Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Calgary Games vann Derbyt på nytt världsrekord

Jorma Kontio parkerade först utvändigt om ledaren med Calgary Games. Därifrån seglade han undan till en överlägsen seger – Timo Nurmos häst är fortsatt obesegrad efter sju starter.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Calgary Games vann årets upplaga av Svenskt Travderby. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Pappan Readly Express gjorde det 2016. Calgary Games ville inte vara sämre. Trots ett lopp först utvändigt om ledande Önas Prince vann Calgary Games lekande lätt och han gjorde det på nytt världsrekord – 1.11,7a/2640 meter.

– Det här var nog det sjukaste jag sett. Vilken häst. Jag är helt mållös. Han är så otrolig och har inte gjort någonting fel i karriären. Det ska inte gå att göra det på det här sättet han gör det, sade hästens skötare Fredrica Sandberg till Kanal 75.

Foto: TR BILD
Jorma Kontio och Timo Nurmos. Foto: TR BILD

I och med att Calgary Games är med i premiechansen var derbysegern värd fyra miljoner kronor och han är fortsatt obesegrad efter sju starter på tävlingsbanan.

– Jag har känt länge att han är en riktigt bra häst och han påminner mycket om sin pappa. Man blir glad varje gång man kör ut med honom. Vi har haft mycket otroligt bra hästar och den här håller samma klass som de bästa. Jag har aldrig kört en Ferrari, men jag tror att det är lite samma känsla som att köra den här hästen. Man förstår inte riktigt än, men det kommer. Han är otroligt fin exteriör och han väldigt fint trav. Man känner inte riktigt farten i honom, sade Timo Nurmos till Kanal 75.

Jorma Kontio:

– Han är en topphäst. Det har han varit hela tiden. Han vann mycket enkelt och jag satt med alla krafter kvar 400, 500 meter från mål. Han håller samma klass som sin pappa Readly Express, sade Jorma Kontio till Kanal 75.

Foto: TR BILD
Timo Nurmos och Fredrica Sandberg. Foto: TR BILD

Segern togs närmast före Önas Prince som travade i ledningen loppet igenom. Per Nordströms häst tog hand om ledningen på ett par steg och öppnade första kilometern efter 1.13,2. Önas Prince och Calgary Games ryckte åt sig ett par längders ledning genom slutsvängen, men till sist gick den senare undan och vann med god marginal.

Efter ett lopp i mestadels tredje ytter gick tredjepriset till Björn Goop och San Moteur. Björn Goop gick på via tredjespår 900 meter kvar.

– Jag kunde inte köra på honom från start som jag önskade och därför hamnade vi i tredje ytter istället för i andra ytter. Den som vann gjorde det fantastiskt bra, men min häst gjorde det också bra, sade Björn Goop till Kanal 75.

Fyra blev Örjan Kihlström och Brambling. En insats hästens tränare Daniel Redén var nöjd med.

– Jag är skitnöjd med min häst. Med allt som varit innan. Han är fyra i Derbyt och jag är väldigt stolt över hästen. Han gjorde ett grymt lopp, sade Daniel Redén till Kanal 75.

Det här var fjärde segern i Svenskt Travderby för Timo Nurmos. Han har tidigare vunnit med Sahara Dynamite (2008), Beau Mec (2011) och Readly Express (2016).

ANNONS

Ämnen i artikeln