter med speed, uthållighet och mentalt som han har. Det är en unikum till individ. Han gjorde det så enkelt i dag och jag behövde aldrig begära något extra av honom, säger Öystein Tjomsland till Kanal 75.

Numerärt överläge på förhand hade Jan-Olov Persson med hela sex finalister. Åt vinnaren Brenne Borken fanns ingenting att göra, men Persson fick med sig många fina placeringar där bakom. Fyra av hans hästar kom i mål som tvåa, trea, fyra och femma.

Tvåa blev Björs Balder med Ole Johan Östre medan Envis blev trea för Mats E Djuse.

Öystein Tjomsland har varit huvudet högre än övriga när det kommer till norskt Travderby för kallblod. Söndagens seger med Brenne Borken var nämligen hans femte raka triumf som tränare i det aktuella loppet.

Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO
Just Live Heaven. Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO

Sjätte raka segern för Just Like Heaven

I det norska Kriteriet övertygande Geir Vegard Gundersens Just Like Heaven (e. Maharajah). Efter 600 meter övertog hingsten och Magnus Teien Gundersen kommandot från stallkamraten Charron och sedan blev det spel mot ett mål.

Just Like Heaven öppnade första kilometern efter 1.13,9 och Magnus Teien Gundersen valde sedan att skärpa farten på sista bortre långsidan. Halvvarvet från mål hade han skapat sig god marginal ned till konkurrenterna, en marginal som bara växte och växte över upploppet.

Segern, värd 650.000 norska kronor blev till sist odiskutabel på 1.12,7a/2100 meter. Efter att ha blivit tvåa i i tävlingsdebuten ståtar vinnaren nu med sex raka segrar.

Bakom vinnaren Just Like Heaven blev Klinger tvåa medan Nelson Daytona tog hand om tredjepriset.

Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO
Overvik Prinsen Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO

Overvik Prinsen vann kriteriet

Björli Bolt lyckades med liten marginal hålla upp ledningen i Norskt Kallblodskriterium. Med cirka 1500 meter till mål kom favoriten Overvik Prinsen (e. Wik Prinsen) upp som etta i andraspår men fick inte ta över ledningen. Mattias Hansson tog första initiativet i tredjespår med Guldhagens Pirat. 

Han föll tidigt tillbaka och Overvik Prisen tog över befälet. Över upploppet gick han undan till en enkel seger på 1.26,3a/2100 meter.  Vidar Hop satt i sulkyn och Frode Hamre sköter träningen.

– Det var dåligt tempo och då valde jag att köra framåt och sätta mig på utsidan. På den sista bortre långsidan såg jag att jag kunde komma till ledningen relativt fort. Han var bara bäst. Det är en av de allra bästa jag kört, säger Vidar Hop till Kanal 75.

Sjö Prinsen blev tvåa och Wll Nick slutade trea. Det blev svenskt på fjärdeplatsen genom Friska Viljan och Oskar Kylin Blom.

Tidigare i sommar vann Overvik Prinsen Svenskt Kallblodskriterium och nu tog han även hem det norska. Efter åtta starter är han fortsatt obesegrad.

Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO
Feydeau Seven. Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO

Feydeau Seven från spets

Det var en jämn inledning i Karsten Buers Äreslöp. Feydeau Seven tog hand om ledningen och Best Ofdream Trio galopperade tidigt. Robert Berghs Power fick en tung inledning i tredjespår innan han kom ner utvändigt om ledaren. 

Segern kom att stå mellan täthästarna. Power kunde gå ner och vila i rygg på ledaren och veks på upploppet ut för anfall. Han kämpade som en furie men kom aldrig förbi Feydeau Seven som vann loppet på 1.12,0a/2100 meter. Stoletheshow slutade trea.

Frode Hamre tränar vinnaren som kördes av Magnus Teien Gundersen.

– Det är en häst som gjort det väldigt bra i Frankrike och stall Hamre har gjort det väldigt bra med att få tillbaka gnistan på honom, säger Magnus Teien Gundersen i vinnarcirkeln.

ANNONS

Ämnen i artikeln