Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dubbel till Stenströmer: "Har ett jäkla hjärta"

Foto: TR BILD
Flash Håleryd. Foto: TR BILD

Ulf Stenströmer tog sommarens andra V75-dubbel.
Vien Ici och Flash Håleryd svarade för strålande prestationer i Rättvik.
– Vissa tycker att ”Flashen” är ful när han springer sådär med huvudet mellan benen, jag tycker att han är jättefin, säger Stenströmer.

Publicerad:

Axevallatränaren syntes flitigt på V75 under flera år och var till och 2015 ledde han till och med tränarligan efter ett halvår. Fem år senare är rörelsen inte alls lika stor och Stenströmer har, i ett reportage, pratat om hur han hittat harmonin på ett helt annat sätt.
– Ja. Faktiskt är det lite knepigt nu, jämfört med förr, när någon ringer och vill lämna häst i träning. Nu frågar jag mer om människan bakom än om hästen. För mig är det viktigt att ha en rolig och bra dialog med hästägare. Jag kan garantera att nästan alla tränare har ett telefonnummer som gör att man får lite ont i magen när det dyker upp på skärmen, så vill jag aldrig mer ha det igen, sade han då.

“Då blir jag väl halshuggen”

Nu är han synnerligen het på V75 igen. I början av sommaren togs en dubbelseger på Östersund och på Rättvik var det dags igen. Vien Ici (e. Varenne) var lysande bra från dödens för en offensiv Ulf Ohlsson och vann på 1.12,4/2 140 meter autostart.

– Fantastiskt bra. Jag gissade att Ulf skulle svara dödens och det är klart att han var gynnad av att det gick snabbt första femhundring, men å andra sidan var den speeden ut på slutrundan när positionen försvarades väldigt mjöksyrekrävande, säger han. 

Jänkarvagnen har suttit på i två raka starter och det har gett effekt…eller?
– Säger jag något annat blir jag väl halshuggen, haha. Jo, det har nog gett effekt, men samtidigt är hela hästen betydligt bättre nu. Han hade inte rätt lyster i våras även om han gick bra. Dessutom har han blivit lugnare, då hade vi gummitutor i huvan, det behöver vi inte längre. Så det var alltså inte tal om någon jänkarvagn i det läget.

Nu blir det sikte på V75-finalen.
– Han har inte bästa hovkvaliteten så jag får se till att spara dem till den starten.

“Ett jäkla hjärta”

Samma finaler väntar för Flash Håleryd som, efter att ha fått gratisledning, sattes på rejäla prov. Storvuxne Man at Work såg ut att ha grepp i sista sväng men den naggande Conway Hall-sonen som springer med huvudet mellan benen kontrade och vann på 1.11,4/2 140 meter autostart.

– Han har ett jäkla hjärta den här lilla hästen, folk tycker att han är ful när han springer sådär men jag tycker att han är fin. Han utstrålar verkligen glädje för dagen. För ett par starter sedan var han sämre men han kommer alltid tillbaka. 

Apropå att komma tillbaka så hade han nästan ett års tävlingsuppehåll som femåring.

– När han var nere i Frankrike fick han en ordentlig sjukdom med lungorna och det var lite sista anhalten när han kom hit. Ägarna hade en omröstning och jag fick förtroendet att träna honom vilket jag är glad över. Visst, han kändes fin och så när han kom till mig men några större förväntningar fanns inte. 

Örjan och Uffe pikade varandra

Och segerförväntningar kunde du knappast ha i sista sväng den här gången?

– Nej…Örjan (som körde utvändigt Man at Work, reds. anm.) frågade mig efteråt om jag trodde på vinst 500 kvar…samtidigt har Man at Work stannat till lite sista biten när han gått göra mycket grovjobb. Men jag trodde ju inte att han skulle kontra sig till seger precis. Fast jag svarade Örjan: ”Trodde du att den invändigt skulle vara ditt största hot?”.

Segern innebar att han är uppe i Gulddivisionen.
– Tufft så klart, men finns ju ingen återvändo och han får väl spela andrafiolen lite som han gjort i silver också. En kul resa att göra med honom, det här.

Bara en känsla eller är det så att du tycks ha bäst resultat på V75 när du reser en bit och gärna norröver?

– Hm, vetetusan. I år har det ju varit så, men historiskt har det ju gått väldigt bra på Halmstad till exempel, men jo, på senare år kanske det slumpat sig så.

Dubbelseger till Stenströmer alltså, men det hade kunnat bli ännu bättre. I Bronsdivisionen var Athos Race femma.
– Han gick ruskigt snabbt till slut men då tempot var så lågt till en början gick det inte att ta något. Jepson som körde sa dock att det nog hade blivit en trippel om han haft framspår!

ANNONS

Ämnen i artikeln