Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dubbel för Oskar Kylin Blom i tränarpremiären på Åmål

För första gången i karriären startade Oskar Kylin Blom hästar på Åmål.
Det blev en smakstart med två segrar för fyraåriga ston som siktas mot åtminstone StoChampionatet.
– Med Staro Onyourmarks är jag i valet och kvalet om jag ska testa henne i StoSprintern, säger Oskar Kylin Blom.

(TV: Bilder från ATG.)

Publicerad:

Det är fem år sedan Oskar besökte Åmål för första – och fram till i dag – enda gången. Den här gången dök han upp med fyra ston i transporten och det var lätt att dra på smilbanden på väg hem till Gästrikland. Makethemarks helsyster Staro Onyourmarks (e. Maharajah), som kom till hans träning i vintras, satt som ett frimärke på framförvarande ekipage och fick andra par utvändigt trots ett bakspår.

– Hon är väldigt kvick i benen och följer rygg väldigt fint, så det blev helt perfekt, säger han.

På bortre långsidan vred han på i tredjespår och sköljde till ledningen – åtminstone blev det så. 

– Tanken var att ligga lugn i tredjespår för hon tävlar inte riktigt helt hundra när hon kommer först, det var samma när hon vann på Solvalla. När jag styrde på kände jag att on hade sån speed i sig så jag släppte av ändå och lät henne springa. Hon gick undan på bra sätt, att hon stumnade berodde nog på att hon blev ensam.

Fyraåriga stoet har tidigare haft problem med temperamentet i loppen och än är det inte riktigt bra.

– Hon är på rätt väg, men inte hundra. Ambitionen när jag fick in henne var att hon skulle vara med i StoChampionatet och det rimliga målet att det är en bra tävlingshäst som tjänat för lite pengar kontra sin kapacitet. Jag är lite i valet och kvalet om jag ska prova henne i StoSprintern också.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Staro Onyourmarks. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Dit ska inte Sweety Cash S.W. (e. Ready Cash) gå – däremot till Axevalla i juli. Trots att hon blev hängande i tredjespår och fick dödens därefter så var hon starkast till slut och normalt sett är det ingen resa som uppskattas av tränarna. Med henne är det annorlunda.

– Inför dagens start hade hon bara gått fem lopp och hon saknar hårdhet, därför så vill jag ge henne ”onödigt” tuffa lopp för att hon ska ta ut sig och utvecklas. Hon känns som en häst som tål det och hon måste skaffa sig hårdhet för att möta bättre hästar i sommar. Så ja, det blev perfekt det här faktiskt. Hon var dock inte helt klockren i travet, lite rullig till slut då jag lättat henne men inställningen är fin.

Hon vann på 1.15,0a/2 080 meter. Stallkamraten Staro Onyourmarks var ute över kortare distans och noterades för 1.12,9/1 680 meter.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Reddington. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Reddington (e. From Above) gjorde debut för Robert Bergh och även första starten i voltstart på ett knappt år. Trots att han stod ensam på 20 meters tillägg innebar det stora problem. Torbjörn Jansson lyckades inte volta på ett korrekt sätt med hästen, i stället för att vända upp nere i banan från innerspåret ville hästen det motsatta och vände och vänster och såg nästan ut att ha ett springspår även om farten inte var särskilt hög. Väl i loppet var han huvudet högre än sina motståndare. Jansson styrde på i tredjespår ut på slutrundan och i god tid fångade han in värsta konkurrenten och vann på 1.14,0/2 100 meter. En fin debut i Robert Berghs regi, men nästa gång kanske det blir autostart?

– Han var bara bäst, en stor och stark häst som bara dundrade runt dem. Han ville inte vända åt rätt håll men domarna ansåg väl att ingen blev störd, så det gick ju bra, sade Torbjörn Jansson till Kanal 75.

Åmåls huvudstarter, Sören Tropp, förklarade beslutet i samma tv-sändning.

– Hästen gjorde det av egen förskyllan och tjänade ingenting på det utan förlorade en del meter. Enligt reglementet så behöver man inte ta omstart då, man kan göra det men behöver inte. Solklart beslut vet jag inte om det var, men vi tog inte omstart, sade han.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Lucifer Lane (e. Infinitif) kastade sig in i diskussionen om en plats i Elitloppet efter att ha vunnit på 1.10,4 över kort distans på Jägersro. Någon plats i det ädla storloppet blev det inte – i stället fick Thomas L Nilsson anmäla till Åmål och Torsten Janssons Minne. Körande Johan A Nilsson fick en trevlig åktur bakom sjuåringen som öppnade raskt och tog hand om taktpinnen. Från ledningen var han en för tuff nöt för konkurrenterna och han vann lätt på 1.12,0a/2 080 meter.

– Jättekul att se honom, han har en otrolig kurvteknik och ser otroligt fin ut. Vi samlar lite poäng nu, Östersund (Jämtlands Stora Pris, reds. anm.) finns väl i tanken, sade Thomas. L Nilsson till Kanal 75.

Här hittar du alla vinnare och fullständigt resultat från Åmål.

ANNONS

Ämnen i artikeln