Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter 18 år – Adielsson V75-mästare igen

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Erik Adielsson tog hem V75-champions. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Det var 18 år sedan senast. Nu är Erik Adielsson V75-mästare igen.
– Det var några år sedan senast och jag är jätteglad, kommenterade Adielsson.

Publicerad:

Sex av de sju V75-avdelningarna på Åby ingick i V75 Champions, där de 15 främsta V75-kuskarna gjorde upp om titeln. Björn Goop och Ulf Ohlsson saknades (avstängda), men Erik Adielsson var med. Den sistnämnde segrade i V75-mästaren 2003 med Catch The Booze och nu var det dags på nytt.

– Jag har faktiskt en hel del minnen från segern 2003. Dels tog jag in lite luft under travgalan kvällen före, då jag trodde en hel del på Catch The Booze. Sedan var det extra roligt att få vinna med en häst ägd av Anki och Peter Bronsman, då jag hade kört åt dem mycket tidigare. Första segern känns alltid lite extra, så det där var roligt, berättade Adielsson.

 Nu 18 år senare var det ett annat tävlingsupplägg, sex lopp istället för ett enda. Via placeringarna femma (Annie Flame), nolla (Flacco), tvåa (Firstclass U.M.), femma (Oracle Tile), etta (Morotai Degato) och fyra (Hombre D.) blev det ny totalseger för Adielsson. Inför sista avdelningen var Johan Untersteiner den som utmanade hårdast, men en startgalopp med Happy Few förstörde allt för Untersteiner. Det räckte för Erik Adielsson med ett fjärdepris, efter att alltså ha vunnit med Oskar Kylin Bloms Morotai Degato.

– Jag hade ingen koll alls på ställningen inför sista loppet. Det kändes väl som jag låg hyggligt till, utan att vara jättehet. Det blev lite trångt över upploppet i sista avdelningen och jag tappade nog en placering på detta med Hombre D. Det var tur att inte det avgjorde vad gällde slutställningen.

Det här var som sagt en kusktävling. Frågan är vad Adielsson själv tyckte om sina insatser i de sex V75-loppen?

– Jag ger mig själv godkänt, utan att det för den skull var något riktigt extra.

Så här upplevde årets V75-Champion de olika loppen:

Annie Flame (V75-1): “Jag trodde att hon skulle bli svår att slå när vi kom relativt behändigt till spets och sedan fick bestämma i 1.17-tempo första varvet. Men det fattades lite i hästen.”

Flacco (V75-3): “Han började kännas seg redan varvet kvar, det var inget riktigt drag i hästen.”

First Class U.M. (V75-4): Hon behövde inte vara med om någon körning i början och sedan kunde via följa med i rygg i tredjespår. Hästen avslutade väldigt vasst och det här var nog en av de bästa insatserna hon gjort.”

Oracle Tile (V75-5): “Det var en häst som galopperade en bit framför oss kort efter start. Oracle Tile började tveka lite, blev rullig och galopperade. Jag tänkte nästan inte ens köra runt, men det gick så otroligt långsamt att vi fick kontakt relativt smärtfritt. Tyvärr blev det en dålig rygg i tredjespår, annars hade han kunnat segerstrida trots galoppen.”

Morotai Degato (V75-6): “Han var imponerande, till och med ännu bättre än jag hade trott. Vi fick inte riktigt chansen i volten och det blev därför ingen pangstart. Vi kom ändå till ledningen på ett ganska lämpligt sätt och jag höll ett lagom tempo för att inte de bästa på tillägg skulle avancera fram tidigt. Jag började sedan öka tempot 800-900 kvar och Morotai Degato vann på spänstiga ben och var väldigt duktig.”

Hombre D. (V75-7): “Vi fick en bra resa, men kunde inte använda open stretch eftersom ledaren tröttnade för tidigt. Det blev sedan lite trångt mellan hästar och det tappade vi som sagt kanske en placering på.”

Det var roligt att bli V75-Champion igen.

– Det är många bra kuskar med, så därför känner jag mig väldigt glad. Örjan Kihlström var bäst inom V75 förra året och jag vill lyfta fram honom i det här sammanhanget. Men i dag är jag champ, sade Adielsson.

Den sistnämnde hade också lite funderingar kring det nuvarande upplägget i V75 Champions.

– Det är inte roligt när man får flera 100-oddsare, det har jag varit med om själv. Det skulle nog vara bättre att hästarna rankades och sedan delades ut till kuskarna på ett mer rättvist sätt. Samtidigt kan det bli problem för tränare som anmäler egna hästar och ska vara med i V75 Champions. I dag såg jag ut att ha bra chanser på förhand och jag är glad för att det fungerade.

Adielsson fick även frågan om vilket lopp han helst skulle vilja vinna under 2021?

– Prix d'Amérique har redan avgjorts, så jag säger Elitloppet. Jag har aldrig vunnit det, så det skulle vara skoj. Just nu är det väl bara Very Kronos som känns het, men han ska ta sig dit också. Jag har även kört Ecurie D. en del och man vet aldrig hur bollarna studsar.

Utanför V75-ramen tog Adielsson också en fin seger med Svante Båths femårige kallblod Gorm (e. Dotteruds Teddy). Från spets blev det enkelt på 1.26,4/2640 meter och förstapriset var 100.000 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln