Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Chestnut och Bäcklös Faron fina från dödens

Oskar Kylin Blom tog över ledningen i Gävletravets championstrid med besked.
Såväl Bäcklös Faron som Chestnut vann den tunga vägen på imponerande vis.
– Jag laddar för fullt till årets sista tävlingsdag, det vore otroligt häftigt att bli champion, säger Kylin Blom.

(TV: Bilder från ATG.)

Publicerad:

På pappret var det närmast en straffspark för kallblodet Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) under Gävletravets Grand Slam 75-tävlingar. Straffen slogs in men det var inte utan målvakt. Jättefavoriten fick svar när Oskar körde fram utvändigt om ledaren efter ett halvvarv.

– Jag trodde nog att jag skulle få överta ledningen men det fick jag ju inte. Jag litade dock väldigt mycket på min häst och kände mig aldrig orolig, jag tyckte att jag hade en så bra häst att jag var nöjd trots positionen och det spelade ju ingen roll, säger han.

Fjolårets kriterietvåa stegade undan och vann på 1.25,7a/1 640 meter vilket var karriärens sjunde seger på dubbelt så många starter. Nästa år väntar avelsarbete för hingsten och tävlandet planeras pågå fram till mars.

– Därefter är han nog borta från tävlingsbanan fram till september-oktober nånstans.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Oskar Kylin Blom. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Segervan är även den pampige fuxen Chestnut (e. Jocose) som tvingades, likt stallkamraten, till ett tufft upplägg. Från tredjespår blev han hängande i just tredjespår och Oskar styrde fram till dödens.

– Även där blev jag lite förvånad. Jormas häst var visserligen favorit men han både svarade men ändå inte så jag körde mitt race där utvändigt. Chestnut kändes otroligt fin i dag, travet flöt på väldigt bra.

Fyra år gammal och endast 15 starter ung, fuxen ser ut att ha mycket ogjort och dagens triumf var imponerande (se loppet i spelaren ovan).

– Han kommer fortsätta att tävla på lite under vintern och jag ska försöka hitta lite lättare lopp åt honom men ställer inte så höga krav.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Chestnut som ägs av bland annat tv-ankaret Per Skoglund. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Inte? Med tre raka segrar och det här intrycket brukar väl kravbilden bli tuffare?

– Jo, och jag har väl alltid haft ganska höga krav på honom – i år var derbyt målet till exempel men vi hittade en cysta i ett bakben vilket var anledningen till att han var borta ett par månader i höst och det har strulat så mycket med honom så det är anledningen till att kraven inte är så höga. Han får välja själv och ska tycka att det är roligt att tävla vilket han tycker just nu och kanske blir det V75 ändå men då ska han kännas riktigt bra. Jag har alltid trott att han kommer att bli som bäst när han är fem, sex år gammal när han växt i sin stora kropp men då gäller det att han håller sig fräsch för att kunna utvecklas. 

Harper Hanovers lopp 2023?

– Haha ja, precis, det kanske skulle vara kul men vägen dit är lång, styrkan och kapacitet har han i alla fall.

Viktiga segrar i championstriden

Dubbelsegern innebar att Oskar Kylin Blom tog sig upp i ledning i tränarligan på hemmabanan Gävle och han hymlar inte med att det är ett tydligt mål. 30 december har Gävle årsfinal och då är det full laddning som gäller.

– Känns väldigt bra att vara i ledning. Det vore otroligt häftigt och roligt att bli tränarchampion på hemmabanan så tidigt i karriären i så tuff konkurrens. Jag har anmält 12-13 stycken hästar till sista tävlingsdagen så vi får se hur många det blir som startar men jag har laddat för fullt.

FAKTA

Tränarligan Gävle 2021

  1. Oskar Kylin Blom: 21 segrar (elva andraplatser)
  2. Jörgen Westholm: 20 segrar (femton andraplatser)
  3. Jan-Olov Persson: 20 segrar (sju andraplatser)
  4. Daniel Redén: 15 segrar (elva andraplatser)
  5. Oskar J Andersson: åtta segrar (åtta andraplatser)

Den här tävlingsdagen var säkerhetsspåret stängt – av säkerhetsskäl. Sportchef Mathias Gustafsson förklarar:

– I går jobbade banarbetarna jättemycket för att få till en bra bana då det var nio plusgrader och väldigt blött. Det gjorde att mycket av vätan rann ned i säkerhetsspåret och under de förutsättningarna gick det inte att harva och det var besvärligt när det i dag slog om till kyla.

Tas det för lättvindigt på skötseln av säkerhetsspåret i allmänhet?

– Nej, det tycker jag inte. Vårt har varit öppet i stort sett hela året. Under några tävlingsdagar var det stängt då banveterinären bedömde det för farligt på ett ställe och då fick vi ta på oss det den gången att det inte var riktigt gjort. Vi har uppdraget att ha säkerhetsspåret i ordning men i dag var det extraordinära förutsättningar.

ANNONS

Ämnen i artikeln