Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Cool Papa Bell i Hambletonian 2022

Foto: LISA PHOTO
Cool Papa Bell och Todd Mccarthy vinner Hambletonian 2022. Foto: LISA PHOTO

Sju av tio hästar i Hambletonian tränades av svenskar – men amerikansktränade Cool Papa Bell kom att stjäla den svenska festen för Jim Campbell och australiske Todd Mccarthy.

Publicerad:

Upplagan av Hambletonian 2022 är avgjord. Det såg på förhand ut att vara god chans på svensk seger med sju av fältets tio hästar tränade av svenska tränare.

Det såg också länge bra ut då Lucas Wallins Rebuff och Tim Tetrick fått överta ledningen från Marcus Melanders Joviality och Brian Sears en bit in i loppet – samtidigt som Marcus Melanders andrahäst Temporal Hanover satt i dödens tillsammans med Örjan Kihlström.

In mot upploppet såg Örjan Kihlström riktigt nöjd ut och tittade bakåt. Greppet om ledande Rebuff var kopplat – och istället kom hotet att vara Cool Papa Bell som fått perfekt lucka från tredje invändigt för Todd Mccarthy

Denne tog sig snabbt upp på utsidan – och kopplade också greppet strax därefter. Invändigt störtdök Joviality, men stoet kom aldrig att vara i riktigt farlig närhet för Jim Campbells Cool Papa Bell – en riktig storskräll.

Jim Campbell kunde därmed fira både seger i Hambletonian och Hambletonian Oaks. Senaste gången en tränare tog dubbeln var 2015 då Jimmy Takter vann med Wild Honey och Pinkman.

– Det är en overklig känsla. Att vinna de här två loppen samma dag är någonting man alltid drömt om. Jag måste tacka mina hästägare och kanske framför allt mina anställda. Det är dem som gör allt det hårda arbetet som sker bakom kulisserna. Todd hade aldrig kört honom tidigare, så inför loppet sade jag åt honom att han skulle köra på känsla och ta besluten som han trodde skulle bli bäst. Och det lyckades, sade Jim Campbell i vinnarcirkeln.

Australiensare i sulkyn

28-årige Todd Mccarthy flyttade från Sydney i Australien till USA för två år sedan. Och nu har han redan vunnit det största travloppet i landet.

– Jag kan inte tacka Jim tillräckligt nog. Det är en dröm som går i uppfyllelse och jag är rädd att jag ska vakna upp snart, sade Mccarthy i vinnarcirkeln innan han utvecklade sina tankar om hur loppet blev kört:

– Det brukar alltid vara dem som laddar från början i sådana här lopp så jag var inte så orolig att vi hamnade en bit bak. Jag körde gladeligen invändigt. I sista sväng visste jag inte riktigt hur mycket jag hade kvar, samtidigt som de runtomkring mig såg ganska så nöjda ut. Men när jag fick perfekt lucka i början av upploppet visste verkligen min häst vad som gällde. Det märktes tydligt, sade Mccarthy.

Andra segern för Chapter Seven

Vinnartiden skrevs till 1.09,4a/1609 meter. Förstapriset uppgick till 500.000 dollar.

Cool Papa Bell är efter Chapter Seven, undan Blk Thai Optional. Stoet tjänade 21.695 dollar under sin karriär, som bland annat innefattade två segrar som treåring.

Det var Chapter Sevens andra segrare i Hambletonian som avelshingst. Han är även far till 2018 års vinnare Atlanta.

Topplaceringar för Melander

Tvåa i loppet slutade Joviality, trea blev Temporal Hanover. Fjärdeplatsen gick till Åke Svanstedts Jiggy Jog efter att ha spurtat fint från tredje utvändigt, samtidigt som Marcus Melanders Periculum slutade femma efter bra avslutning i skymundan för Mattias Melander.

ANNONS

Ämnen i artikeln