Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det skulle betyda sjukt mycket"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Oskar Kylin Bloms Bäcklös Faron övertygade i sitt uttagningslopp till Svenskt Kallblodskriterium. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Efter uttagningarna till Svenskt Kallblodskriterium är Oskar Kylin Bloms Bäcklös Faron fortsatt obesegrad. I finalen hoppas Kylin Blom kunna upprepa fjolårets familjeseger.

Publicerad:

Obesegrad genom karriären är Oskar Kylin Bloms Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore). Från ledningen höll hingsten undan förtjänstfullt i sitt uttagningslopp och hästen tog därmed sin fjärde raka seger sedan debuten.

Bäcklös Faron utmanades rejält genom sista sväng, men sträckte på sig och vann övertygande på 1.27,5a/2140 meter närmast före Mjölner Röder.

– Det kändes skönt att vi fick ledningen så pass enkelt som vi fick. Jag ville köra så sakta som det gick för att spara krafter till finalen. Hästen hade inte startat sedan i maj och jag var väldigt nöjd med vad han presterade. Över upploppet var det ingen som kunde hänga med honom, säger Oskar Kylin-Blom.

Hur bra är den här hästen?
– Ja, det får vi se om 14 dagar… Nej, jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det. I mina ögon är har jättebra, men det är flera som gjorde det bra i uttagningarna och han måste nog höja sig lite till för att vara med och göra upp om det. Men jag både tror och hoppas att han ska vara ännu lite bättre i finalen.

Vilka ser du som värst emot?
– Brenne Bas tycker jag visade upp en otrolig speed sista 200-300 meterna. Han tillsammans med Langlands Hövding, Oppgårdsdrängen och Balder Odin tycker jag var de fyra som imponerade mest.

Ifjol blev det en riktig familjeseger i Svenskt Kallblodskriterium. Då vann nämligen Bäcklös Uriel, tränad av Oskars pappa Nicklas Blom och körd till seger av brodern Wiktor Kylin Blom.
– Det skulle naturligtvis betyda sjukt mycket om vi lyckades vinna. Redan när hästen var en vecka gammal bestämde jag mig för att jag ville ha honom. Jag har bara varit tränare i två och ett halvt år och det här är min tredje storloppsfinalist. Det är klart att det skulle vara stort om vi lyckades ta hem det, säger Oskar Kylin Blom.

Två obesegrade norska hästar gjorde upp i det första uttagningsloppet till Svenskt Kallblodskriterium. Till sist var Brenne Bas (e. Horgen Tore) starkast till slut. Öystein Tjomsland serverade sin häst en fin resa i andra utvändigt och när han kastade loss genom sista sväng bet bra. Hästen noterades för tredje segern i den tredje starten när han kom i mål på 1.26,0a/2140 meter. I ledningen travade Vegard Lundström Wolden-tränade Langlands Hövding – treåringen jagade sin femte raka seger sedan debuten, men tvingades ge sig och fick nöja sig med andraplatsen.

Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) och Balder Odin bjöd på en häftig duell. Till sist var den förstnämnde starkast och hingsten, tränad av Jan-Olov Persson och körd av Mats E Djuse, noterades för sin femte seger i den sjunde starten. Oppgårdsdrängen kom i mål på 1.27,5a/2140 meter närmast före tidigare nämnda Balder Odin och stallkamraten Guli Em med Jan-Olov Persson själv i sulkyn.

Det blev stor norsk succé i uttagningarna till Svenskt Kallblodskriterium. Nio av finalisterna är tränade av norska tränare, fem av dem återfinns hos Öystein Tjomsland.

Ole Johan Östre har ett intressant treårigt sto i Hopp Karoline (e. Bork Odin). I sitt uttagningslopp till Kriteriestoet hittade Östre andra utvändigt med sin adept – dryga halvvarvet kvar attackerade ekipaget via tredjespår och man kopplade enkelt greppet till slut. Segern blev säker på 1.29,9a/2140 meter och den togs närmast före en starkt avslutade Föynland Anna och Öystein Tjomsland. Noterbart är att den senare gjorde sin allra första start i karriären.

Vinnande Hopp Karoline har fått en drömstart på tävlingskarriären och är fortsatt obesegrad efter fyra starter.

Tävlingsdebutanten Malifika (e. Tekno Odin), tränad och körd av Öystein Tjomsland imponerade väldeliga. Dryga varvet från mål tryckte sig Tjomsland till ledningen med det treåriga stoet – och sedan var det spel mot ett mål. Malifika stegade undan och vann till sist med många längder på 1.30,0a/2140 meter.

Bakom Malifika stod Lykkje Tuva för en stark avslutning som tvåa i skymundan.

I det tredje och sista uttagningsloppet till Kriterietstoet var det inget snack om saken. Nicklas Westerholm stack per omgående till ledningen med egentränade Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) och från den positionen var treåringen smått överlägsen. Pegasus Mia kom i mål på 1.31,7a/2140 meter och noterades för tredje segern i femte starten.

Det blev även mycket norsktränade hästar inkvalade till Kriteriestoet. Bland tränarna utmärkte sig Ole Johan Östre och Öystein Tjomsland sig med två inkvalade hästar vardera.

FAKTA

Finalfälten

Svenskt Kallblodskriterium – 2020:

 1. Oppgårdsdrängen – Jan-Olov Persson
 2. Brenne Bas – Öystein Tjomsland
 3. Bäcklös Faron – Oskar Kylin Blom
 4. Balder Odin – Johan Kringeland Eriksen
 5. Guli Em – Jan-Olov Persson
 6. Mjölner Rönner – Jan Roar Mjölneröd
 7. Nelson Anton – Öystein Tjomsland
 8. Nelson August – Öystein Tjomsland
 9. Mjölner Röder – Jan Roar Mjölneröd
 10. Langlands Hövding – Vegard Lundström Wolden
 11. Frivoll Galilei – Öystein Tjomsland
 12. Tangen Svenn – Öystein Tjomsland

Kriteriestoet – 2020:

 • Föynland Anna – Öystein Tjomsland
 • Pegasus Mia – Nicklas Westerholm
 • Malifika – Öystein Tjomsland
 • Hopp Karoline – Ole Johan Östre
 • Lykkje Tuva – Ole Johan Östre
 • Pave Sola – John Mogset
 • Lundåsens Lycka – Martin Lundahl
 • Minea – Anders Hafstad
 • Fjord Stina – Frode Larsen
 • B.W.Anita – Jan Roar Mjölneröd
 • Myllkärrs Doris – Lise-Lotte Nyström
 • Klack Sigrid – Joakim Reiser

Finalerna körs på Dannero söndagen den 9 augusti. I Svenskt Kallblodskriterium är förstapriset 600.000 kronor medan vinnaren i Kriteriestoet belönas med 350.000 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln