Sveriges ledande travtidning
ANNONS

De tio finlisterna i Stosprintern

I kväll har fyra försök till Stosprintern i Halmstad avgjorts och först ut var Robert Bergh med Fifty Cent Piece.

Publicerad:
Foto: LARS B PERSSON
Robert Bergh vann det första försöksloppet till Stosprintern med favoriten Fifty Cent Piece. Foto: LARS B PERSSON

De två främsta i de fyra försöksloppen (lopp 4-7) är garanterad en plats i finalen den 8 juli. Dessutom får även de två bäst seedade treorna en finalbiljett. Förstapriset i försöksloppen är 75.000 kronor medan det bjuds på 700.000 kronor till finalvinnaren.

Försök 1 till Stosprintern (lopp 4, V64-1):

Robert Bergh tog det lugnt från start bakom storfavoriten Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) från åttondespår bakom bilen. Men efter första kurvan satte han full fart och övertog ledningen efter 600. Då hade det gått 1.10,9 första 500, vilket utvecklades till 1.12,3 det inledande varvet. Över upploppet kunde Bergh sedan bara glida undan med krafter kvar på 1.11,4a/1609 meter.

– Fifty Cent Piece var till och med lite spänstigare än vid segern i Drottning Silvias Pokal. Hästen är bra på alla sätt och jättetrevlig att ha att göra med. Det fanns nog åtminstone en sekund sparat den här gången, kommenterade Robert Bergh.

Vidare till finalen gick även tvåan Kattis J.Boko (e. Robert Bi), som fick en fin resa i vinnarhålet för sin tränare Conrad Lugauer. Trea slutade Fredrik Linder-tränade Joy Alissa (e. Maharajah) från dödens. Hon är seedad nia och det är redan klart att detta räcker för final.

 

 

Foto: LARS B PERSSON
Björn Goop vann andra försöket med Niklas Robertsson-tränade Betting Pacer. Foto: LARS B PERSSON

Försökslopp 2 till Stosprintern (lopp 5, V64-2):

Det blev favoritfall eftersom Reijo Liljendahl-tränade Bank Wise As (e. Muscle Hill) fick nöja sig med andraplatsen från dödens för Ulf Ohlsson. Istället var det Björn Goop som lyckades ta sig till spets från spår sju bakom bilen med Niklas Robertsson-tränade Betting Pacer (e. Maharajah). Första 500 öppnades på snabba 1.08,3 och det inledande varet på 1.11,4. Goop höll igång det fyraåriga stoet hela vägen och vann säkert på 1.11,6a/1609 meter. Givetvis en skön revansch för Niklas Robertsson och gänget kring hästen efter den jobbiga galoppen i försöket till Drottning Silvias Pokal.

– Det är en fin och väldigt snabb häst. Jag tyckte att det var ett öppet lopp på förhand och att chanserna skulle stiga om vi kom till spets. Hon avslutade bra och klarade det hela, sade Björn Goop.

Det var Ola Samuelsson-tränade Emma Häggenäs (e. Zola Boko) som slutade trea efter ett lopp i tredje invändigt/andra par utvändigt. Hon är seedad elva och klar för final.

 

 

Foto: LARS B PERSSON
Thomas Uhrberg vann det tredje försöket med egentränade Kroatia Boko. Foto: LARS B PERSSON

Försökslopp 3 i Stosprintern (lopp 6, V64-3):

När favoriten Helluva Am tidigt galopperade bort sig kunde istället Thomas Uhrberg ta sig till ledningen med egentränade Kroatia Boko (e. Broadway Hall). Där framme fick ekipaget bestämma efter väldigt långsamma 1.14,1 första varvet och när hon sedan avslutade i 1.09-fart sista 500 blev det väldigt enkelt på 1.12,3a/1609 meter. Det handlade om femte segern i tionde starten och vidare till finalen tog sig även Roger Walmann-tränade Heloise Am (e. Trixton) för Kim Eriksson. Detta efter en smygresa i vinnarhålet. Trea i mål slutade Ola Samuelsson-tränade Supercute från tredje ytter. Men eftersom hon är seedad som nummer 13 räcker det inte till en finalplats.

– När Jorma Kontios häst galopperade så blev det så att jag fick bestämma tempot med Kroatia Boko. Loppet sade väl kanske inte så mycket, men hon avslutade riktigt fort sista 500 och det fanns en del att putsa på tidsmässigt. Hon är tuff och tålig, sade Thomas Uhrberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: LARS B PERSSON
Stefan Persson och Globalizer blev svaret i sista försöksloppet. Foto: LARS B PERSSON

Försökslopp 4 till Stosprintern (lopp 7, V64-4):

Det blev fjolårets E3-finalstovinnare Globalizer (e. Bold Eagle) som kunde spurta till seger från tredje par utvändigt. Den Jerry Riordan-tränade hästen gick som vanligt gediget i spåren för Stefan Persson och vann på 1.11,4a/1609 meter. Det hela underlättades av att ledande Sashay Kemp (e. Trixton) inledde första 500 efter 1.08,5 och varvet på 1.10,7. Den Stefan Melander-tränade hästen pallade inte för det, utan det blev istället Adrian Kolgjini som knep andraplatsen med egentränade Hilarious Am (e. Cantab Hall) från andra ytter/dödens. Trea slutade Kailua Boko från fjärde/tredje utvändigt, men som seedad nummer 15 räcker det ej till final.

– Jag har kört Globalizer  i varje start, så det är klart att vi har en speciell relation. Jag såg henne i värmningen och hästen verkade extra spänstig. Loppet blev ungefär som jag trodde det skulle bli, men vi fick göra jobbet i spåren sista 700. Det brukar hon dock klara och jag hade ändå en bra känsla. Jag har en häst som kan vinna finalen, sade Stefan Persson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA

Finalfältet i Stosprintern den 8 juli

1609 meter auto

  1. Betting Pacer – Niklas Robertsson
  2. Kroatia Boko – Thomas Uhrberg
  3. Globalizer – Jerry Riordan
  4. Fifty Cent Piece – Robert Bergh
  5. Bank Wise As – Reijo Liljendahl
  6. Hilarious Am – Adrian Kolgjini
  7. Kattis J.Boko – Conrad Lugauer
  8. Joy Alissa – Fredrik Linder
  9. Heloise Am – Roger Walmann
  10. Emma Häggenäs – Ola Samuelsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln