Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ecurie D. joggade i mål på 1.11,7

På söndagen avgjordes dubbla uttagningslopp till Europaderbyt på Solvalla. Det första utvecklade sig till en ren träningsrunda för topphästen Ecurie D.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Segermaskinen Ecurie D. fortsätter glänsa. På söndagen tog han en ny enkel seger med Björn Goop i sulkyn. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Han har förlorat blott en gång i karriären och det var i Hugo Åbergs Memorial. När två uttagningslopp till Grand Prix de l’Uet, tillika Europaderbyt, avgjordes på stack Frode Hamres Ecurie D. (e. Infinitif) direkt till ledningen – och sedan var det spel mot ett mål.

Björn Goop och Ecurie D. öppnade första 500 meterna på 1.13,5 och första varvet efter 1.12,6. Han joggade sedan i mål på 1.11,7a/2140 meter närmast före Power och Robert Bergh samt Ubiquarian Face med Adrian Kolgjini i sulkyn.

– Det var ett lugnt lopp. Han öppnade bra och kändes fin hela tiden. Det var en skön känsla. Med de allra bästa hästarna är svårt när det går så fort. Han har sådan teknik och sådant steg. Man blir lite fartblind nästan. Det är alltid farligt att vara kaxig, men det är ingen fyraåring som slagit honom än så länge. Vi får se hur det går när han möter hästarna från Europa. Det här var ett bra genrep inför det, säger Björn Goop.

Den trion kvalade därmed in till finalen av Europaderbyt som avgörs på Vincennes den 16 oktober. Detta över 2100 meter och med bilstart med en samlad prissumma på 400.000 euro.

Ecurie D. har vunnit 13 av sina 14 starter och har sprungit in drygt 2,8 miljoner kronor. Denna gång uppgick förstapriset till 200.000 kronor.

Dryga varvet kvar lämnade Magnus A Djuse tredje utvändigt med Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos (e. Bold Eagle) för positionen först utvändigt om ledande Guzz Mearas. Och från den positionen kunde Aetos Kronos sedan kontrollera händelserna fram till karriärens tionde seger – denna gång skrevs segertiden till 1.11,6a/2140 meter.

– Det var inga problem eftersom det inte var några bakspårshästar. Vi kom ut direkt och hamnade bra på det, men det blev ingen körning. Jag hade respekt för Guzz Mearas och det gick alldeles för sakta för att vi skulle kunna sitta där bak. Hästen kändes stark in på upploppet och var tillräckligt bra för att hålla undan för de andra också. Han är en champion, säger Magnus A Djuse.

Aetos Kronos vann närmast före Guzz Mearas och Johan Untersteiner samt Ultion Face och Adrian Kolgjini. Den trion är också klara för finalen av Europaderbyt.

I Stoeliten blev det en enkel seger för Björn Goop och egentränade Mellby Free (e. Muscle Hill). Det meriterade sexåriga stoet övertog tät efter 500 meter för att sedan varva på 1.10,2. Hon gick sedan undan och vann säkert på 1.09,7a/1640 meter. Segern var den 17:e i ordningen för Mellby Free som kunde inkassera ytterligare 220.000 kronor till sitt konto. Genom karriären har hon sprungit in drygt 8,3 miljoner kronor.

Från positionen först utvändigt om ledaren blev det en andraplats för Hevin Boko medan Galactica slutade trea från positionen rygg på ledaren.

ANNONS

Ämnen i artikeln