Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Diable de Vauvert vann Prix de Paris

Foto: ATG/TR BILD
Segerkusken Tony Le Beller till höger. Foto: ATG/TR BILD

Förra året fick Diable de Vauvert se sig besegrad av Etonnant.
När Prix de Paris skulle avgöras gjorde den duon upp på nytt.
Den här gången fick Bertrand Le Beller revansch.

Publicerad:

Det franska storloppet över fyra kilometer blev ingen sömnig historia. Trots att Etonnant tog hand om ledningen initialt fick körande Anthony Barrier se hur ekipaget tappade position efter position i samband med nya ledarskifte. Först tog Davidson du Pont över för att sedan släppa till Ampia Mede S.M. Hon fick i sin tur se sig passerad av Chica de Joudes.

Då hittade Barrier ut i andraspår och körde fram och placerade Etonnant i ledningen på nytt. Men kusken valde att släppa ytterligare en gång när favoriten Galius kom fram.

Samtidigt gled Tony Le Beller med som trea i andraspår tillsammans med fjolårstvåan Diable de Vauvert (e. Prince d’Espace). Ekipaget skulle visa sig vara det stora hotet mot Galius och Etonnant där framme. På upploppet kopplade Etonnant grepp om Galius samtidigt som Diable de Vauvert fick upp farten – och bröt ut.

Den senare kom närmare både publiken och Etonnant på samma gån och farten räckte för att ta sig förbi precis innan mållinjen.

Diable de Vauvert kom till start med en sjundeplats i Prix d’Amérique i ryggen. Fullträffen i Prix de Paris var den första sedan oktober och den 13:e totalt. Förra året körde Gabriele Gelormini till andraplatsen i Prix de Paris på 1.14,8/4150 meter. I år kom körande Tony Le Beller i mål på 1.13,3/4150 meter. Förstapriset var 180 000 euro och vinnaren tränas av Bertrand Le Beller. 

“Magnifik i dag”

Etonnant fick nöjda sig med andraplatsen. Tränaren Richard Westerink var ändå belåten efteråt.

– Han var magnifik i dag. Han rullade lite i loppet så han hade inte mycket till val än att göra en del jobb i loppet. Nu väntar avelssäsongen. Han kommer kanske vara med i Critérium de Vitesse och det ska bli spännande och se hur han uppför sig inför en eventuell start i Elitloppet, översatte Kanal 75-reportern Kristin Riise Ödegård.

Även trean i mål, Galius, ska gå på tävlingsuppehåll.

– Jag är nöjd med honom, men han kanske inte spurtade så bra som han brukar och det kan vara så att han börjar bli lite trött. Nu är det dags för lite semester och avelssäsong för honom, översatte Ödegård efter samtal med hästens tränare Séverine Raimond.

Fjärdeplatsen gick till andrahandsfavoriten Ampia Mede SM. som avslutade starkt tillsammans med Franck Nivard.

För svensk del var Calle Crown det stora hoppet. Tomas Malmqvist häst fick gå i ryggar i andraspår men hade inget med de framskjutna placeringarna att göra och åttaåringen slutade oplacerad tillsammans med Pierre Vercruysse.

ANNONS

Ämnen i artikeln