Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ecurie D. vann årsdebuten – bjöds in till Elitloppet

Ecurie D. gjorde årsdebut på Solvalla under onsdagskvällen och efter att ha fått överta ledningen blev segern enkel via snabb avslutning. Efter loppet bjöds han in till Elitloppet.

Publicerad:

(TV-BILDER FRÅN ATG)

Han är namnet på de flesta travälskares läppar. Numera femårige Ecurie D. är redo. Redo för att möta äldre eliten. Det visade han inte minst efter onsdagens comeback, då han utan större bekymmer slog ett par hästar ur svenska eliten.

 Efter att ha övertagit ledningen 1.400 meter från mål och fått bestämma till 1.14,1 första 1.000 meterna stack hästen undan i pigg stil tillsammans med Björn Goop.

Fredrik B Larssons Milliondollarrhyme var den som närmade sig något i den snabba avslutningen, samtidigt som den i rygg travandes Forfantone Am tappade någon längd sista biten.

Ecurie D. kom i mål på 1.12,9a/2.140 meter och vinsten var värd 100.000 kronor.

– Man är som lite spänd inför en sådan här start, det måste jag säga. Samtidigt är jag väldigt trygg på den här hästen. Han har varit fräsch och fin under vintern vilket har varit skönt med tanke på insatsen i Frankrike då han visade att även han är gjord av kött och blod. Men sedan december har han gått vinterträning och han har sett jättefin ut, så man har riktigt längtat till comebacken. Nu är den gjord, vilket är glädjande. När man har en så här pass bra häst blir man i det närmaste paranoid, just därför är det här ett tacksamt besked att få, säger Frode Hamre.

– Nu blir nästa stora uppgift 8 maj på Åby så länge han får ett wildcard. Om det blir något lopp innan det vågar jag däremot inte svara på just nu.

Efter vinsten fick skötare Tina Storetvedt motta en rosa biljett av Solvallas sportchef Anders Malmrot. Därmed är den första hästen inbjuden till 2021 års Elitlopp. Kusk Björn Goop var mycket nöjd med Hamres travare.

– Han var jättefin, även om han inte var på topp i och med att det ändå var årsdebut. Men han kändes jättefin, harmonisk och så. Det var en bra årsdebut där det fanns en hel del krafter kvar, berättade Goop för Kanal 75.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ecurie D. efter onsdagens vinst. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Trippel till Hamre/Goop

Frode Hamre och Björn Goop hade förutom vinsten med Ecurie D. en toppdag på Solvalla. Ytterligare två segrar blev det - och imponerande sådana dessutom. 

Redan i tävlingskvällens inledande lopp blev det seger, det med debuterande I'll Follow Thesun. Efter att ha kvalat på 1.17,3 var förväntningarna från spelarna höga, och det treåriga stoet efter Broadway Legs gjorde ingen besviken. 

Trots spår fem i voltstart hittade man tidigt till ledningen och väl i den positionen blev segern plättlätt. Mormors mor är Musical Victory som tjänade över 500.000 dollar under sin tävlingskarriär. Hon har lämnat fyra miljonärer, däribland I'll Follow Thesuns mormor, Musical Mystery. Så moderslinjen är god.

Toppinsats av treårig amerikan

Om Ecurie D. och I'll Follow Thesun levererade riktigt bra, var insatsen i det närmaste enorm av treårige Asteroid. Hingsten efter Creatine inledde karriären i USA hos Per Engblom, men utan större framgång. 

På nordisk mark hade hästen gjort två starter inför onsdagen och nu visade han verkligen vad han går för. 

Trots att man var med i 1.08,7-öppning första 500 meterna i loppet över medeldistans, hade han inga som helst problem att avgöra i förkrossande stil över upploppet. Asteroid vann på tiden 1.13,5a/2.140 meter. Äger hästen gör Global Glide AB, samma ägare som deläger Ecurie D.

– Astroid imponerade våldsamt på mig. Han var mycket bättre än jag trodde. Han har lite pengar på sig och den prestationen han svarar för ska inte gå. Kontio såg nästan chockad ut när min häst kom upp på utsidan över upploppet. Så jag var jättenöjd med honom. Och I'll Follow Thesun joggade ifrån dem på enkelt sätt. Det är en intressant norskfödd häst, säger Hamre.

I övrigt...

…segrade Daniel Redéns Kriterievinnare Brambling (e. Bold Eagle) för Örjan Kihlström, det efter resa i rygg ledaren. Över upploppet hittade Kihlström fritt och man lyckades slå sig förbi den i dödens travandes Selected News den sista biten. 1.13,0a/2.140 meter blev vinnartiden i årsdebuten.

...fick vi se ytterligare ett par fina insatser på Solvalla denna onsdag. Däribland Robert Berghs råtalang Borups Victory (e. Googoo Gaagaa). Den majestätiska treåringen vann på enkelt sätt efter att ha tagit hand om ledningen en bit in i loppet. Tre längder skrevs segermarginalen till på tiden 1.14,7a/2.140 meter. Mer lär vänta för hästen som sköts av Hail Marys skötare, Charlotte Andersson. Körde till seger denna onsdag gjorde Örjan Kihlström.

...vann Timo Nurmos Bitcoind' Arc och tog därmed seger nummer 2999 under den svenska tränarlicensen. Det var tredje segern på lika många starter i Solvallatränarens regi för fyraårige hingsten efter Voltigeur de Myrt.

...fick Solvalla besök av Svante Båths topphäst Very Kronos inför tävlingarna. Hästen gick ett snabbjobb tillsammans med Erik Adielsson efter 1.13,5/2.000 meter inför comebacken som görs nästa helg.

– Jag var mycket nöjd. Han ser lite rullig ut initialt, men blir allt bättre när farten höjs. Det blir Bergsåker nästa lördag, skriver Svante Båth på sin hemsida.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Very Kronos i sitt snabbjobb. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln