Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Christian Perssons dröm med Red Lady Express

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Red Lady Express vinner långa E3 för ston. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

KARLSTAD. I karriärens sjätte start tog de upp kampen i ett av treåringarnas allra största lopp. Det räckte till seger. Christian Perssons Red Lady Express spårade runt om i långa E3-finalen för ston.

Publicerad:

Det var ett meritmässigt starkt gäng som hade kvalat in hästar till det aktuella loppet, bland tränarna alltså. Men där fanns också Christian Persson och Red Lady Express (e. Readly Express). Persson gjorde sin blott 13:e start som tränare – och kan redan nu titulera sig E3-vinnare.

Med Carl Johan Jepson i vagnen ledde Red Lady Express varenda meter och vann på 1.12,6a/2140 meter.

– Det bara rusar i kroppen och det är väldigt kul att det kommer fram stora tränare och gratulerar och berömmer för bra tränarjobb. Det värmer verkligen, säger Christian Persson med licens på Åby.

• Hur har dina tankar gått inför finalen?

– Vi har byggt upp hästen själva och har försökt toppa till det här. Känslan har varit bra hela veckan och jag vet om att hon är en löphäst. Hästen var lugn och fin i värmningen och Jepson verkade nöjd, men vänta till efter loppet sa jag bara. Det blev kört precis som jag hoppades att det skulle.

Christian Persson strör lovord över Red Lady Express.

– Det är inte så svårt om du har en sådan här häst, men jag har andra typer av hästar också. Det är ingen lätt sport det här. Men det roliga med travet är att du kan vara med och bygga upp något eget och möta de största. Och framför allt att man kan vinna. Det är motiverande och inspirerande och jag har lärt mig väldigt mycket de senaste veckorna.

I inledningen av hästens karriär har Christian Persson kört själv. I försök och final av E3 har han dock överlåtit tömmarna till först Björn Goop och sedan till Carl Johan Jepson.

– Det blir lite annorlunda nu. Jag får se hur vi ska göra framåt. Men i de riktigt stora loppen ska det i alla fall vara proffs som kör. Hästen får lite hjälp på vägen om det sitter någon annan i jollen.

• Hur ser framtiden ut?

– Planen är Oaks till hösten. Sedan är hon anmäld till korta E3, men vi får se om det blir av att vi startar där.

• Vad drömmer du om på sikt?

– Jag har skojat med Björn Goop hela tiden. Jag har sagt att jag har en häst hemma som han ska vinna Prix d’Amérique med. Då var hästen ett år gammal. Sedan fick han vinna försöket med henne och då påminde jag honom om det. Att jag sagt att han ska vinna på Vincennes med henne. Jag och pappa har hela tiden sagt att den här hästen skulle passa riktigt bra på den banan. Det är ett mål och en liten dröm jag har.

Kusken Carl Johan Jepson kunde lägga till ytterligare en storseger till samlingen. Denna gång på hemmabanan.

– Hon öppnade väldigt bra. Jag tittade utåt och såg tidigt att spetsstriden var avgjord. Tempot var lagom och jag kände att de andra hade respekt för henne. Hon vann säkert. Det var kul för mig att få vinna på hemmaplan och det blir extra kul med publik på plats.

• Vad betyder det för travsporten att en så pass liten tränare får vinna ett så stort lopp, tror du?

– Det är fantastiskt fint för travsporten och det är säkert många amatörer som gläds med dem. Det visar att det går att lyckas även som mindre tränare. Att det går att få fram stora vinnare. De har gjort allting med hästen och har gjort det väldigt bra. Jag har kört mot henne ett par gånger tidigare och hajat till över att hon sett ut att ha varit något extra. Det kändes inte slutsålt idag heller. Det blir en spännande fortsättning.

Per Nordström gjorde slag i saken bakom Good Vibes och avancerade till positionen först utvändigt om ledaren 1300 meter från mål. Det räckte slutligen till ett andrapris.

– Vi kom iväg väldigt fint från start, men när jag såg att klockan var nere i 1.15-tempo valde jag att avancera. Jag vet att jag har en stark och oöm häst och jag ville verkligen ge henne chansen idag. Jag trodde att vi skulle kunna vara med och utmana och kan inte säga annat än att min häst stod för en femstjärnig prestation. Good Vibes är en häst som ligger mig nära hjärtat. Hon är en ärlig häst och har ett riktigt fighterhjärta, säger Per Nordström.

• Hur ser du på fortsättningen för hennes del?

– Hon har inte gjort många misstag under karriären och hon är hela tiden under stadig utveckling. Det är en häst som blir bättre och bättre hela tiden.

Tredjepriset gick till Reijo Liljendahl med Black Magic Eyes. Ekipaget återfanns i fjärde ytter varvet kvar och stod för en övertygande avslutning tillsammans med Örjan Kihlström.

Black Magic Eyes ägs av SRF Stable och är efter Magic Tonight och Bruschetta.

– Jag är tacksam över tredjepriset med tanke på hur sakta det gick under mellanvarvet. Hon mötte kulltopparna för första gången och gjorde det bra. Det är en rejäl häst som varit fin hela vägen. Hon har visat samarbetsförmåga och bra utvecklingspotential. Lennart (Ågren, reds. anm.) har haft både mamman och pappan och mammans första avkomma var också med i E3-final. Det är synd att Magic Tonight inte kan betäcka något mer, tycker jag.

• Vad tänker du fram över med Black Magic Eyes?

– Hon kommer att tävla på och förhoppningsvis visar hon att hon duger framåt höstkanten också.

ANNONS

Ämnen i artikeln