Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dante Kolgjini tog sin första V75-seger

Lördagens V75-tävlingar i Mantorp blev händelserika. Det började med Dante Kolgjinis första rikstotovinst och slutade med seger för Maestro Crowe – trots två galopper på vägen.
– Han gör en omöjlig prestation, säger tränaren och körsvennen Johan Untersteiner.

Publicerad:
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Dante Kolgjini och Racing Ribb vinner före Adrian Kolgjini och Upstate Face. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

V75-1: Bronsdivisionen, 2140 meter, voltstart

Racing Ribb (e. Raja Mirchi) avgjorde spetsstriden på ett par steg. Den sjuårige valacken travade första 500 meterna efter 1.17,4, varvet på 1.17,7 och ryckte sedan undan med ett par längder i händerna på Dante Kolgjini.

Storebror Adrian och Upstate Face tog upp jakten på upploppet, men kom aldrig närmare än en halv längd. 

Racing Ribb vann på 1.16,7/2140 meter och ordnade Dante Kolgjini första V75-seger som kusk.

– Han tog något galoppsteg i starten, men jag lyckades fånga upp honom och sedan var det bara att köra. Det var tungt på innerspåret och jag ville därför köra så långsamt som möjligt, sade Dante Kolgjini till Kanal 75.

– Jag ryckte norsken och fick bra svar. Men jag var säker på att vi skulle förlora. Jag har aldrig vunnit en upploppsduell mot Adrian tidigare, sade Dante Kolgjini.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

V75-2: Klass II, 1640 meter, autostart

Vädrets makter gjorde banunderlaget till en snackis inför tävlingarna. Många satte frågetecken för innerspåret, men precis som i avdelningen innan tog vinnaren närmaste vägen till mål.

Erik Adielsson såg till att Zack Bris (e. Andover Andover) genast var med i den främre träffen och att han sedan fick överta ledningen från Bat Marke. Precis som han och hästens tränare, Oskar Kylin Blom, hade talat om innan.

En pigg Fajm Composite höll farten uppe på utsidan, men tackade för sig i sista sväng. Då ryckte Zack Bris undan. Han höll hela vägen in i mål, även om Harvard Student skapade viss spänning med en stark avslutning i spåren.

– Han tävlade i tuffa sammanhang förra året och jag tyckte att den hårdheten kom fram i dag, sade Kylin Blom efter loppet.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

V75-3: Gulddivisionen, 2140 meter, autostart:

Högsta klassen bjöd på skräll när favoriten Disco Volante föll. Läs mer på länken nedan.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

V75-4: Diamantstoet, 1640 meter, autostart

Call Me Brodda (e. Maharajah) i ledningen och Appaloosa till attack i spåren efter en resa i andra par utvändigt. I sista sväng förväntade vi oss en duell mellan favoriterna, men dramatiken uteblev när Appaloosas angrepp mojnade på upploppet.

I stället försökte Luna Nera Doc ta upp kampen med ledaren. Hon fick chansen från vinnarhålet, men jagade förgäves efter Call Me Brodda. Kalmarhästen vann säkert på 1.15,5 med Stefan Persson i sulkyn – en skön revansch för tränaren Thomas Madsen efter förra veckans V75-tävlingar på Åby.

Då trodde Madsen på seger med Lilo Love, men fick nöja sig med en åttondeplats.

– Det kanske mest är en lättnad. Nu när jag varit lite optimistisk igen. Jag har väntat på den här hästen. Hon har varit där och nosat några gånger, men inte riktigt räckt fram, sade Madsen till Kanal 75.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

V75-5: Silverdivisionen, 2140 meter, autostart:

I och med segern klev Beartime över miljonen intjänat. Läs mer på länken nedan.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

V75-6: Diamantstoet, 2140 meter, voltstart

Maria Carlson är B-tränare på Färjestad med två hästar på träningslistan. På lördagen kom hennes hittills största seger när det femåriga stoet Elle Vild (e. Classic Photo) vann ett diamantstoförsök från den främre av tre volter.

Kusken Peter Ådefors hittade vinnarhålet bakom Thebankonbroadway. Mitt på upploppet uppenbarade sig luckan och hade Elle Vild torrast spurtkurt. Hon tog sig enkelt förbi ledaren och vann på 1.18,4/2140 meter.

– Jag är så himla glad. Det är jag och min far som har två hästar ihop och det här var första starten på V75 för oss, sade Maria Carlson till Kanal 75.

För Elle Vild var det här tredje segern i karriären. Hon vann med längd till godo på tvåan Princess S.W. som avslutade starkt från kön för Johan Untersteiner.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Maestro Crowe och Johan Untersteiner vann klass I-försöket. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

V75-7: Klass I, 2640 meter, autostart

Först en galopp. Sedan en till. Ändå gick det inte att stoppa Johan Untersteiner och Maestro Crowe (e. Love You) i klass I-försöket.

Maestro Crowe kom farandes med stora steg genom sista sväng. Han närmade sig täthästarna Flexible Launcher och L.L.Royal undan för undan och kort före mål var han i kapp och förbi.

– Det är klart att det inte ska gå. Han gör en omöjlig prestation, men tack vare banan och vädret fanns en möjlighet att vinna. När han ställde sig efter andra galoppen kände jag mig inte slagen eftersom jag förstod att han skulle hålla farten hela vägen in i mål. Det gick lite knaggligt under vägen, men vi var först i mål. Han har stor potential, sade Johan Untersteiner till Kanal 75.

ANNONS

Ämnen i artikeln