Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Brenne Borken vann på rekordtid

Foto: STEIN LARSEN
Brenne Borken och Öystein Tjomsland vid fjolårets seger i Norska Kriteriet. Foto: STEIN LARSEN

Det gick mycket fort i Prinsessan Madeleines Pokal på Bollnästravet. Fyraårige Brenne Borken tog åttonde raka från debuten på 1.20,2a/1640 meter vilket raderar ut flera gällande rekord.
– Han är en av de bästa jag tränat, säger Öystein Tjomsland i vinnarcirkeln.

Publicerad:

Obesegrade Brenne Borken (e. Bork Odin) var spelad till stor favorit och tog tidigt hand om befälet H.K.H. Prinsessan Madeleines Pokal. Varvet gick efter 1.21,7 och Brenne Borken kom in på upploppet med Juni Blixt på utsidan. 

Dessa två stred hela vägen in och Brenne Borken var en knapp längd före i mål. Sista 500 metrarna gick efter 1.18,9 vilket gav en segertid på 1.20,2a/1640 meter. 

Det innebär norskt rekord och nytt svenskt rekord för fyraåriga utlandsfödda kallblod. År 2012 sprang Tekno Odin 1.20,8 i samma lopp vilket är den främsta tiden fram till fredagkvällens lopp.

– De är bara fyra år och Juni Blixt var också otroligt bra. Han gav oss en kamp hela vägen in men Brenne Borken är svår att komma förbi. Det var nytt för honom att utmanas ända till mål. Jag körde 1.14-1.15 in i svängen och att de kan gå denna tiden är imponerande, säger Öystein Tjomsland i vinnarcirkeln.

Spår en ljus framtid

Tjomsland har tränat en rad kallblod i världsklass. Bland annat nyss nämnda Tekno Odin. Det råder inget tvivel om hur högt han håller Brenne Borken.

– Det är en av de bästa jag tränat. Det är inget tvivel om det men vi får bara hoppas att han utvecklas och håller sig frisk. Han har både fart, styrka och hårdhet för att gå hela vägen.

Fredagens lopp var hästens första på svensk mark. Årets stora mål kommer dock i hemlandet Norge.

– Det är norska derbyt som gäller i år. Han är inte anmäld till det svenska men det kan bli att vi kommer på besök en eller två gånger innan dess.

Förstapriset i fredagens lopp var 150.000 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln