Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dubbel för Erik Bondo – Usain Töll bäst

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Det blev stor succé för Erik Bondo i grupp III-löpningen Prix Jean René Gougeon när han hade både vinnande Usain Töll och tvåan Grand Art.

Publicerad:

Det var svensktätt i grupp III-loppet Prix Jean René Gougeon där Tomas Malmqvist-tränade Empire (e. Västerbo Prestige) spelades till favorit. Éric Raffin var med bra från start och fick först dödens och därefter andra par utvändigt när Robert Bergh och Pinto Bob kom fram först utvändigt ledande Free Man. Empire höll duktigt som trea, men Erik Bondo hade de två starkast spurtande hästarna.

Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) kom fram bra direkt från spår 13 och fick en perfekt smygresa i vinnarhålet. När luckan kom inne på upploppet kunde körande Adrien Lamy avgöra enkelt närmast före stallkamraten Grand Art (e. Prodigious). Den sistnämnde satt som fyra på innerspår för Gabriele Gelormini.

– Det är verkligen roligt att få vinna ett större lopp en sådan här dag. Jag visste att Usain Töll hade kapacitet för att göra bra ifrån sig. Nu fick vi ett väldigt bra lopp trots att han startade i andra ledet bakom bilen. Hästen är bra när han får spara speeden så här i loppen, sade Adrian Lemy till Equidia.

Segertiden stannade vid 1.11,5a/2100 meter och förstapriset var 40.500 euro. Empire tjänade 12.600 euro som trea medan Björn Goop ordnade femteplatsen med egentränade Iggy B.R. (e. Trixton). Pinto Bob, Velvet Gio, Pinto Bob och Heading Reference slutade utanför pengarna.

Robert Bergh-tränade Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) stod tufft placerad med 25 meter tillägg i montéloppet Prix Jacques Andrieu (grupp II) över lång distans. Det var rejält tryck i loppet då tempot var 1.11,9 första 1850 med Dimo d'Occagnes (e. Timoko) i ledningen. Mindyourvalue W.F. satt placerad i mestadels tredje par utvändigt och reds spårsnålt hela vägen av Eric Raffin i det här tuffa loppet. Hästen höll duktigt som fyra, vilket belönades med 9.600 euro. Han skar mållinjen på starka 1.12,2/2875 meter.

Vinnaren då? Jo, det var Jean Michel Bazire-tränade Chalimar de Guez (e. Nahar de Beval) som tog sin första seger sedan september 2020. Detta sedan Jean Yann Ricart avgjort säkert från andra par utvändigt på 1.12,5/2850 meter. Förstapriset var 54.000 euro.

– Det här är en hjärtehäst för mig som alltid kommer tillbaka till sin höga nivå, trots många skador. Jag har den här hästen att tacka för allt. Det var han som gjorde min karriär som lärling och mitt namn blev känt, sade Jean-Yann Ricart till Equidia, och fortsätter:

–  I början av karriären kunde jag knappt hålla honom och han skentravade nästan, men han har mognat, lagt på sig muskler och orkar på ett annat sätt. I dag hade jag svårt att få fart på honom från start, men i stället fick vi bra ryggar. In på upploppet kämpar han verkligen och ger det där lilla extra. I början på meetinget trodde vi det skulle bli svårt för honom, men han lyckades vinna den här vintern också.

Jean-Yann Ricart har för övrigt vunnit Prix d’Amérique som skötare till Bélina Josselyn.

i grupp I-loppet Prix Ourasie för fyraåriga hingstar och ston var det hela 300.000 euro i prispotten. Här spelade Philippe Allaire huvudrollen, då han både hade vinnaren och trean i loppet. Det var Callmethebreeze (e. Trixton) som tog hand om ledningen för att sedan släppa till Philippe Allaires stallkamrat Izoard Vedaquais (e. Bird Parker). Det blev säkert till slut för den sistnämnde på 1.12,4/2700 meter medan Callmethebreeze fick nöja sig med tredjepriset. Sammanlagt drog Allaire därmed in hela 177.000 euro! För segermaskinen Izoard Vedaquais handlade det om 13:e vinsten i 14:e starten. Största segern sedan tidigare var den i grupp I-loppet Criterium des 3 Ans den 19 december förra året.

– Det var tufft att följa Prix d'Amérique från sidan, så jag fick ta revansch här. Tiden 1.12,4 var riktigt bra av en fyraåring så här tidigt på året. Det här är en superhäst som det finns fler växlar i. Han var bra iväg i dag, höll sig lugn och visade bra uppfattning. Det här är en framtida Prix d'Amérique-häst, sade Eric Raffin till Equidia.

ANNONS

Ämnen i artikeln