Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elisabeth Almheden efter segern med A Fair Day

ESKILSTUNA. Ett nytt kapitel är skrivet i sagan om Elisabeth Almheden och A Fair Day. I Breeders Crown-finalen på Sundbyholm vann han på ett imponerande sätt inför ögonen på en stor hejarklack från Kalmar.
– Han gör alltid sitt bästa och är helt fenomenal, säger Elisabeth Almheden.

Publicerad:

(TV: Bilder från ATG)

När starten gick i finalen för fyraåriga hingstar och valacker blåste Oscar Ginman till ledningen med A Fair Day (e. Maharajah). Han varvade på 1.11,6 och i utgången av sista sväng skapades lucka till konkurrenterna. 

Segern blev mycket säker och kusken bjöd på segergest när de passerade mållinjen. Klockan stannade på 1.11,5a/2140 meter. Närmast bakom vinnaren var Bedazzled Sox och Game Brodde.

– Efter semifinalen har jag haft en väldigt bra känsla fram emot detta. Jag funderade på hur de skulle kunna slå honom utvändigt. Det kändes nästan omöjligt. Jag var så nöjd med honom och fick det spåret jag ville ha i finalen, säger Oscar Ginman.

Han har kört A Fair Day i samtliga starter och tillsammans har de vunnit 12 lopp på 24 försök. Lördagens triumf var Kalmarkuskens klart största i karriären.

– Det var stort att bara få komma till en final, och att vinna är otroligt. Han blir bättre och bättre och vi har fortfarande växlar kvar. Elisabeth gör ett fantastiskt fint jobb med hästarna och är väldigt duktig. Hon hade en årgångsfinalist när hon höll på tidigare också, så det är ingen slump.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Elisabeth Almheden står först till höger om A Fair Day. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Elisabeth Almheden, 69 är tränare och ägare till A Fair Day. År 2021 tog hon ut b-tränarlicens efter ett långt uppehåll från travsporten. Det startade med att hon gick med på andelshästen Bowler Day hos Fredrik Persson.

– Jag och min bror har haft hästar tidigare. Sen har jag haft uppehåll i 25 år. När jag blev pensionär gick jag och min bror med i andelshästen Bowler Day som tränas av Fredrik Persson. Då stod han hos uppfödarna som bland annat har A Fair Days mamma. Sen kom han till Anders Zackrisson och då började jag hjälpa till att träna där, säger Elisabeth Almheden.

Återkomsten till travet gav ytterligare blodad tand och hon bestämde sig för att skaffa en egen häst. Det blev A Fair Day som likt Bowler Day kom från uppfödarna Team Lindvall i Nybro. Nu tränar hon även helbrodern Maroon Day som startade på Sundbyholm under lördagen och blev trea.

– Efter ett tag frågade jag om jag kunde ha en häst hos Anders Zackrisson ifall jag skaffar en egen, och det gick bra. Nu har jag båda hästarna hos Oscar Ginmans pappa Tommy Karlsson och det är jättebra. Där sköter vi allting själva. Jag har flera personer som hjälper till men är där själv i stort sett varje dag, Jag älskar djuren och nu har man tiden som krävs.

Bästa kompisar

Bröderna är bästa kompisar och gnäggade på varandra mellan boxarna efter tävlingsdagens slut. Almheden berättar att de trivs bäst tillsammans och är trygga i varandras sällskap.

Resan med A Fair Day har varit en succé sedan start. Han har vunnit hälften av karriärens starter och står nu med fem raka segrar, över 2,7 miljoner på kontot och en grupp I-seger på meritlistan.

– Det är helt ofattbart och en sådan glädje. Vilken häst och kusk. Han gör alltid sitt bästa och är helt fenomenal.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
En hel busslast åkte från Kalmar till Eskilstuna för att heja fram A Fair Day och övriga finalister från Kalmatravet. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Framgångarna har också väckt intresse på hemmaplan. Under lördagen kom det en hel busslast med folk från Kalmartravet till Eskilstuna för att heja fram A Fair Day och övriga hästar från banan.

– Hela fancluben från Kalmartravet var med och det är så roligt för mig som amatör. Det var nog 40-50 stycken på plats därifrån i dag.

Nu väntar vintervila och sedermera träning för A Fair Day. Under 2023 vann han nio lopp på tolv starter och tjänade över 2,4 miljoner kronor. 

– Nu får han gå med brorsan och en till på lösdrift, och bara mysa och ha det bra. De har fri tillgång till hö och fodras tre gånger om dagen. Med mycket kärlek, äpplen och morötter kommer man långt. 

A Fair Day är efter Maharajah och undan Jolene Day som sprang in 180.000 kronor och tränades av Fredrik Persson och Anders Zackrisson på Kalmartravet. Hon har lämnat fyra avkommor där Elisabeth Almhedens hästar är dem som ännu hunnit starta. De övriga avkommorna är ettårige Brother Day och ett hingstföl som föddes i år. Alla med Maharajah som far.

ANNONS

Ämnen i artikeln