Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dreambreaker bara bäst i Montéeliten

Tillbaka i Sverige fem år senare.
Då blev det världsrekord för Matilde Herleiksplass och Dreambreaker.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Dreambreaker vann Montéeliten från dödens. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

(TV: Bilder från ATG)

Montéeliten blev en uppvisning av en fransktränad tysk valack med en norsk ryttare i sadeln. Dreambreaker (e. Offshore Dream) och Matilde Herleiksplass snabbstartade, men fick nöja sig med positionen utvändigt om ledande Upset Face och Anna Erixon efter en öppning som klockades till 1.08,2/500 meter. 

Ett halvvarv senare visade klockan 1.09,0. 

– Det gick väldigt fort och jag såg det på klockan. Jag försökte hålla igen lite, men han var så pigg att jag fick låta honom gå. Han var jättebra, säger Matilde Herleiksplass. 

Trots det tuffa tempot var det tätduon som nådde upploppet först. Då hade Dreambreaker redan kopplat grepp på Upset Face. Den sistnämnde stred tappert utan att lyckas återta kommandot. Jean-Michel Bazires häst vann säkert på 1.09,8a/1609 meter – nytt världsrekord för äldre hingstar och valacker. 

– Det känns fantastiskt. Det här är stort. 

“Annars hade vi inte åkt hit”

Ryttaren själv beskriver segern som karriärens största. Den var dock inte speciellt överraskande. Hon jobbar till vardags som skötare i Jean-Michel Bazires stall – som räknade med en bra prestation. 

– Annars hade vi inte åkt hit, säger ryttaren som var tillbaka på svenska banor efter ett långt uppehåll. 

– Jag är inte i Sverige så ofta eftersom jag jobbar hos Bazire i Frankrike. Jag har inte ridit lopp här sedan jag gick på Wången och det är fem år sedan. 

Hur är det i Frankrike?
– Jag trivs jättebra där.

Är det en karriär som ryttare som är huvudmålet?
– Ja, jag åkte dit för att få rida fler lopp och lära mig mer. Nu rider jag flera gånger i veckan och rider på Vincennes. Det är stort.

Svenskt på övriga pallplatser

Förstapriset i Montéeliten var 300 000 kronor. Adrian Kolgjinis Upset Face var slagen med en och en halv längd och kom i mål på 1.10,1a/1609. Sex tiondelar långsammare var Hans R Strömbergs On Track Piraten och Emilia Leo som tog hand om tredjeplatsen efter ett lopp i rygg på ledaren. 

Förhandsfavoriten Filoe de Jary galopperade i sista sväng efter ett lopp i andra utvändigt. 

ANNONS

Ämnen i artikeln