Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Disco Volante vann Nuncios lopp

Stefan Melanders Elitloppsvinnare hedrades med ett eget lopp på Solvalla. Det slutade med jubel i Nuncios gamla stall.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:

Stefan Melanders gamla stjärna håller numera till på ute på Menhammar där har arbetar som avelshingst och nästa år kan hans första avkommor påbörja sina tvååringssäsonger. Under onsdagskvällen på Solvalla hedrades ha med ett eget lopp med 100.000 kronor i förstapris. 

På förhand såg det ut att bli en duell mellan Inte Boko och Disco Volante (e. Scarlet Knight). När den förstnämnde galopperade låg vägen till ledning öppen för Ulf Ohlsson och Disco Volante. Sin vana trogen drog Melanders sjuåring på i ett hårt tempot. Efter 1.07,6 första 500 nådde valacken kilometern på 1.09,9. Han nådde slutsvängen med en stor lucka ner till konkurrenterna och när upploppet kom var den sig lik. Ingen kunde hota Disco Volante som vann överlägset på 1.10,1a/1640 meter.

– Senast var vi lite besvikna, men vi tyckte väl att han borde ha gått framåt med två lopp och vi hade inte hittat några fel på honom. 1600 meter passar väl bättre och det är väl hans säsong nu då, sade skötaren Catarina Lundström i Stall TZ till Kanal 75. 

Hon var den som skötte om Nuncio under tävlingskarriären. 

– Han var helt fantastisk. Det var otroligt att ha honom i stallet. Han hade sådan pondus och alla visste att han var kung, sade Lundström strax innan loppet.

Ner och upp för Nurmos

Timo Nurmos-tränade Västerbo Pokerface blev omgångens största favorit med Örjan Kihlström. Efter en utdragen spetsskörning dröjde det innan Kihlström kom till ledningen. Per Lennartsson och Young King (e. S.J.’s Caviar) valde att släppa ifrån sig den positionen 1500 från mål och då såg det bra ut för favoriten. I slutsvängen attackerade Axl Brown och Erik Adielsson via tredjespår och strax innan upploppet körde Kihlström undan något med favoriten. Det innebar lucka för Per Lennartsson och Young King i rygg och den sistnämnde kunde snuva favoriten på segern efter att ha tagit sig förbi strax innan linjen. Klockan stannade på 1.13,7a/2640 meter.

Solvallatränaren fick sin revansch direkt. I treåringsloppet på Solvalla hittade Rikard N Skoglund till ledningen med Mary Am efter spetsskörning mot Capital Gain C.C. och Erik Adielsson som kröp ner i rygg på ledaren. Då fick Timo Nurmos favorit Mellby Illusion (e. Explosive Matter) och Jorma Kontio ta positionen utvändigt om ledaren. Därifrån visade hästen imponerande takter när han kunde kämpa ner ledaren och vinna säkert på 1.13,9a/2140 meter. Mellby Illuision tog karriärens tredje seger i sin fjärde start.

Mer Jorma Kontio blev det i det nästkommande loppet på Solvalla. Då satt kusken bakom Katja Melkkos segervana Galileo Journey (e. Andover Hall). Ekipaget öppnade snabbast och tog hand om ledningen. Sedan blev det lugna gatan. Första 500 klockades till 1.12,0 och första kilometern avverkades på 1.14,6. Då hade Galileo Am gott om krafter kvar att sticka undan till en säker seger på 1.13,9a/2140 meter. Fyraåringen har nu sex segrar på åtta starter. Tvåa i mål blev en starkt avslutande Worrywart.

Favorit i repris

Den nyblivne SM-vinnaren Echelon (e. Brioni) trivs bra med Victor Rosleff och han trivs bra med rygglopp. Den kombinationen var vinstgivande på Åby i oktober och efter ett lopp i rygg ledaren i V86-inledningen blev det en ny fullträff i Mölndal. Bianca Sisa kördes i ledningen med Echelon i rygg. När upploppet kom kunde Rosleff utnyttja open stretch och där spurtade Echelon till seger på 1.12,2a/1640 meter. Jerry Riordan tränar femåringen som tog årets andra seger. Tvåa blev Robert Bergh och Miss Silver efter ett starkt upplopp.

Henriette Larsen och Erikyouknow hittade till ledningen i den tredje avdelningen. Väl där gick det undan värre och redan inför slutsvängen hade utvändige Honor kopplat grepp. Marc Baek Nielsens sto hade då bjudit rygg till favoritspelade Joker Of Steel (e. Virgill Boko) och Peter Untersteiner, som i sin tur kopplade grepp om Honor redan i slutsvängen. Joker Of Steel lämnade konkurrenterna när upploppet kom och vann på 1.13,1a/2140 meter. Bakom vinnaren avslutade Per Henriksens sto Golden Evasion riktigt rappt till en säker andraplats tillsammans med körande Jörgen Sjunnesson.

Enkelt för treåringen

Nyligen var Veijo Heiskanens treåring Kurri Jari Boko (e. Make It Happen) V75-favorit i ett klass II-försök på Jägersro. Det slutade med galopp från springspår den gången. När hästen var tillbaka med hemmaplan gick det bättre i starten och Kurri Jari Boko satt i ledningen direkt. Från den positionen var det ingen som var i närheten att utmana Heiskanens treåring. Hästen skaffade sig ett par längder på upploppet och vann hur säkert som helst på

Rob T de Vlieger hade två hästar till start i den sjunde V86-avdelningen. Den ena var Calaminta som kördes av Thomas Bos. Ekipaget fick ett lopp i andra utvändigt och något överraskande satt de kvar när tåget gick i tredjespår. Det kostade mark och trots ett starkt upplopp fick favoriten nöja sig med en placering strax utanför pallen. Även stallkamraten Jamaica Ferro (e. Timoko) och Peter Ingves hade långt fram när upploppet kom. Men efter en rykande spurt på det innersta open stretch-spåren hann hästen först till linjen. Klockan stannade på 1.14,0a/2140 meter.

FAKTA

V86-raden

  1. 1  Echelon
  2. 4  Young King
  3. 2  Joker Of Steel
  4. 8  Mellby Illusion
  5. 4  Kurri Jari Boko
  6. 3  Galileo Journey
  7. 11  Jamaica Ferro
  8. 6  Disco Volante

Utdelning

8 rätt: 35.534 kr
7 rätt: 285 kr
6 rätt: 29 kr

Omsättning: 28.055.618 kr

ANNONS

Ämnen i artikeln