Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Délia du Pommereux starkast i spurten i Paralympiatravet

Hon vann Prix de France tidigare i år. Tillsammans med Eric Raffin är nu också franska superstoet Délia du Pommereux en vinnare av Paralympiatravet 2021.
– Det var magnifikt, men vi hade mycket tur, sade en sansad Eric Raffin.

Publicerad:
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Eric Raffin och skötaren Adrien Charbonneau efter segern med Délia du Pommeeux. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Sylvain Roger-tränade åttaårsstoet Délia du Pommereux (e. Niky) gjorde i dag sin första start utanför fransk mark. Och det blev succé direkt! Eric Raffin kunde inte vara med i den ursinniga spetskörningen, vilket i efterhand blev perfekt. När Who's Who öppnade första 500 efter 1.06,7 kunde Raffin istället sitta belåten i tredje par utvändigt.

– Jag kände mig taggad att åka till Sverige när vi fick spår fyra bakom bilen och trodde att vi skulle kunna vara med i topp 3. Nu fick vi en superresa och det blev perfekt när Aetos Kronos attackerade före oss i tredjespår. Annars hade jag kunnat gå själv också, för Délia du Pommereux klarar sådana upplägg, berättade Eric Raffin i ATG Live.

Första varvet avverkades efter 1.10,5 och det var förstås mer än vad elitloppsfavoriten Ecurie D. med Björn Goop klarade av i dödens. Istället utmanades Délia du Pommereux närmast av Svante Båth-tränade Very Kronos (fjärde ytter) och Aetos Kronos, Men Raffin kände sig segersäker i slutsvängen.

– När Délia är i form som nu så går hon alltid hela vägen in i mål. Så jag kände i utgången av slutsvängen att vi skulle ta hem loppet, kommenterade Raffin.

Segertiden blev 1.10,9a/2140 meter och förstapriset var 1,5 miljoner kronor.

– Det här var extra speciellt för mig eftersom jag vann Åby Stora Pris här för tio år sedan med Rapide Lebel. Det känns stort även om man saknar publiken både före, under och efter loppet, fortsatte Eric Raffin.

Kristin Riise Ödegård, som skötte intervjuerna med Eric Raffin åt både Åby, TV4 och ATG Live, berättade att hon tidigare i dag hade pratat med Délia du Pommereux tränare Sylvain Roger. Till skillnad mot tidigare öppnade han dörren för Elitloppet.

– Han sade att vi får snacka mera i kväll, men nu verkar det finnas en öppning.

Eric Raffin var knappt slagen tvåa i Elitloppet 2011 med Rapide Lebel bakom Brioni. Han verkar nu sugen på att få en ny chans på Solvalla.

– Det är dock inte jag som bestämmer detta. Délia kändes dock perfekt i dag och det är svårt att tacka nej till en elitloppsbiljett, sade Raffin.

Lite smolk i glädjebägaren blev det ändå för Eric Raffin. Han blev avstängd i tre dagar samt tilldömdes 15.000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö. När det gällde Ecurie D. fick som sagt hästen ett väldigt tufft lopp, men måldomarnämnden på Åby gav hästen startförbud mellan 8-18 maj för dålig prestation. Man inhämtade även en förklaring från körande Björn Goop, som uppgav halsproblem som orsak till den svaga insatsen.

Det var skötaren Adrien Charbonneau som reste till Åby med Délia du Pommereux.

– Det blev ett superlopp för vår del. Det var en väldigt fin styrning av Éric. Allt stämde under vägen, hon fick en bra rygg och kunde attackera i helt rätt tid. Hon avgjorde säkert.

Hur är hon att ta hand om?

– Hon är ett sto med lite temperament. Men hon är väldigt rutinerad.

I vilket lopp Délia du Pommereux startar i härnäst är inte bestämt. Klart är i alla fall att hon åker hem till Frankrike efter segern i Paralympiatravet.

– Det beror på tränaren. Hon ska hem nu och sedan får ägaren och tränaren bestämma om det blir Elitloppet eller inte. Annars tror jag målet blir att ta ut henne i Prix René Ballière på Vincennes 27 juni.

Det här var första gången hon startade utomlands, har allt gått som det ska?

– Resan har gått bra. Vi är väldigt nöjda. Åbytravet har stått för ett väldigt fin arrangemang och vi har blivit väldigt väl mottagna här i Sverige. Det har varit roligt att få komma hit.

Bakom tättrion spurtade den andra franska hästen, Gelati Cut, bra som fyra via open stretch från ledarryggen för Gabriele Gelormini. Joakim Lövgren hade en pigg häst i mål från tredje par invändigt i Racing Mange.

ANNONS

Ämnen i artikeln